Szegedi Arcok

Csak ámultunk, olyan gyönyörű helyeken jártak a szegedi JuGyu-s diákok

A SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája 7. osztályos tanulói az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, idén ismét útra keltek és bejárták a történelmi Erdély és a Partium vidékeit. Utuk során több történelmi és irodalmi alak személye kísérte el őket, Arany Jánostól Hunyadi Mátyáson át Kőműves Kelemenig – tudtuk meg az iskola beszámolójából.

Mint szerkesztőségünknek írták, az utazás első állomását Nagyszalonta jelentette, ahol a Toldi költőjéről emlékeztek meg, és ahol egy interaktív kiállítást tekintettek meg. Ezt Nagyvárad követte. A Szent László Székesegyháznál álltak meg először, ezt követően – idegenvezető kíséretében – Ady Endre és Juhász Gyula életének néhány momentuma jelent meg szemük előtt.

AZ ERDÉLYI FEJEDELEMSÉG HATÁRÁNÁL JÁRTAK

Körömi Bence tanár beszámolója szerint az utazást tovább folytatván, a Királyhágóhoz érkeztek, mely az Erdélyi Fejedelemség határa is egyben. Ezután a bánffyhunyadi református templom felújított kazettás mennyezetében gyönyörködhettek a gyerekek. A templom hányattatott sorsa ellenére (háromszor építették újjá) is rendkívül csodálatos volt belülről, a maga letisztult, mégis szépen kidolgozott tereivel. Az első napot Kalotaszentkirályon zárták, ahol népviselet- és néptáncbemutatóval kedveskedtek a helyi iskola tanulói.

SZÉKELYKAPUK, KOLOZSVÁR ÉS EGY KIS SZEGED

A második nap is érdekesen indult, Kolozsvárra mentek a gyerekek, ahol először a Házsongárdi temetőben tettek látogatást, megkoszorúzva Apáczai Csere János sírját. Ezt követően bejárták a Református Kollégium épületét, ahol a helyi diákokkal ismerkedtek a gyerekek. A JuGyu-s diákok kiselőadással készültek Szeged városáról, kiemelve a közös pontokat, mint a Farkas utcai templom, illetve az alsóvárosi templom közötti hasonlóságokat. A már említett Farkas utcai templom következett ezután, ahogy diákok közül ketten is megszólaltatták az orgonát.

Ezt követően Kolozsvár központjában, szintén idegenvezető kíséretében rengeteg információt megtudhattak a Szent Mihály-templomról, melynek tornyába a vállalkozó szellemű diákok fel is mehettek. Kolozsvári látogatásukat Hunyadi Mátyás szülőházának megtekintésével zárták. Azonban második erdélyi nap ezzel még nem ért véget! Tovább folytatták útjukat, s meg sem álltak Korondig, ahol Józsa László fazekasmester a szakma rejtelmeibe avatta be őket. Ezt követően Farkaslakán megkoszorúzták Tamási Áron sírját, majd Szejkefürdőre érkeztek, ahol Orbán Balázs történetíró sírját, és az ahhoz vezető székelykapukat tekintették meg.

TÚRÁZÁSRA IS JUTOTT IDŐ

Azt is megtudtuk, hogy az utazásuk harmadik napján a túrázás került középpontba:

  • gyalogosan tekintették meg a Békás-szoros sziklás falait,
  • azután pedig gyönyörködtek a Gyilkos-tóban,
  • majd a kalandozókedvű csoport nagy része a Kis-Cohárd csúcsát is meghódította, ha kellett, egymást is bátorítva, segítve,
  • a nap végén pedig a fölösleges energiát táncházzal vezették le, melyet helyi néptánctanár vezetett, és amit mindenki (tanár és diák egyaránt) élvezett.

SZENT LÁSZLÓ NYOMÁBAN

A negyedik napon, Székelyudvarhelyen keresztül Fehéregyházára indultak a gyerekek, s a Petőfi 200-emlékév keretén belül a költőnek címzett emlékmúzeum kiállítását tekintették meg, illetve előadást hallgattak meg segesvári-fehéregyházi ütközetről. Kicsit még kapcsolódva a szabadságharc költőjéhez, rövid időt a segesvári várban is eltöltöttek. Ezután megtekintették a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtárat, mely a 19. századi Erdélyben a hazai Országos Széchenyi Könyvtárral azonos szereppel bírt. Tekintettel arra, hogy az előző napon belekóstoltak a túrázásba, a program biztosította számukra a „repetát”: a Tordai-hasadék átkelésekor nemcsak új hobbijuknak hódolhattak, de visszacsatolván Nagyváradra, újfent picit Szent László nyomában járhattak.

DÉVA VÁRA IS AZ ÚTICÉLOK KÖZÖTT VOLT

Pénteken, sajnos elérkezett az utazás utolsó napja. A lelkesedésük azonban egyáltalán nem lankadt, mikor a Tordai Sóbányát jártÁk be, ahogy akkor sem, amikor a nagyenyedi vártemplomot tekintettÉk meg. Az út utolsó állomása Déva volt, ahol a Magyarok Nagyasszonya Kollégium lakói számára vittek adományt, majd megmászták a Magos Déva várához vezető utat.

Körömi Bencétől azt is megtudtuk, hogy a gyerekek a program aktív résztvevői voltak. Rengeteget készültek, a buszon, és a helyszíneken egyaránt kiselőadásokkal segítették társaik ismereteinek gazdagodását. Mindannyian nagyon jól érezték magukat, és hálával, valamint elismeréssel adóznak Beke Ferenc és Lakatos Ferenc kollégáknak, akik megszervezték a kirándulást, hiszen munkájuk nélkül a gyerekek rengeteg emlékkel, és élménnyel szegényebbek lennének.

Fotók: Gyuris Edit, Körömi Bence

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb