Közélet

74 éves az SZTE 2023/24-es tanévének legidősebb felvett hallgatója, Katalin tele van ötletekkel és tervekkel

74 éves, tele van erővel és energiával, na meg ötletekkel és tervekkel – derült ki a kecskeméti Bárdi Sándorné Katalinról, aki amellett, hogy egy szállodát igazgat és több tucat cégnél könyvvizsgál, még ő lett a Szegedi Tudományegyetem 2023/24-es tanévének legidősebb felvett hallgatója is.

“Egyszerű falusi emberek gyermeke vagyok, és bár általános és középiskolás koromban is nagyon jó tanuló voltam, a szüleim nem engedték, hogy tovább tanuljak. Így aztán az érettségi megszerzése után dolgozni kezdtem, majd, amikor anyagilag már volt rá lehetőségem, a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar jogelődjén, a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szereztem üzemgazdász diplomát. A nyolcvanas évek végén, a rendszerváltás időszakában pedig okleveles könyvvizsgáló végzettséget szereztem” – mesélte az egyetemnek Katalin, aki 1989-től lett egyéni vállalkozó, majd a családi örökségből szerzett ingatlanon 2006-ban egy hotel építésébe fogott, melyet azóta is Granada Konferencia Wellness és Sport hotel néven üzemeltet.

TÉRSÉGI ENERGETIKAI SZAKMÉRNÖK KÉPZÉSRE JELENTKEZETT

Az, hogy 2023-ban az SZTE hallgatója lett, egy véletlennek köszönhető. A széleskörű kapcsolati hálóval rendelkező Szügyi György villamos mérnök, közgazdász, az ArchEnerg Klaszter alelnöke ugyanis jó barátja Katalinnak. A Szegedi Tudományegyetem pedig immár 10 éve a klaszter tagja. Az elmúlt egy évtizedre visszanyúló együttműködés során több közös programot is szervezett a két fél. Ezek a programok rendszerint a gondolatébresztés és a lakossági szemléletformálás mellett, a kapcsolatépítést, a megújuló energiákkal és az energiahatékonysággal kapcsolatban felmerülő kérdések első kézből történő tisztázásának adtak teret. Az ArchEnerg Klaszter és a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara 2023. februárja óta egy új szakkal, a térségi energetikai szakmérnök képzéssel szeretne hozzájárulni a jövő szakembereinek energiahatékonysági és környezetbarát attitűdjéhez. Ezen képzés hallgatója Bárdi Sándorné is, aki Szügyi Györgytől hallott először minderről.

A TUDÁS BŐVÍTÉSE A CÉL

“A 2006-ban induló hotelberuházás szükségessé tette az építészeti és gépészeti területeken tulajdonosként, a felelős döntések meghozatalát. Az energiahatékonyság már kezdetektől meghatározó fontosságú volt, ekkor a megújuló energia rendszerek még gyerekcipőben jártak, de mi már hőszivattyús fűtés-hűtéssel terveztük meg szállodánkat. Mint tudjuk az energia az elmúlt évben még jobban felértékelődött, ezért én további, a legújabb technológiai lehetőségek megismerésére és kihasználásra törekedtem, illetve törekszem. Ehhez azonban szükségem van a meglévő ismereteim és tudásom bővítésére. Ezért jelentkeztem az SZTE képzésére” – mesélte a 2023/24-es tanévben felvett, legidősebb hallgató.

280 KONTAKT ÓRÁBÓL ÁLL A KÉPZÉS

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara három féléves oktatási programcsomagot kínál a műszaki, agrár, informatika, gazdaságtudományok vagy természettudományi területen legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) diplomát szerzett szakembereknek. A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Térségi energetikai szakmérnök (mérnöki végzettség esetén) vagy Térségi energetikai szakmenedzser.

A szakirányú továbbképzés 3 féléves, félévente körülbelül 6-8 alkalommal (péntek–szombat) van oktatás, azaz összesen 280 kontakt órás elfoglaltságot jelent. A harmadik félév során a megismert komplex energetikai módszertan alkalmazásának kompetenciáját egy szakdolgozati téma kidolgozásával mutatja be a hallgató – írja az egyetem.

NEM ZÁRKÓZIK EL A TOVÁBBI TANULÁSTÓL SEM KATALIN

“Azt hiszem, nekem egész életemben szerencsém volt, mert mindig azzal foglalkoztam, amivel szerettem. Élveztem a kihívásokat és a megoldandó problémákat is. Sőt, ezek motiváltak igazán. Mindig több, jobb akartam lenni, egyedivé szerettem volna válni. Ebből adódik, hogy igényem volt és van még ma is arra, hogy legyen sikerélményben részem. Azokat, akiknek viszont erre nincs szükségük, – bármilyen idősek is – lehetetlen motiválni” – emelte ki Bárdi Sándorné, aki nem zárkózik el további tanulástól sem.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb