Szegedi Arcok

“Szívemet melengeti, hogy a városom nem felejtett el” – Lányi Lala vehette át a Vásárhelyi Művészeti Díjat

“Kellett egy kis idő, hogy feldolgozzam” – írta közösségi oldalára Lányi Lala, a Kozmix énekese, miután az a megtiszteltetés érte, hogy a Magyar Kultúra Napja alkalmából átvehette a Vásárhelyi Művészeti Díj elismerést a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Mint a zenész beszámolt róla, a korábban Bessenyei Ferenc nevét viselő díj hagyományát megőrizve és tovább is gondolva azt, négy éve már szélesebb műfaji keretek között díjazzák azon művészeket, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtanak vagy nyújtottak és ily módon Bessenyei Ferenc szellemiségében tevékenykednek, az ő munkáját folytatják. A díjazottakról minden alkalommal a közgyűlés dönt a lakosok javaslatai alapján, majd a díjat egy műsoros est formáját öltő ceremónia keretében, a mindenkori polgármester adja át.

“SZÍVEMET MELENGETI, HOGY A VÁROS NEM FELEJTETT EL”

“Ennek tükrében ez az elismerés közönségdíj is egyben, ami tekintettel arra, hogy szülővárosomról van szó, különleges érdem és kimagasló elismerés. Szívemet melengeti, hogy elszármazottként nem csak én maradtam lelkemben örök vásárhelyi, hanem a város sem felejtett el és ezért nem csak szerencsés, de hálás is vagyok” – fogalmazott Lányi Lala.

ELISMERT ÉS SIKERES MŰVÉSZEK RÉSZESÜLTEK MÁR KORÁBBAN A DÍJBAN

Megjegyezte, talán nem is gondolná az ember, hogy Hódmezővásárhely milyen sokszínű és gazdag kulturális táptalajt adott számos elismert és sikeres művész életéhez. Az elismerésben részesült már korábban többek között St. Martin (zenész), Kónya Krisztina (operaénekes), Hegedűs Endre (zongoraművész), Steiner Béla (zeneszerző), Sajgál Erika (színész) is. “De Antal Imre is a városunk szülöttje volt, bár Ő nem élhette meg ezt az elismerést, de biztos vagyok benne, hogy elsők között vehette volna át” – mondta el az énekes.

HOSSZÚ ÚT VEZETETT A SZÉLESKÖRŰ ISMERTSÉGIG

“Akik fél szemmel követik a történetemet azok tudják, hogy a kisiskolás korban megnyert Kodály bicinium és Kazinczy versenyektől hosszú út vezetett a széleskörű ismertségig, a komolyabb sikerekig és oda, ahol épp most álltam meg egy pillanatra végiggondolni a történteket. Eddigi életem kalandjainak sorába sok olyan személyes dolog- és a közösségért önként vállalt tevékenység is belefért, amit a díjátadón a széles publikum számára felolvasott méltatáson keresztül, magam is csokorba gyűjtve hallgathattam vissza, mint eddigi munkásságom egy-egy köztudott vagy kevésbé ismert, de mégis kiemelt mérföldkövét” – árulta el Lányi Lala.

TANÁRAI, MESTEREI IS JELEN VOLTAK

Mint elmondta, különösen nagy öröm volt számára, hogy régi tanárai, mesterei jelenlétében és támogatásával lehetett része ebben az elismerésben, ugyanis “jó erőben és egészségben ölelhettem magamhoz Moldvainé Győri Sárát – “Sárika nénit”, Bányai Lászlónét – “Gyöngyi nénit” és Berei Erzsébetet – “Erzsike nénit”, akik mindent elkövettek, hogy a legjobbra tanítsanak az ének, énekkar és zongora tanulmányaimban” – mondta el Lányi Lala. “Vidám nosztalgiával emlékeztünk mindannyiunk egyik legmeghatározóbb közösségi-zenei élményére is, amikor Steiner Béla – Aranycipő című gyermekoperáját adhattuk elő. De azt sem tudom elfelejteni, hogy hiába tanultam hosszú évekig klarinétozni, mindig a zongorát szerettem igazán és ettől a szándékomtól még Felletár Béla bácsi kitartása sem tudott eltéríteni, hiába tett meg mindent azért, hogy a klarinét mellett döntsek” – emlékezett vissza az énekes.

ÉDESAPJA EMLÉKÉNEK AJÁNLJA A DÍJAT

“Az elismerés együtt jár a felelősséggel és arra méltó életet követel. Ezzel együtt kicsit jó az ember hiúságának, de nem csak az önbecsülésnek tesz jót, hanem az életet is hosszabbítja, ha szívből jön, ha szívből adják. Egy ilyen éltető energiát viszont nem szívesen sajátítanék ki, ezért miután tudomást szereztem az elismerésről úgy döntöttem, hogy örömmel fogadom ezt a díjat és ezzel együtt édesapám emlékének ajánlom, ugyanis többek között elévülhetetlen érdeme van abban is, hogy a néptánc oktatás elindult Hódmezővásárhelyen” – árulta el Lányi Lala. Hozzátette, a díjjal járó pénzjutalom egy részét pedig adományként ajánlja fel a nevét viselő Lányi Lajos Népművészeti Egyesületnek és egyben gratulál az Árendás Néptáncegyüttes sikereihez.

ÁTADTÁK A SZEGED KULTÚRÁJÁÉRT DÍJAT IS

Gömöri Krisztián színművész és Molnár László karmester kapta idén a Szeged Kultúrájáért díjat, az elismeréseket hétfőn adták át a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Forrás és fotó: Lányi Lala FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb