Szegedi Arcok

Mi lesz veled, boldogító igen? Hogyan vészelik át a pandémiát a szegedi házasodni vágyó párok? Utána néztünk!

Mi lesz veled boldogító igen? Tette fel a kérdést több tucat szegedi házasodni vágyó pár, amikor a magyar kormány néhány hete úgy döntött, a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében elrendeli, hogy minden szórakozóhely, vendéglátóegység és rendezvényház 23:00 órakor zárja be kapuit vendégei előtt. Na de akkor, hogy lesz így menyecske tánc és hajnali terítés és reggelig tartó mulatérozás? Lehet, hogy az ifjú pároknak 2020-ban mégsem az már az a bizonyos nagy nap életük legszebb napja?

Utána néztünk! Méghozzá egy igazi, szegedi szakértőt hívtunk segítségül annak érdekében, hogy fentebb felmerülő kérdésekre választ kapjunk. Kondász Edit 2017-ben kezdett el esküvőszervezőként tevékenykedni. Mielőtt elvégezte volna az ehhez szükséges képzést bőséges tapasztalatot szerzett egy esküvői szolgáltatásokra épülő csapat tagjaként, ahol nagyon megtetszett neki az esküvők elegáns, finom és ízléses világa. Ma már nem csak esküvőszervezőként, de szertartásvezetőként és műsorvezetőként is tevékenykedik. A hivatása során megismert történetek és pillanatok azok, amelyek éltetik és boldoggá teszik. Az elmúlt időszak azonban őt is kihívás elé állította. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések ugyanis pont úgy, mint az összes többi rendezvényt, az esküvőket és a lakodalmakat is elhalasztásra, eltörlésre kényszerítette.

Hogyan hatott a koronavírus-járvány a hivatásodra és az elmúlt időszakra?

A koronavírus sajnos nem tett jót sem a hivatásomnak sem pedig az idei esküvői szezonnak. A tavaszi események szinte kivétel nélkül mind elhalasztásra kerültek. A nyárra illetve őszre halasztott nagy napok többségét az elmúlt hetekben szerencsére sikeresen megtartottuk. Viszont az őszre halasztottak között az újabb szigorító intézkedések tekintetében akad, amelyiknél újabb szervezési folyamatokat kellett alkalmazni, sőt, van olyan is, amit egyenesen át tettünk a következő évre. Az ürömben az öröm viszont, hogy a szegedi párok abszolút együttműködőek voltak és a jelenlegi helyzethez képest nagyon jól kezelték az újabb intézkedéseket.

Milyen alternatívákat kínál ilyenkor egy esküvőszervező?

Én személy szerint minden esetben azt javasoltam, hogy az adott pár tartsa meg a polgári esküvőt abban az időpontban, amelyben eredetileg azt tervezte, a mulatságokkal kapcsolatosan pedig a halasztást javasoltam. Kevesen tudják azonban, hogy a polgári esküvő mellett a pároknak lehetőségük nyílik egy szertartásvezető előtti egybekelésre is. A szertartásvezető annyiban különbözik az anyakönyvvezetőtől, hogy hivatalosan nem lesznek házasok a párok, viszont a kötelező részek ugyanúgy megmaradnak, mint a hivatalos házasságkötésnél. A szertartásvezetők személyre szabottabbá, tematikusabbá tudják tenni a ceremóniát, ami egy ilyen rendkívüli esetben sokat jelenthet egy ilyen fontos napon. Azon esküvők esetében viszont, ahol a párok alapjáraton külföldön élnek, ám itthon szerették volna a nagy napot megélni egyértelmű volt a halasztás és szinte mindegyik közül, kivétel nélkül a jövő évre kerestünk újabb dátumot. Amihez hozzájárult a külföldi násznép tudata, illetve az utazási korlátozások is. Kijelenthetem, hogy különben az idehaza élők közül is többen döntöttek a már említett alternatíva mellett. Vagyis: megtartották a hivatalos polgári esküvőt, kis létszámban, ketten, két tanú jelenlétében. De persze akadtak olyanok is, akik szerencsére még a 23:00 órai zárásra vonatkozó rendelet meghozása előtt, normál keretek között, biztonságban és óvatosan ugyan, de megünnepelhették, hogy egybe keltek.

Azok a jegyespárok, akik kiestek ebből a körből, jelen esetben most mitévők?

Sajnos azon szerelmespárok esetében, akik olyan helyszínt választottak maguknak, amelyekre vonatkozik a 23:00-as záróra, ha csak tehettük eddig, minden esetben hamarabb kezdtük a napot és a megszokott menetrend szerint végig vittük az esküvői forgatókönyv programpontjait a meghatározott időpontig. Azon helyszínekre, amelyekre viszont a korlátozás nem vonatkozik, mert például nem étteremként vannak bejegyezve, hanem például rendezvényházként, ott eddig minden esetben a megszokott rend szerint zajlott le az esemény.

Vagyis, ez azt jelenti, hogy az év hátralevő részében, amennyiben a most érvényben levő intézkedések nem változnak, nem szigorodnak, a szerencsésebbek normális keretek között, a hétköznapi üzemmódban élvezhetik a nagy napot?

Igen, de csak abban az esetben, ha az adott helyszín ezt megengedi.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu/Török Kornél/Kondász Edit

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb