Közélet

Napi összefoglaló: hétfőtől nagy változások Szegeden, a WHO szerint télen legalább olyan súlyos járvány érkezik, mint a mostani

Unalmas, nyugis vasárnap? Nem egészen: annyi minden történt a hét utolsó napján, hogy alig tudtuk begyömöszölni a napi összefoglalónkba. Hétfőtől rengeteg változás lesz a szegediek életében, lezárult az SZTE-féle koronavírus teszt, nem túl rózsásak a gazdasági mutatók és jött egy ijesztő bejelentés a WHO-tól: télen újabb járvány várható, nem is akármilyen. Mutatjuk a nap legfontosabb történéseit!

KORONAVÍRUS: A VASÁRNAPI ADATOK

3509 regisztrált fertőzöttnél tart a magyarországi járvány, 3 újabb áldozattal 451 főre emelkedett az elhunytak száma, 1396-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1662 fő. Szegeden továbbra sincs újabb regisztrált eset. Az aktív fertőzöttek 56%-a, az elhunytak 78%-a, a gyógyultak 61%-a budapesti vagy Pest megyei. 562 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 47-en vannak lélegeztetőgépen. Csongrád megyében az elmúlt 24 órában nem nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, továbbra is 114 hivatalos esetnél tartunk.

WHO: TÉLEN JÖN A MÁSODIK HULLÁM, AZ INFLUENZÁVAL EGYÜTT

Európának fel kell készülnie a koronavírus-járvány újabb hullámára, amely télen érkezik, és legalább olyan súlyos lesz, mint az első – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A WHO regionális igazgatója, Dr Hans Kluge a brit The Telegraph-nak adott interjújában úgy fogalmazott, ez nem az ujjongás, hanem a felkészülés időszaka Európában. Szerinte az év végi helyzetet súlyosbítja majd, hogy a koronavírus-járvány újabb hulláma az influenzajárvánnyal egy időben jelentkezhet.

Kluge arról is beszélt, a járvány új európai epicentruma a keleti régió lehet, Oroszország, Ukrajna, Belorusszia és Kazahsztán gócpontokkal. Szerinte a kormányoknak okosan kell felhasználniuk ezt az időt, el kell kezdeniük az egészségügyi rendszerük erősítését, valamint a kórházak, az alapellátás és az intenzív ellátás egységeinek kapacitás építését.

LEZÁRULT AZ SZTE BEVONÁSÁVAL SZERVEZETT KORONAVÍRUS-SZŰRÉS

Lezárult az országos, a Szegedi Tudományegyetem bevonásával készült koronavírus-szűrés. Csaknem 18 ezer embert hívtak meg a felmérésre, és voltak akik szombaton jutottak el a vizsgálatra. Az eddigi eredményekből az látszik, hogy itthon nagyon alacsony a fertőzöttek száma, Merkely Béla szerint biztos, hogy 100.000 fő alatt van az arányuk.

AZ OPERATÍV TÖRZS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ LEGFONTOSABB, MAI BEJELENTÉSEI

„Az áprilisi gazdasági adatok várhatóan letaglózóak lesznek” – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján. Mint mondta, a védekezés második szakaszába lép az ország, de az élet újraindítása azonban nem jelenti, hogy teljes mértékben vissza lehet térni a régi kerékvágáshoz.

Hétfőtől Budapesten hatályát veszti a kijárási korlátozás, de életben maradnak egyes védelmi óvintézkedések – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a vasárnapi online sajtótájékoztatón.

A koronavírus miatt Magyarországon elhunyt nők átlagéletkora 81 év, a férfiaké 77 év – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László Kórház) infektológus főorvosa az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. A főorvos tud olyan 102 éves emberről is, aki maradványtünetek nélkül gyógyult fel, sok idős ember pedig tünetmentesen, vagy rendkívül enyhe tünetekkel vészelte át a betegséget.

ÍGY VÁLTOZIK AZ ÉLET HÉTFŐTŐL SZEGEDEN

Összesen 60 szegedi óvoda és bölcsőde tárja ki kapuit, megnyitnak a játszóterek, be lehet ülni az éttermek és pub-ok belső részébe. Rengeteg változás vár a szegediekre hétfőtől, összekaptuk a legfontosabbakat:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb