Közélet

Napi összefoglaló: elkészült a hazai koronavírusteszt, változnak a katás szabályok, lezárják a szegedi rakpartot

Elkészült az első, hazai gyártású koronavírusteszt, változnak a katás szabályok és lezárják a szegedi Huszár Mátyás Rakpartot a Tisza vízszintjének megemelkedése miatt. A megyében pedig csökkent a koronavírusos fertőzöttek száma.

CSÖKKENT A MEGYÉBEN NYILVÁNTARTOTT FERTŐZÖTTEK SZÁMA

Egy nap alatt 9 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4123 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy 39 éves krónikus beteg, ezzel 577 főre emelkedett az elhunytak száma, 2640-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 906 fő. 182 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

ELKÉSZÜLT AZ ELSŐ, HAZAI GYÁRTÁSÚ KORONAVÍRUSTESZT

Elkészült az első magyar fejlesztésű koronavírusteszt prototípusa, amely lényegesen pontosabb az eddig ismert gyorsteszteknél. Ezt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere jelentette be csütörtökön Budapesten.

VÁLTOZNAK A KATÁS SZABÁLYOK

A tervezet szerint évi hárommillió forint felett 40 százalékos adóval terhelnék a katás számlákat, amennyiben ugyanaz a számlák kibocsátója – számolt be róla Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

PÉNTEKEN LEZÁRJÁK A SZEGEDI RAKPARTOT

Az ATIVIZIG előrejelzése szerint pénteken, nap közben éri majd egy a Tisza az alsó rakpart szintjét. Komolyabb áradásra nem kell számítani, de a hét utolsó munkanapjától a rakpartot lezárják.

KOMPETENCIA KÖZPONTBAN KUTATNAK AZ SZTE TUDÓSAI

A Szegedi Tudományegyetem és a Mol közösen alakítja ki a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központot. A projekt kiemelt ipari partnere az Audi, a négymilliárdos beruházás során a megújuló üzemanyagokat is vizsgálják majd.

PROSTIKAT FUTTATOTT EGY SZEGEDI STRICI

Németországban és Dániában futtatta a lányokat a szegedi strici, a nyereséget pedig dédnagymamájának utalta haza, hogy legálisnak tűnjön a prostitúcióból származó bevétel.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb