Blog

Geek Girl Blog: bemutatkozik a Google Lens, a Google vizuális svájci bicskája

Manapság már senkit nem lep meg az a sok technikai újítás, kütyük, újdonságok, amelyekkel nap, mint nap találkozhat az ember. Teljesen hozzászoktunk a gondolathoz is, hogy a technikai fejlődés gyorsabban rohan, mint azt az átlag ember le tudja követni. Olyan átlag ember, mint például én, aki a két X kromoszómájával egyáltalán nem egy ízig-vérig kocka géniusz, s néha, – oké, bevallom, sokszor -, kifog rajtam a technika ördöge, viszont meg van bennem az az egészséges érdeklődés az újdonságok irányába, ami arra ösztökél, hogy újabb és újabb dolgokat próbáljak ki a modern technika szerteágazó és szövevényes világából. Mert ezek az újítások sokszor nagyon hasznosak és praktikusak, megkönnyítik a mindennapjainkat, éppen csak az a probléma, hogy egy bizonyos érdeklődési körrel rendelkező, technikai beállítottságú kockákon kívül nagyon kevesen tudnak róluk.

Ez alól én sem vagyok kivétel, s ha nem lenne az öcsém, Fülöp Dániel, és az egyik legjobb barátom, Varga Károly kis technikai szaki, valószínűleg, nagyon sok mindenről lemaradnék ebből a világból, olyan dolgokról, amelyek fantasztikus lehetőségek tárházát nyitják meg a számomra, illetve a technikai vívmány használói számára. Dani és Karesz mindketten szoftverfejlesztő iskolát végeztek, az informatika, a technika iránti szenvedély a vérükben van, s olyan természetesen igazodnak el ebben a világban, mint a szakács a konyhában. Blogtémáim megírásához is ők adják majd az ötleteket, én pedig bemutatom számotokra azokat a technikai újításokat, amelyek használatához nem kell Einsteinnek lenni, ha akarod, neked is menni fog.

Fotó: gadgetsnow.com

Első körben pedig a Google egyik alkalmazását szeretném szakértőim segítségével bemutatni: ez lenne a Google Lens, egy sokoldalú alkalmazás, amelyet bármelyik androidos telefonra pár perc alatt letölthet ember, és mindjárt a birtokába kerül egy olyan sokoldalú informatív applikáció, amely tulajdonképpen a Google svájci bicskája, mindenre is alkalmazható. Az alkalmazás vizuális adatokból dolgozik, tehát funkciói a képek köré csoportosulnak. Felismeri például, mi van a képeken, információkat keres elő arról, amit a kamera lát, feliratokat fordít le, vagy éppen névjegykártya szkennelésére is alkalmas.

Fotó: gadgetsnow.com

Ami engem először lenyűgözött ebben az alkalmazásban, az a szöveg felolvasási funkciója volt: bizonyára mások is vannak úgy vele, hogy könnyen kifognak rajtuk a gyógyszeres dobozok apró betűi, vagy az élelmiszerek címkéin lévő miniatűr szövegek. Szerintem ezek a roppant kicsi feliratok még egy jobb látással rendelkező emberen is kifognak, pláne azokon, akiknek valamilyen oknál fogva rossz a szemük, idősek, esetleg látássérültek. A Google Lens egyik legnagyobb csodája számomra, hogy az alkalmazás egyszerűen lefotózza az elé tartott dobozt, majd felolvassa róla a szöveget. Így biztosak lehetünk mindig a gyógyszerek megfelelő alkalmazásában, az allergiások például egy-egy étel pontos összetevőiben. Nincs többé túl apró betű, az erőlködéstől bekönnyező szemek, amikor el próbáljuk azokat olvasni, egyszerűen és gyorsan másodpercek alatt a Google Lens elmondja nekünk a kért szöveget.

Sőt, az alkalmazás nagyszerű sajátossága az is, hogy képes lefordítani a látott szöveget a Google Fordító által támogatott összes nyelvre! A fordítás pedig egyszerűen megjelenik a telefon képernyőjén magyarul, így rögtön láthatjuk, olvashatjuk a megfejtést. Nincsenek többé a nyelvi különbségek miatti félreértések, egyszerűen, egy pillanat alatt megfejthetjük a minket érdeklő idegen nyelvű szövegeket.

Fotó: techengage.com

Turistaként egy-egy külföldi ország, vagy akár belföldi városok vendégeként igen jól jöhet a Lens azon funkciója is, hogy az applikáció felismeri az ismert és híres helyeket, épületeket, szobrokat, de akár a múzeumi festményeket is. Ha a Lens-en belül fotót készítünk a minket érdeklő látványosságról, a program információkat fog megosztani velünk az adott dologról. Soha nem volt ilyen egyszerű az információgyűjtés, ha a telefonodon az alkalmazás, nincs szükséged sehol például idegenvezetőre, a Lens minden lényegi információt összegyűjt neked.

Fotó: impactbnd.com

De, ha a vásárlás a szenvedélyed, a Lens akkor is könnyen a legjobb barátoddá válhat, hiszen képek és vonalkódok alapján is könnyen és gyorsan kereshetőek általa a különböző termékek. A vonalkód segítségével információkat kereshetünk az adott termékről, például, hogy hol tudjuk megvásárolni azt, de például, ha egy ruhát mutatunk neki, az applikáció hasonló termékeket fog keresni, illetve olyan helyeket, ahol az adott termék megvásárolható.

Fotó: engadget.com

És ez még nem minden, könyvek összefoglalóját és értékeléseit is megmutatja a Lens pusztán egy fotó alapján, ugyanúgy, ahogy felismeri az állatokat és a növényeket is, információkat ad róluk is. Így kiderül milyen bogarat vagy pókot találtunk a kertünkbe, vagy milyen virágot kaptam ajándékba, és hogyan kell róla megfelelően gondoskodni.

Fotó: robertmcgovern.me

A Lens lehet az üzletemberek legjobb irodai eszköze is, ugyanis ha lefotózunk vele egy névjegykártyát a program képes rá, hogy a telefonszámot vagy címet a névjegyeink közé mentse, ha pedig egy szórólap, vagy egy esemény hirdetőtábláját fotózzuk be neki, akkor hozzáadja az eseményt a naptárunkhoz.

A Google Lens tehát pusztán az általunk lefotózott dolgok segítségével számtalan módon segít megkönnyíteni a mindennapjainkat, igazán kis hasznos alkalmazás, könnyű kezelőfelülettel, gyorsan elérhető információkkal, és nem utolsó sorban ingyen hozzájuthat bárki, aki letölti azt a telefonjára.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb