Közélet

Szegedi parkolóbérleted van? Visszakérnéd a pénzed? Pocsék hírünk van…

Napra pontosan egy hónapja, november 4. óta ismét díjmentes a parkolás, ami elég ütős kis reggeli káoszt okozott a parkolóhelyek terén “békeidőben” is nehéz helyzetben lévő szegedi belvárosban. Az ingyenessé tétel azonban még egy problematikát felvet: mi van akkor, ha borsos áron éves bérletet vásároltál magadnak? Visszajár a pénzed? Vagy az ingyenes időszakot tovább viheted 2021-be, arra az időszakra, amikor újra fizetős lesz a dolog? Nincs jó hírünk: bár egyes városokban rugalmasan kezelik a dolgot, a szegedi válasz a kérdésre nem és nem, egymás után kétszer.

MÁR MEGINT TI, A SZEGED365 OLVASÓI SZÁLLÍTOTTÁTOK A TÉMÁT

Az ingyenes parkolás bevezetése óta eltelt egy hónapban rengetegen tettétek fel a kérdést: mi lesz a már megvásárolt éves parkolóbérletekkel? A tételek rekord magasak, mi, szegediek nem csak az itt lakó hölgyek szépségében és a mifelénk megrendezett fesztiválok hangulatában döntögetünk országos csúcsokat, hanem a parkolási díjszabás terén is. Így festett egy éves bérlet ára, a boldog békeidőkben:

  • Magánszemély részére, éves, minden kategóriára érvényes: 140.000 Ft
  • Vállalkozás részére, ugyanez: 280.000 Ft
  • Mindkét kategória, felmutatóra: 334.000 Ft

Az idei évre érvényes árak jövőre úgy fest, tovább fognak emelkedni:

Visszatérve cikkünk témájára, egy ilyen értékes kis papíros büszke tulajdonosa Gyuri nevű olvasónk is, aki megpróbálta visszakérni a bérlete árát az illetékes Szegedi Közlekedési Társaságtól. Ezt a választ kapta:

A december elsején keltezett válaszlevél tehát kerek perec kijelenti, hogy…

  • …a parkolóbérletek díjmentes időszakkal arányos értékének visszatérítése nem lehetséges,
  • …de az sem működik, hogy meghosszabbítsák a bérlet érvényességi idejét a fizetős parkolás visszatérést követően.

Az indoklásában többek között azt írja a társaság ügyvezetője, hogy Szeged közgyűlése nem vette napirendre és nem is tárgyalta az ügyet. Ezt követően jogi oldalról közelíti meg a témát, a cég álláspontja szerint a parkolóbérlet árának időarányos visszatérítése kártérítés címen jogellenes magatartás, szerintük felróhatóság hiányában nem terheli kártérítési kötelezettség az SZKT-t.

EGY SZEGEDI ÜGYVÉDET FAGGATTUNK A KÉNYES TÉMÁBAN

Ha egy cikk vitás ügyről szól, úgy korrekt, ha mindkét félnek felkínálják a véleménnyilvánítás lehetőségét. Az olvasónk gondolatait vázoltuk, a Szegedi Közlekedési Társaság egyébként más ügyekben készséggel nyilatkozó ügyvezetője, Majó-Petri Zoltán ezúttal nem szeretett volna megszólalni a témában. A tisztán látás érdekében megkérdeztünk egy közismert szegedi ügyvédet is, aki örömmel mondta el véleményét, viszont neve elhallgatását kérte, mint mondta, túlságosan “tűzközelben” van a városvezetésnél, nem szeretné megütni bokáját a kellemetlen ügyben.

Az alábbiakban tehát egy szegedi jogász gondolatai következnek a témában:

NINCS A HELYZETRE KONKRÉT SZABÁLYOZÁS A SZEGEDI PARKOLÁSI RENDELETBEN

“A szegedi parkolási rendeletet átnézve először is kijelenthető, hogy annak megalkotásakor nem gondoltak arra, hogy ilyen helyzeteket is szabályozzanak. A kérdésre a rendelet nem fog egzakt választ adni.”

A JÓZAN ÉSZ ÉS A LOGIKA AZ OLVASÓNK MELLETT ÁLL

“Az ügyfelek részéről felmerült igény, miszerint a bérlet díjának időarányos visszatérítésére tartanak igényt nem ördögtől való gondolat, a józan ész és a logika is ezt diktálja. A veszélyhelyzeti rendelet ugyanis egyértelműen úgy rendelkezik, hogy nem kell díjat fizetni az adott időszakban. Ehhez képest a parkolási társaságok erre az időszakra nézve már előre beszedték a díjat, melynek összegével eként jogalap nélkül gazdagodtak. A veszélyhelyzettől függetlenül hasonló helyzetet produkálna, ha év közben egy törvénnyel megszüntetnék az önkormányzatok azon jogát, hogy parkolási díjat szedjenek. A parkolási társaságok ezzel szemben nehezen tudnak észszerű érvet felhozni, hiszen már a parkolási rendelet megalkotói is gondoltak az időarányos visszatérítésre bizonyos élethelyzetekben.”

LETT VOLNA RÁ MEGOLDÁS, TURBO ÜZEMMÓDBAN

“Az érem másik oldala ugyanakkor, hogy bizonyos esetekben az ügyfelek egyike sem volt attól elzárva, hogy a bérletét visszaváltsa. A szegedi rendelet ezt a lehetőséget mind az éves, mind a kedvezményes lakossági bérlet esetében biztosítja időarányos díjvisszatérítés mellett. Kézenfekvő jogi megoldásként mutatkozott volna, hogy az ingyenes parkolási időszak kezdetén visszaadja az ügyfél a bérletét, majd újat vált miután az ingyenes parkolást megszünteti a kormány. Ez esetben legfeljebb törthónapokra eső díjtól esett volna el az ügyfél.”

…VISZONT ERRŐL A MEGOLDÁSRÓL SENKI SEM TUDOTT

Adott lett volna egy rohanós-intézkedős megoldás, rögtön, az ingyenes parkolás bevezetésének kezdetén, de erről senki sem tudott. Ennek kapcsán ezt nyilatkozta az ügyvéd:

“A koronavírus okozta nehéz gazdasági helyzetben a magam részéről azt sem tudom a parkolási társaságok terhére róni, hogy ezt a lehetőséget nem hirdették széles körben, a költségvetésük egyensúlyban tartása nyilvánvalóan elsődleges, különösen, hogy Szeged esetében egy cégben összpontosul a parkolási ágazat és a tömegközlekedés is, mely utóbbi zökkenőmentes üzemeltetése kétségkívül közérdek.”

MINDEN MÁSRA OTT A MASTERCARD

“A veszélyhelyzet sajnos sok hasonló sajátos és jogszabályokkal nem, vagy nem kellőképpen rendezett élethelyzetet, jogviszonyt teremt, melyre ember (jogász…?) legyen a talpán, aki egzakt választ ad. A személyes véleményem, hogy ebben a helyzetben első a közösség érdeke és csak ezt kell követnie az egyéni érdekeknek. Az internetről tájékozódva látható, hogy más nagyváros az időarányos kompenzálást attól teszi függővé, hogy a kormány az ingyenes parkolás miatti bevételkiesést kompenzálja-e a jövőben, vagy sem. Kétségtelen, hogy egy esetleges kormányzati kompenzáció egészen más alapokra is helyezheti a kérdést. A díjfizetős parkolási rendszerrel szembeni ellenérzésem mellett úgy vélem, hogy erre kérdésre nem most kell választ találnia az érintetteknek. Minden másra ott van a Mastercard helyett az 5 éves elévülési idő…”

VEGYES A HELYZET MÁS VÁROSOKBAN: VALAHOL HOSSZABBÍTANAK, VALAHOL NEM, PÉNZT SEHOL SEM ADNAK VISSZA

Bármennyire is azt diktálja a józan paraszti ész, hogy Gyuri nevű olvasónknak visszajárna a pénze, kevés esélye van rá, hogy viszontlássa azt. Sokan vannak hasonló helyzetben Szegeden, tudjuk, hogy sokra nem mennek vele, de azért leírjuk a mondatot: több más hazai városban sem feltétlenül jobb a helyzet.

Békéscsabán meglehetősen barátságos az önkormányzat hozzáállása, bár pénzt nem adnak vissza, a bérleteket időarányosan tovább lehet majd használni a Békés megyei városban. Mint írták, “a veszélyhelyzet idejére megvásárolt bérleteket a veszélyhelyzet kihirdetésének végét követően meghosszabbítjuk.”

A Kecskeméti Városrendészet az önkormányzattal egyeztetve a vis maiornak tekintendő veszélyhelyzet idejére előre megváltott parkolási bérletek tulajdonosait kompenzálni kívánja, vagyis, a bérletek érvényességi ideje – a békéscsabai megoldáshoz hasonlóan – kitolódik.

Pécsett már Szegedhez hasonlatos a helyzet, a parkolásért felelős Biokom Kft. kérdésünkre ezt a választ küldte:

“A járványügyi veszélyhelyzet kapcsán egy kormányrendeletben országosan elrendelt várakozási díjmentesség hátrányosan érintette a parkolóbérletet vásárló pécsieket. A veszélyhelyzet előtt megváltott parkolóbérletek időarányos részének megtérítésére később nyílhat lehetőség. Abban az esetben, ha az önkormányzat ingyenes parkolás miatt kiesett bevételeit a döntést meghozó kormány kompenzálni fogja.”

Győrben még nem született döntés az ügyben, megkeresésünkre a város parkolási ágazatáért felelős GYŐR-SZOL Zrt. az alábbi információt adta: “A megváltott parkolási bérletek további érvényességét illetően a tulajdonos önkormányzat döntéséhez igazodva a szolgáltató a későbbiekben tud tájékoztatást adni.” Tehát, lehet, hogy lesz kompenzálás, lehet, hogy nem, a városvezetés náluk még nem döntött.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb