Közélet

Akit külföldön oltottak, nem kaphat magyar védettségi igazolványt, tehát nem jó ötlet Szerbiába átugrani felvenni a vakcinát


- Hirdetés -

A miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatában számos területet felsorolt, ahol majd értelmét nyeri a védettségi igazolvány, ha Magyarországon a beoltottak száma eléri a négymillió főt, vagyis az átoltottság nagyjából negyven százalékos lesz. Ez azt jelenti, hogy a március közepe óta kézbesített védettségi igazolványok akkortól nyerik el igazi értelmüket – ezáltal akkortól, várhatóan május első felétől lesz fontos, hogy kinek van ilyen érvényes kártyája és kinek nincs, viszont annak, akit külföldön oltottak, nem jár az igazolvány – írja a Telex.

Védettségi igazolványt most azok kaphatnak, akik átestek a Covidon (ekkor a gyógyulástól vagy a fertőzést igazoló teszt elkészítésétől számolva 4-6 hónapig érvényes a kártya), vagy már részesültek legalább egy védőoltásban. Feltéve, hogy ezt az oltást Magyarországon kapták.


- Hirdetés -

SZERBIÁBAN VETTÉK FEL AZ OLTÁST, DE SEMMIT SEM ÉR

Az egyik olvasó, F. és párja most szembesült azzal, hogy a külföldön felvett védőoltás annyit se ér nekik, mint tízmillió Pfizer-vakcina a kormányzati kommunikációnak, legalábbis a védettségi igazolvány szempontjából. Mint monják: “Párommal Szerbiában oltakoztunk (2x Pfizer), elküldtük az igazolást a háziorvosunknak (semmit sem tud tenni), javaslatára elküldtük a Nemzeti Népegészségügyi Központnak” – írta lapnak küldött levelében. Az NNK-nak, a [email protected] címre küldött emailre azt a választ kapta, hogy a magyar állampolgárok külföldi oltásairól Magyarországon nem vezetnek nyilvántartást, és „a védettségi igazolás megszerzésének feltétele, hogy az oltás felvétele Magyarországon történt” (vagy valaki igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen). Íme a válaszlevél:

Forrás: Telex

EZ SZÁMOS KÉRDÉST FELVET

Elsősorban is azt, hogy mit tehet ebben a helyzetben az, aki legalább egy oltást már megkapott külföldön. Regisztráljon most Magyarországon, várja meg, míg ugyanabból az oltóanyagból felkínálnak neki legalább egyet, és akkor vegye úgy, hogy megvan a két oltása? Ez eléggé sufnituning és barkácsmegoldásnak tűnik, ráadásul nem is veszélytelen, ha esetleg a határidőket nem pontosan tartják. Továbbá számíthat-e akkor majd retorzióra – például a védettségi kártya érvénytelenítésére -, ha hívják a (magyarországi számítás szerinti) második oltásra, és arra nem megy el? Az is kérdéses, hogy mi történik azokkal, akiknek van magyar taj-számuk, de életvitelszerűen egy másik országban élnek, kettős állampolgárok vagy határon túli, magyar igazolvánnyal is rendelkező magyarok. De a kérdés igaz megfordítva is: a tartósan Magyarországon élő, itt munkát végző külföldi állampolgárok oltására van-e nálunk lehetőség, és ha nincs, akkor a hazájukban kapott védőoltásról szóló igazolást hogyan fogják elfogadni a magyar hatóságok. A Telex feltette ezeket a kérdéseket az országos tisztifőorvosnak és a koronavírus sajtóközpontnak, viszont választ még nem kaptak.

Forrás: telex.hu


- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb