Közélet

Akit külföldön oltottak, nem kaphat magyar védettségi igazolványt, tehát nem jó ötlet Szerbiába átugrani felvenni a vakcinát

A miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatában számos területet felsorolt, ahol majd értelmét nyeri a védettségi igazolvány, ha Magyarországon a beoltottak száma eléri a négymillió főt, vagyis az átoltottság nagyjából negyven százalékos lesz. Ez azt jelenti, hogy a március közepe óta kézbesített védettségi igazolványok akkortól nyerik el igazi értelmüket – ezáltal akkortól, várhatóan május első felétől lesz fontos, hogy kinek van ilyen érvényes kártyája és kinek nincs, viszont annak, akit külföldön oltottak, nem jár az igazolvány – írja a Telex.

Védettségi igazolványt most azok kaphatnak, akik átestek a Covidon (ekkor a gyógyulástól vagy a fertőzést igazoló teszt elkészítésétől számolva 4-6 hónapig érvényes a kártya), vagy már részesültek legalább egy védőoltásban. Feltéve, hogy ezt az oltást Magyarországon kapták.

SZERBIÁBAN VETTÉK FEL AZ OLTÁST, DE SEMMIT SEM ÉR

Az egyik olvasó, F. és párja most szembesült azzal, hogy a külföldön felvett védőoltás annyit se ér nekik, mint tízmillió Pfizer-vakcina a kormányzati kommunikációnak, legalábbis a védettségi igazolvány szempontjából. Mint monják: “Párommal Szerbiában oltakoztunk (2x Pfizer), elküldtük az igazolást a háziorvosunknak (semmit sem tud tenni), javaslatára elküldtük a Nemzeti Népegészségügyi Központnak” – írta lapnak küldött levelében. Az NNK-nak, a [email protected] címre küldött emailre azt a választ kapta, hogy a magyar állampolgárok külföldi oltásairól Magyarországon nem vezetnek nyilvántartást, és „a védettségi igazolás megszerzésének feltétele, hogy az oltás felvétele Magyarországon történt” (vagy valaki igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen). Íme a válaszlevél:

Forrás: Telex

EZ SZÁMOS KÉRDÉST FELVET

Elsősorban is azt, hogy mit tehet ebben a helyzetben az, aki legalább egy oltást már megkapott külföldön. Regisztráljon most Magyarországon, várja meg, míg ugyanabból az oltóanyagból felkínálnak neki legalább egyet, és akkor vegye úgy, hogy megvan a két oltása? Ez eléggé sufnituning és barkácsmegoldásnak tűnik, ráadásul nem is veszélytelen, ha esetleg a határidőket nem pontosan tartják. Továbbá számíthat-e akkor majd retorzióra – például a védettségi kártya érvénytelenítésére -, ha hívják a (magyarországi számítás szerinti) második oltásra, és arra nem megy el? Az is kérdéses, hogy mi történik azokkal, akiknek van magyar taj-számuk, de életvitelszerűen egy másik országban élnek, kettős állampolgárok vagy határon túli, magyar igazolvánnyal is rendelkező magyarok. De a kérdés igaz megfordítva is: a tartósan Magyarországon élő, itt munkát végző külföldi állampolgárok oltására van-e nálunk lehetőség, és ha nincs, akkor a hazájukban kapott védőoltásról szóló igazolást hogyan fogják elfogadni a magyar hatóságok. A Telex feltette ezeket a kérdéseket az országos tisztifőorvosnak és a koronavírus sajtóközpontnak, viszont választ még nem kaptak.

Forrás: telex.hu

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb