Közélet

Megvan a megállapodás: július 1-től jöhet az EU-s vakcinaútlevél, de csökkentenék a PCR-tesztek árát is

Megszületett a megállapodás az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság között arról a védettségi igazolványról, vakcinaútlevélről, amely azt biztosítja, hogy az EU-s állampolgárok szabadon tudjanak utazni – írja a Euronews

A dokumentum három információt fog tartalmazni:

  • az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett melyik vakcinával oltották be,
  • átesett-e a fertőzésen,
  • van-e friss, negatív teszteredménye.

A fentiek megfelelnek az Európai Bizottságnak még márciusban bemutatott terveinek. Az egységes, QR-kóddal ellátott vakcinaútlevelet digitális és papírformában is ingyenesen elérhetővé teszik, minden uniós tagállamnak kötelezően el kell fogadnia.

AZ EMA EDDIG 4 VAKCINÁT FOGADOTT EL

Az EMA eddig négy vakcinát engedélyezett, mégpedig a Pfizert, a Modernát, az AstraZenecát és a Johnon & Johnsont. A vakcinaútlevél hivatalos neve pedig az EU-s Digitális Covid-igazolvány lesz. „Üdvözlöm az ideiglenes megállapodást az Európai Parlamenttel és az Európai Tanáccsal” – jelentette be a hírt az okirat hivatalos nevét ismertetve Didier Reynders biztos. A politikus hangsúlyozta, a vakcinák kérdésében változatlan az európai álláspont: csak az EMA által jóváhagyott vakcináról állítanak majd ki védettségi igazolványt, de a tagországok dönthetnek úgy, hogy elfogadják a Sinopharmmal vagy a Szputnyik V-vel oltottak igazolását is. Az Európai Parlament részéről a tárgyalásokat vezető Juan Fernando López Aguilar spanyol képviselő úgy nyilatkozott, hogy menetrend szerint július elsejétől léphet életbe az EU-s vakcinaútlevél.

CSÖKKENTENÉK A PCR-TESZTEK ÁRÁT, HOGY A NEM BEOLTOTTAK IS KÖNNYEBBEN UTAZHASSANAK

Fontos része a megállapodásnak az is, hogy a nem beoltottak szabad mozgásának megkönnyítése céljából 100 millió euróval támogatják a tagállamokat, hogy csökkentsék a PCR-tesztek árát. Szükség esetén az Európai Bizottság további 100 millió euróval bővíti a támogatási keretet. Bár a tagállamok belementek, hogy ne akadályozzák a Covid-igazolvánnyal bírók szabad mozgását olyan beutazási feltételekkel, mint a karanténkötelezettség, a megállapodás szerint ha a járványhelyzet úgy hozza, korlátozó intézkedéseket léptethetnek életbe saját hatáskörükben.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb