Közélet

Az idén nem lesz hétvégi rakpart-lezárósdi Szegeden

Az idén nyáron nem zárja le a szegedi önkormányzat a Huszár Mátyás rakpartot hétvégente – tudtuk meg pár napja városházi forrásainktól, a hírt Mihálik Edvin zöldváros-tanácsnok is megerősítette kedd délben. A politikus szerint az Oskola utca és a Stefánia hétfőn kezdődő, összesen egy évig tartó rekonstrukciója miatt nem erőltetik a dolgot, de a jövőben újra napirendre kerülhet a rakpart lezárás témája.

LEMARADTÁL VALAMIRŐL? MUTATJUK, MI TÖRTÉNT TAVALY NYÁRON

Mihálik Edvin (majdnem napra) pontosan egy éve jelentette be, hogy négy pontból álló javaslatcsomagot nyújt be annak érdekében, hogy a Tisza valóban “Szeged főutcája” legyen, erősödjön a rakpart belvárosi részének turisztikai vonzereje, egyben közösségi és kulturális helyszínként is szolgáljon az itt élőknek. A kicsit “pesti fílingű” képlet egyszerű volt:

  • a rakpartot hétvégenként lezárták az autósok elől,
  • és megpróbálták közösségi térré változtatni.

A beadványt június végén szavazták meg, az úttestet július 11-én zárták le, papírforma szerint szombat reggeltől vasárnap estig jöhettek volna a sétáló, kocogó, bringázó (stb) szegediek, azonban már az első nap látszott: ez bizony méretes zakó lesz, a tűző napon, árnyék és program-mentesen természetesen nagyon kevés embernek volt kedve bármit is csinálni.

Tovább rontotta a helyzetet, hogy szűk két nappal a rajt előtt, hirtelen a Partfürdőre vitték a különféle önkormányzati cégek által szervezett programokat, a rakparton így maradt a “sétálj, biciklizz, sportolj” névre keresztelt program (?), ami az első hétvégén egy magányos teqball asztalt és kosárlabda palánkot takart, megspékelve két Toi Toi budoárral.

Ilyen volt az első hétvége (szürreális képsorok jönnek):

A tervek szerint a lezárás és a programsorozat augusztus 31-ig tartott volna, de a hónap közepén szépen, csendben visszavonulót fújtak neki. Pedig a végére azért volt néhány, tényleg profin összerakott program, mi például imádtuk a Belvárosi Mozi által szervezett rakpart-mozit…

…és a tavaly lefújt Szegedi Repülőnapok és Légiparádét helyettesítő Airpart Légishow-t is, amely megmutatta, milyen ütős lehetett volna a rakpart-lezárósdi, ha ráfekszenek a programokra. A tavaly augusztus 8-9 – re szervezett produkció telt házas volt, némiképp feledtetve az első hetek bukdácsolásait:

JÖN AZ OSKOLA UTCA ÉS STEFÁNIA REKONSTRUKCIÓ, NEM LESZ RAKPART-LEZÁRÁS AZ IDÉN

A városházi pletykák szerint az őszi, ellenzéki előválasztás előtt kockázatos lett volna egy finoman szólva nem túl fényesen sikerült önkormányzati projektre emlékeztetni az embereket, plusz egy újabb lezárással hergelni az autósokat – főleg úgy, hogy hétfőtől egyébként is nagyon komoly lezárások jönnek. A Lapos Beach ma délben megtartott megnyitóján kérdeztünk rá Mihálik Edvinnél, mi a helyzet rakpart-ügyben, a tanácsnok azt felelte, az Oskola utca és a Stefánia jövő hétfőn induló rekonstrukciója miatt törölték az idei alkalmat.

“Ebben az évben azért nem tud a rakpart-lezárás megvalósulni, mert az Oskola utca július elsejétől és onnantól kezdve több hónapon keresztül zárva lesz. Mivel ez egy hosszú távú projekt, és nagyban érinti a belvárosi forgalmat, nem tehetjük meg, hogy lezárjuk a Rakpartot a hétvégi időszakra” – nyilatkozta Fülöp Timi kolléganőnknek a tanácsnok, aki magát a projektet sikeresnek értékelte, sőt, egyenesen azt nyilatkozta, szeretnék a jövőben is folytatni.

Megjegyzés: a cikkünkben említett lezárás nem összekeverendő a kötelező mobilpartfal-szerelési gyakorlat miattival, most szerdától ugyanis lezárják a Huszár Mátyás rakpartot. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy szerda déltől csütörtök este 7-ig a támfal menti járdaszakaszokat és a Huszár Mátyás rakpartot nem lehet közlekedésre használni, továbbá a gyakorlat ideje alatt tilos lesz gépjárművel megállni a Somogyi utca, illetve a Roosevelt tér Tisza-part felé eső részein.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb