Kikapcs

A bükki szervál margójára: jelent -e komoly veszélyt a Covid 19 fertőzés a macskafélékre? -interjú az állat kezelőorvosával, Dr. Sós Endrével

Alig egy hete érkezett a hír, hogy Covid fertőzésben elpusztult a Bükkben befogott szervál. Az eset számos kérdést vet fel, például, hogy mennyire veszélyes a koronavírus az állatkertek lakóira, és, ha ők érzékenyek a fertőzésre, vajon háziállataink biztonságban vannak-e, egyáltalán, hogyan terjed a vírus közöttük. Ezekről beszélgettünk Dr. Sós Endrével, a Fővárosi Állat- és Növénykert főállatorvosával, aki személyesen is részt vett a bükki szervál gyógykezelésében. 

A BÜKKI SZERVÁL ESETE EGYEDINEK SZÁMÍT

Sós Endre elmondta, a bükki szervál esete egyedinek számít, korábban ennél az állatfajnál még nem azonosították be a koronavírus fertőzést. Korábbi állatkerti adatokból viszont az látható, hogy különböző nagymacskáknál már igazolták a Covid fertőzést, de jelenleg még nagyon kevés az információ arról, valójában mennyire is érinti a megbetegedés őket. Úgy tűnik, egyes macskafajok, mint például a hópárducok, érzékenyebbek rá, mint mások, de az állatorvos tudomása szerint a fertőzés már oroszlánoknál és tigriseknél is kimutatható volt.

Fotó: Szabó Dávid

A MACSKAFÉLÉK MINDEN ESETBEN AZ EMBERTŐL KAPTÁK EL A FERTŐZÉST

Ezek a macskafélék minden esetben az embertől kapták el a fertőzést, de nagyon kevés alkalom kivételével mind enyhe lefolyásúak voltak, ahol a szakemberek elsősorban légzőszervi tüneteket, orrfolyást, köhögést észleltek. Viszont néhány olyan esetről is tudni, szintén állatkertekben, ahol a nagymacskák belepusztultak a Covid 19 fertőzésbe.

Fotó: nepszava.hu

A COVID FERTŐZÉS ÉS A KÓBORLÁS MIATT LEGYENGÜLT IMMUNRENDSZER KOMBINÁCIÓJA OKOZHATTA A SZERVÁL HALÁLÁT

“A bükki szervál nagyon hirtelen mutatott tüneteket, gyakorlatilag egyik napról a másikra került kritikus állapotba és a gyógykezelés ellenére elpusztult. A differenciált diagnosztikában pont azért, mert korábban a macskaféléknél ismert volt a betegség, a koronavírusra is vizsgáltuk és így megállapítottuk a Covid 19 fertőzést. Azt nem tudjuk, hogy egyedi érzékenységről van-e szó a faj esetében, hiszen a szervál elpusztulásában az is közre játszhat, hogy az állat hosszú ideig, minimum egy hétig kóborolt a Bükkben és térségében annak ellenére, hogy meleg égövből, Afrika trópusi tájairól származik, ezért nyilvánvalóan az őszi időszakban egy ilyen kóborlás nagyon legyengíthette az immunrendszerét. Azt feltételezzük, hogy ennek a kettőnek a kombinációja, a fertőzés és a nagyon komoly immungyengítő hatás vezetett az ő sajnálatos halálához” – közölte Sós Endre.

Fotó: hellovidek.hu

A KORONAVÍRUS A RENDSZERTANILAG EMBERHEZ KÖZEL ÁLLÓ ÁLLATOKRA VESZÉLYES

Mint elmondta, alapvetően a Covid fertőzés olyan állatokra veszélyes, amelyek rendszertanilag nagyon közel állnak hozzánk. Itt elsősorban a főemlősökről beszélhetünk, mint például az emberszabású majmok, gorillák, csimpánzok, orangutánok, főleg, ha idős, vagy más alapbetegséggel terhelt állatról van szó. Bizonyos más állatfajokban is a kórokozó okozhat betegséget, de ezeknek a pontos lefolyása még nem teljesen ismert. Szerencsére az elmondható, hogy a világjárvány kitörése óta nem sok ilyen esetet dokumentáltak, és olyanról sincs tudomás, hogy állatról terjedt volna a fertőzés emberre. Az összes ismert esetben -állatkerti körülmények között- mindig az ember fertőzte meg a jószágokat.

Fotó: 444.hu

SEMMILYEN TÉNY NEM TÁMASZTJA ALÁ, HOGY VESZÉLYBEN LENNÉNEK AZ ÁLLATTARTÓK

Felmerült az a kérdés is ezek alapján, hogy a koronavírus veszélyt jelenthet-e házi kedvenceinkre, vagy éppen fordítva, az ő esetleges megbetegedésük ránk. “Nem gondolom, hogy reális veszélyt jelenthet a koronavírus háziállatainkra. 2019 óta jelen van már a vírus közöttünk és még sincsenek ilyen esetek. Láthatjuk, hogy bizonyos fajok nem fogékonyak a betegségre. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy meggondolatlanul nem szabad az embernek megválnia kedvencétől, mert semmilyen tény nem támasztja alá, hogy bármiféle veszélyben lennének az állattartók” – árulta el Sós Endre.

Fotó: nepszava.hu

A SZEGEDI VADASPARKBAN NEM VOLT EZ IDÁIG PÉLDA A MACSKAFÉLÉK COVID FERTŐZÉSÉRE

A témában Veprik Róbertet, a Szegedi Vadaspark igazgatóját is megkérdeztük, aki elmondta, ismereteik szerint náluk nem volt még példa a macskafélék Covid fertőzésére, de ahogy Sós Endre is hangsúlyozta, kiemelten nagy figyelmet fordítanak állataik egészségének védelmére és a fertőzés megelőzésére.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
  2. Visszajelzés: our website
'Fel a tetejéhez' gomb