Közélet

Elúszott a bölcsődefelújításra kapott 1,2 milliárd EU-s támogatás, ugyanennyi pénzből korábban 6 másik bölcsőde újult meg Szegeden

Hiába nyert a szegedi önkormányzat 1,2 milliárd forint uniós támogatást, hiába volt eredményes a közbeszerzési eljárás bölcsődefelújításra, a győztes kivitelező cég az utolsó pillanatban nem írta alá a szerződést. Az önkormányzatnak lett volna pénze a második, drágább pályázóra is, de mivel ezt a lehetőséget előre kizárták, elúszott a felújítás és az EU-s támogatás is – írja az Átlátszó, ahol arra is kitértek, hogy azért is fájdalmas a bukás, mert ugyanennyi pénzből korábban 6 másik bölcsőde újult meg Szegeden.  

A lap emlékeztetett, hogy 2022 februárjában írtak ki közbeszerzést a szegedi Vitéz Utcai Bölcsőde felújítására. A megvalósítás viszont egyelőre elmaradt. A közbeszerzési eljárás eredményhirdetését követően, 2022. október 17-én költöztették ki a gyerekeket a bölcsődéből, azonban a nyertes cég mégsem írta alá a szerződést.

TELJESEN ÚJ INTÉZMÉNY LETT VOLNA

Mint ahogy azt a város honlapján írják, a projekt keretében többek között megvalósult volna:

  • A meglévő épület elbontása, ahelyett egy teljesen új intézmény építése, mely összesen 96 gyermek befogadására képes.
  • Energetikailag korszerű épület létrehozása, amely hőszigetelt, műanyag, többrétegűen üvegezett nyílászárókkal, korszerű fűtésrendszerrel rendelkezik.
  • Külső, részben fedett teraszok telepítése.
  • A telephely által igényelt eszközök beszerzése, ezek tartalmazzák az átadó- és mosdóhelyiségek, csoportszobák alapvető felszereléseit, oktató-nevelő eszközöket, illetve az elhasználódott eszközök helyett új udvari játszó-, műszaki eszközöket és bútorokat.

A projekt kezdését 2022 utolsó negyedévére tervezték, befejezését pedig 2023 harmadik negyedévére. A projektre 1,2 milliárd EU-s pénzt nyert a város.

ELÚSZOTT A PÉNZ

A portál szerint a város önkormányzata a győztesnek kihirdetett cég visszalépését tavaly novemberben jelezte a Közbeszerzési Döntőbizottságnak (KDB). Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta, hogy „a Vitéz utcai bölcsődét ebben az uniós pályázati ciklusban már biztosan nem tudja átépíteni, kibővíteni az önkormányzat”. Az Átlátszó az önkormányzattól megtudta, hogy a KDB Szegednek adott igazat: a közbeszerzést megnyerő céggel szemben egymillió forintos bírságot szabott ki. A város önkormányzata továbbá polgári peres eljárást tervez indítani, de ezzel is csak a már kifizetett előkészítési és tervezési díjak költségei térülhetnének meg.

Az uniós százmilliók elúsztak, ahogyan a bölcsőde felújítása is.

Kicsúsztak ugyanis az időből. 2023 végéig pénzügyileg is el kell számolni ennek a ciklusnak a pályázati forrásaival. Viszont, megint ki kellene írni egy közbeszerzést, ennek a vége 2023 nyara lenne, így körülbelül három hónapja lenne az új nyertes cégnek a munkára. Az ügyet illetően perre megy a város, viszont a rendelkezésre álló információk szerint ez még nem történt meg.

KÖZADATIGÉNYLÉST KÉRTEK

Az Átlátszó közadatigénylést kért a nyertes cégtől, a megküldött dokumentumokból kiderült, hogy a HM-Konstrukt Kft. a munkálatokhoz alvállalkozókat is igénybe vett volna. Az egyik iratban az is szerepel, hogy milyen munkálatok azok, amikhez szükségesek az alvállalkozók. Az egyik megjelölt alvállalkozó a Bonanza Média Kft., amelynek tulajdonosa ugyanaz a személy, mint a közbeszerzést nyerő cégé. Így, ha a beruházás megvalósul, a Bonanza Média Kft. gyakorlatilag saját maga alvállalkozója lehetett volna. Arról, hogy pontosan milyen szerepe lett volna az alvállalkozó cégnek a kivitelezési munkálatokban, kérdeztük a tulajdonost, de megkeresésünkre nem reagált. Az EKR-be feltöltött összegező dokumentum szerint a HM-Konstrukt Kft. azért támaszkodott a Bonanzára, mert az rendelkezik „napelemes rendszer létesítésére és/vagy bővítésére” vonatkozó referenciával – ami a felhívásban szerepelt.

CSAK HÁROM KÖZBESZERZÉST NYERT EZ ELŐTT A CÉG

A HM-Konstrukt egyébként nyert már közbeszerzéseket, szám szerint hármat, amelynél kevesebb referenciával csak egy másik pályázó cég rendelkezett. Noha ez önmagában semmit nem jelent, mindenesetre igen érdekes adat. Főleg abban a tekintetben, hogy akadt olyan pályázó cég, amely több mint 100 elnyert közbeszerzést tudhat magáénak, sőt, olyan is, ami már több környékbeli óvoda vagy bölcsőde felújítását vállalta magára.

A HM-Konstrukt Kft. 2020-ban közel 36 millió forintból újította fel az egyik szegedi általános iskola tetőszerkezetét, majd ugyanebben az évben 31 millió forintból korszerűsítette a szentesi művelődési ház fűtését. Egy évvel korábban pedig egy másik szegedi gimnázium felújítását nyerte el. Az egyik alvállalkozónak választott Bonanza Média Kft. dolgozott már bölcsődén: 2020-ban a Szegedhez közeli Újszentiván intézményének felújítását végezte el nettó 72,6 millió forintért.

KOCKÁZATOS VÁLLALÁS

A portál az önkormányzatnak írt levelében rá is kérdezett, hogy nem tartották-e kockázatosnak a döntést, mely szerint a végül nyertes HM-Konstrukt Kft. a legalkalmasabb a feladatra, ha az említett cég forgalma csupán töredéke a beruházásnak. Válaszában az önkormányzat hangsúlyozta, hogy ,,a közbeszerzési eljárást az állami felügyelő hatóság a kiíráskor és az elbíráláskor is ellenőrizte, a pályázókkal szemben támasztott elvárások pedig egy előre kialakított gyakorlathoz igazodnak, ezért ebben az önkormányzatnak nincsen mozgástere.”

LETT VOLNA RÁ PÉNZ

A Vitéz Utcai Bölcsőde felújítására összesen 12-en pályáztak, de a HM-Konstrukt Kft. vállalta volna el a munkát a legolcsóbban: nettó 897,7 millió forintért. A Dél-Konstrukt Zrt. is a pályázók között volt: ők nettó 1,2 milliárd forintért vállalták volna az átépítést. A cég két évvel korábban már sikeresen felújította a szegedi Cső Utcai Óvodát, szintén részben európai uniós forrásból és önrészből – ahogy ez a Vitéz utcai intézmény kapcsán is lett volna. Egy másik szegedi székhelyű cég, a HPQ-Plus Kft. is pályázott, aminek ugyancsak van már referenciája az említett programban: felújították többek között a Garam Utcai Óvodát, a Siha Közi Bölcsődét, de még a Tünde Téri Óvodát is. A HPQ-Plus Kft. a Vitéz utcai bölcsőde felújítását nettó 1,01 milliárd forintért vállalta volna – ez is belefért volna az 1,2 milliárdos pályázati keretbe, melyhez 130 millió forintot kellett hozzátennie a városnak.

ELÚSZOTT A FELÚJÍTÁS

Arra is rákérdeztek az önkormányzatnál, hogy miért nem választották ki a második nyertest, ha a győztesnek kihirdetett HM-Konstrukt Kft. visszalépett a munkától. Mint kiderült: arról, hogy hirdet-e második helyezettet a kiíró, a pályázat értékelésekor dönteni kell, utólag ezt nem lehet megváltoztatni. Az ajánlatok értékelésekor tehát nem hirdették ki a második legkedvezőbb ajánlatot tevő jelentkezőt, és ezzel lábon lőtték magukat: elúszott a felújítás. Az Átlátszó által megkérdezett közbeszerzési szakértő szerint az a praktikus, ha kihirdetik a második helyezettet is. „Az, hogy ezt egyesek miért nem teszik, nehéz megmondani, sok oka lehet (pl. egyszerűen nem gondoltak rá vagy nem akarták elhúzni a bírálati időt azzal, hogy másik cégtől is kérnek be igazolásokat, stb.)” – tette hozzá.

ENNYI PÉNZBŐL KORÁBBAN 6 SZEGEDI INTÉZMÉNY ÚJULT MEG

A városban egyébként 2017 óta folyamatosan zajlik a bölcsődék és óvodák felújítása különböző európai uniós programoknak köszönhetően. Eddig hét bölcsődét és tizenhárom óvodát sikerült korszerűsíteni. Az intézmény felújításának befuccsolása azért is lehet kimondottan fájdalmas pénzügyi szempontból, mert az előző hat bölcsőde felújítására összesen költöttek 1 milliárd 380 millió forintot, a Vitéz utcai intézményre viszont elnyertek 1 milliárd 200 millió forint uniós támogatást, melyet a város önkormányzata még 130 millió forint önrésszel is támogatott volna.

Forrás: Átlátszó

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb