Közélet

Ezentúl szakspecifikus képzéseken is részt vehetnek az SZTE hallgatói – együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Szakképzési Centrum az egyetemmel

A Szegedi Tudományegyetem együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Szakképzési Centrummal 2023. június 14-én. Az SZTE Rektori Hivatalában aláírt dokumentum alapján szeptembertől a két intézmény még szorosabban működik együtt az egyetemi hallgatók munkaerőpiaci értékének növeléséért, ezzel párhuzamosan pedig azért, hogy a Csongrád-Csanád vármegyében született hallgatók közül minél többen maradjanak a régióban tanulmányaik befejezése után is – tájékoztatta szerkesztőségünket az egyetem.

A 2023-2024. tanévtől kezdődően a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Szakképzési Centrum együttműködik a felnőttek szakmai oktatásának és képzésének szervezésében a munkaerőpiac térségi igényeihez igazodva. Az erről szóló együttműködési megállapodást ünnepélyes keretek között írta alá

  • Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja,
  • Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese,
  • Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója,
  • valamint Avramucz Mihály, a Szegedi Szakképzési Centrum kancellárja.

HOSSZÚ ÉVEK ÓTA JÓ KAPCSOLATOT ÁPOLNAK

“Két, Szegeden és a régióban meghatározó oktatási intézmény együttműködése mindig örömteli és ráadásul nem is újkeletű. Hosszú évek óta jó kapcsolatot ápolunk egymással és folyamatosan törekszünk ennek az együttműködésnek a bővítésére. A Szegedi Tudományegyetem karaival és a Szakképzési Centrum munkatársaival egyeztetve alakítottuk ki azt a magasabb szintű kooperációt, aminek köszönhetően szakspecifikus képzésekkel egészítjük ki hallgatóink tanulmányait” – hangsúlyozta Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese az ünnepségen.

A GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSEKET ERŐSÍTIK

“Kiterjedt céges és intézményi partnerhálózatunk lehetővé teszi, hogy naprakész információval rendelkezzünk azzal kapcsolatban, milyen szakembereket és milyen képességű munkatársakat keresnek a munkaerőpiac legmeghatározóbb szereplői. Ennek megfelelően a gyakorlatorientált képzéseinket erősítjük, a diplomát pedig olyan szakmai skillekkel egészítjük ki a Centrummal együttműködésben, amelyekkel a nálunk végzett hallgatók sokkal jobb eséllyel indulhatnak a munkaerőpiacon. A 2020-ban a Centrummal közösen elindított Szakképzési Életpályamodell és a mai megállapodás is jól mutatja, hogy a gyakorlatban is jól működik ez a fajta többirányú kommunikáció, együtt gondolkodás az egyetem, a szakképző intézmények és az ipar szereplői között” – tette hozzá.

A CÉL A HELYBEN MARADÁS

A megállapodás célja, hogy a Szegeden, Csongrád-Csanád vármegyében született hallgatók nagyobb arányban maradjanak szülőföldjükön, egyben a Szegedi Tudományegyetem hallgatói még értékesebb tudással jelenjenek meg diplomájuk megszerzése után a munkaerőpiacon. “A felsőoktatási képzés tökéletes kiegészítése lehet a „felnőttek szakmai oktatása”, amely a szakképzési törvény változásának köszönhetően akár – egyénenként – két szakmát is ingyenesen elsajátíthatóvá tesz. A jogszabályi környezet pozitív változásának köszönhetően újabb lehetőségek nyíltak arra, hogy úgy működjünk együtt az egyetemmel, hogy azzal mindenki jól járjon, elsősorban a hallgatók és a képzésben részt vevő tanulók” – emelte ki Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója.

ELSŐ KÖRBEN 43 SZAKMÁBAN INDÍTANAK MAGASABB SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉST

“Első körben negyvenhárom szakmában indítjuk el a magasabb szintű együttműködést, aminek része a képzési intézményekben végzett tanulmányok kreditként történő beszámítása is. Ezen felül, ha valaki középfokú oktatás keretében vesz részt duális képzésben, szakképzési munkaszerződést köthet, ami anyagi jutatással, szakképzési munkabérrel is jár. A Szegedi Tudományegyetemmel ezen a területen is összehangolhatjuk a tevékenységünket, és a kapcsolatrendszerünket, ezzel is szélesítve egymás lehetőségeit” – hangsúlyozta a főigazgató.

Az együttműködési megállapodás több kiemelt területre terjed ki: a munkaerőpiac igényeinek megfelelő szakmai oktatások és képzések, rugalmas képzési rendszer biztosítása, előzetes tanulmányok beszámítása, rövidített képzési idő alatt végezhető felnőttek szakmai oktatásának és képzésének biztosítása.

Fotók: SZTE NKI, Bobkó Anna.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb