Szegedi ArcokVideo365

„Ha nem csinálja senki, miért nem csinálod te?” – az 1001Betegágy szolgáltatással karöltve példátlan összefogás született Szegeden, hogy egy beteg se szenvedjen hiányt semmiben

Joó Gábor élete négy évvel ezelőtt gyökeresen megváltozott, amikor 90 éves nagyapja stroke-ot kapott. A család egy olyan helyzettel találta magát szembe, melyben nem volt segítségük. Nagypapája a szegedi klinikáról távozva ugyanis otthonápolásra szorult, melynek elengedhetetlen eszköze egy speciális betegágy megléte volt, azonban nem találtak olyan szolgáltatót, akitől ezt beszerezhették volna. Gábor ekkor határozta el, hogy segítséget nyújt a hozzá hasonló helyzetbe került családoknak és létrehozta vállalkozását, az 1001Betegágyat, mellyel támogatást nyújtanak azoknak a családoknak, akiknek szerette megfelelő ápolásához pont egy ilyen speciális betegágyra van szükségük. Gábor azonban itt nem állt meg: az elmúlt évek alatt egy jól működő együttműködést alakított ki az egészségügyi és szociális szféra képviselőivel. December elsején egy konferencia keretében ezt az együttműködést fűzték szorosabbra, hogy a jövőben még hatékonyabban segíthessenek a bajbajutottakon.   

„HA NEM CSINÁLJA SENKI, MIÉRT NEM CSINÁLOD TE”

Négy évvel ezelőtt Joó Gábor nagypapája stroke-ot kapott. Ezt követően úgy vitték őt haza, hogy gyakorlatilag a fél oldala lebénult, így otthonápolásra szorult. „Azt láttuk, amikor hazavittük, hogy az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy nem volt ágya, nem tudtuk őt megfelelően elhelyezni. Tapasztalatlanok voltunk abban, hogy egyáltalán egy betegágynak mit kell tudnia. A legegyszerűbb megoldásnak az tűnt, hogy béreljünk egyet. Próbáltunk is, de nem találtunk rá szolgáltatót. Amikor pedig más betegek hozzátartozóval beszélgettünk kiderült, hogy más betegeknek is ez a problémája. Többször mondtam a feleségemnek, hogy nem hiszem el, hogy miért nem foglalkozik ezzel valaki. S egyszer azt válaszolta a feleségem, hogyha nem csinálja senki, akkor miért nem csinálod te” – mesélt a kezdetekről Joó Gábor, az 1001Betegágy szolgáltatás alapítója.

FONTOS AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS SZFÉRA KÉPVISELŐIVEL

Mint elmondta, így egy nagy problémára sikerült megoldást találniuk, ám, ahogy a betegek hozzátartozóival beszélgetnek nagyon sok egyéb kérdés is felmerült: tudnak-e segíteni szakápoló keresésében, gyógytornász keresésében, vagy éppen a megfelelő szociális intézmények felkutatásában. Gábor elmesélte, kezdetben nem volt meg ehhez a kapcsolati tőkéjük, de az évek alatt sikerült olyan együttműködést kialakítaniuk az egészségügyi és szociális szféra képviselőivel, hogy teljes információcsomaggal tudják ellátni a hozzájuk segítségért folyamodó hozzátartozókat.

SENKI SEM TUD MINDENBEN, VISZONT MINDENKI TUD VALAMIBEN SEGÍTENI

„Ennek a mostani eseménynek a gondolata, már jó egy éve körvonalazódott a fejemben. Az volt a célunk, hogy azokat a szociális és egészségügyi szolgáltató partnereinket, akikkel mi már évek óta együtt dolgozunk, ültessük le egy asztalhoz. Ismerjék meg egymást, illetve ismerjék meg egymás szolgáltatását, hogy kölcsönösen tudják ajánlani a saját betegeiknek egymás szolgáltatását. Azt gondolom, hogy azok, akik itt vannak ma este, senki sincs közöttünk, aki mindenben tudna segíteni, viszont mindenki tud valamiben segíteni” – mondta el Gábor.

PROFITÁLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS HOSSZÚTÁVON

Az eseményen az 1001Betegágy partnereiként részt vettek ápolók, szakápolók, gyógytornászok, komplett rehabilitációs intézet, illetve komplett otthonápolási szolgálat képviselői, betegszállítók, gyógyszerész, aki házhoz jár, de Bemer terápiával foglalkozó háziorvos és szociális munkások is.

A partnerek egyike például Détári Vilmos, a szegedi Szent Vincent Rehabilitációs Központ alapítója, aki elmondta, nagyon jó ez a kezdeményezés, hiszen ezáltal sok olyan segítő szándékú szegedi vállalkozást ismerhetett meg, akikkel talán kölcsönösen nem is tudtak egymásról, így ez mindenki számára egy profitáló együttműködés lehet hosszútávon. „Rengeteg közös célunk van, ami egyre jobban körvonalazódik, de nyilván addig is egymás vállalkozását erősítve látjuk a jövőt. Mindannyiunknak a beteg az első, s ez nagyon-nagyon fontos” – mondta el Détári Vilmos.

Dr. Jánossy Kinga gyógyszerész, a Gyógyszerész A Háznál szolgáltatás képviselője elmondta, ezen a rendezvényen egy fantasztikus másfél órán vannak túl. „Ez egy nagy lehetőség, mert láthatóságot biztosít számomra, s egy óriási hiánypótló kezdeményezés, hiszen itt hallhatunk egymásról, olyanok, akik ugyanazért a célért dolgozunk. Ezáltal tudunk azoknak segíteni, akiket mi ellátunk, hiszen tudjuk egymást ajánlani, úgy gondolom, hogy ennek az estének ez a célja, s ebből kölcsönösen profitálhatunk” – mondta el Dr. Jánossy Kinga.  

Nézd meg az eseményen készült videónkat is, melyből még többet megtudhatsz az 1001Betegágy szolgáltatásról, s az általuk indított kezdeményezésről.

Ha te is hasonló cipőben jársz, s szerettednek, hozzátartozódnak segítségre van szüksége, keresd bizalommal az 1001Betegágy szolgáltatást:

weboldal: 1001betegagy.hu

elérhetőség: (30) 625 4689

email cím: [email protected]

Operatőr: Magyar Andor

Fotók: Sóti Gellért

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb