GasztroSzegedi Arcok

Szeged Napja 2020: Áts Károly azt látja, a szegediek tisztelik a bortermelők munkáját (hanggal)

Áts Károly 2012-ben alapította meg Családi Pincészetét, Tokaj-hegyalján, Mád meghatározó dűlőiben, a Szent Tamás, a Suba és a Birsalmás dűlőkben. Ugyanebben az évben nyerte el Az év bortermelője kitüntető címet is. Soha nem akart mással foglalkozni, egész életében a szőlészet, a borok érdekelték. Már a kezdetektől fogva visszajáró vendége és kiállítója ő is a mindenkori szegedi borfesztiváloknak. Ahogy elmondta, ő leginkább az esemény fejlődését, a szegedi emberek egyre jelentősebb borfogyasztási kultúráját szereti a városban.

Szeged Napja 2020, a Szeged365 csapatával! Imádott városunk 1719. május 21-én kapta vissza szabad királyi városi címerét, tehát az idén 301. alkalommal ünnepeljük meg a Napfény Városát! Az idei alkalom a koronavírus árnyékában más, mint az eddigiek: elmarad a 10 napos ünnepségsorozat és vele együtt a XXVI. Szegedi Borfesztivál is. Elmarad, fizikailag. Lélekben viszont újra a Széchenyi térre repítjük a Szeged365.hu olvasóit, május 15-24. között, 10 napon át ismert szegediekkel és a rendezvény kedvenc borászaival elevenítjük fel a legromantikusabb vagy éppen legőrültebb borfeszt-élményeiket, nomeg startol a Csakazértis Borfeszt játékunk, rengeteg mennyei nedűvel! Isten éltessen Szeged!

ÁK: Nekem nagyon jó emlékeim vannak a szegedi borfesztiválokról. Már több mint 20 éve, nagyon az elejétől ott vagyok a borfesztiválokon. Láttam hogy a város, a fesztivál hogyan változik, hogy fejlődik, és azt, hogy az embereknek mennyire változik a borfogyasztása, és mennyire tisztelik a jó borokat, a bortermelők munkáját. Öröm mindig látni, hogy az a pár ezer, hétvégén akár pár tízezer embert, ahogy betöltik a Széchenyi teret. Egyetlenegy pici hiányom van, de ezt a jövőben remélem orvosolják, több borosüveget, visszaváltható borosüvegeket lehetne használni.

forrás: flavor.hu

Sz365: Említette a fejlődést. Mit jelent ez pontosan, mi a legfontosabb fejlődés?

ÁK: Inkább arra gondoltam, hogy a fogyasztók hogy fejlődnek, vagy hogy a Széchenyi tér mindig egyre alkalmasabb volt erre az egyre nagyobb rendezvény kiszolgálására, megfelelőek az asztalok, a padok, ahová mindig le lehet ülni. Arról van inkább szó a fejlődés címszó alatt, hogy az emberek hogyan lettek egyre inkább hozzáértők. Aki kóstolni akar, az már felépíti magának a sort, hogy a könnyű fehérektől kezdve, a vörösekén át az édes borokig megy. A vásárlóknak is megvannak a kedvenc borvidékei, borászatai és azokat céltudatosan keresik. Vagy gondolok a 20-25 éve megjelenő kis pincészetek, borászatok hogyan fejlődtek.

borítókép: elitbor.hu

Sz365: Ahogy mondta, évek óta jelen van Szegeden, nem is tudom, ki lehet-e emelni egyetlen legkedvesebb emléket.

ÁK: Valóban nehéz, sőt. Amikor megnyertem Az év bortermelője címet, ahogy fogadták az emberek, azt nehéz elfelejteni. De nem lehet kiemelni egy dolgot. Amit látok, hogy Szeged a turisztikára épül, és nem csak a borfesztivál, hanem a környező éttermek, kávézók is. Az emberek, akik ott élnek, vagy az egyetemre járnak, nagyon nyitottak, és nem csak a poharakkal kérik a bort, hanem érdeklődnek is iránta.

fotó: boraszportal.hu

Sz365: Bizakodó az őszt illetően, be fognak indulni a programok a meglátása szerint?

ÁK: Bizakodó vagyok, azt hallani, hogy augusztus 20 után már engedélyezni fogják ezeket a rendezvényeket. Nem csak Szegeden, de a Budavári Borfesztivál vagy más városokban is hallani, hogy lesz. Szegeden a Bortér szeptember 20-a után szokott lenni. Az meg lesz tartva, és azt látom, hogy nem csak a borászok és a kereskedők, hanem a borfogyasztók is nagyon várják, mert az nagyon hiányzik a Szeged Napja és a Szegedi Borfesztivál.

Tokajon továbbra is a 100 pontos Áts Karcsi a király:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb