Közélet

Szúnyogirtás lesz ma Szegeden, folytatódik a harc a vérszívók ellen

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. hivatalos közösségi oldalán adta hírül, hogy július 15-én és 16-án szúnyogirtás lesz a Napfény Városában.

Az irtás földi-kémiai melegködös eljárással történik. Lassú menetben végig járják Szeged utcáit. A gép hangos és meleg füstöt képez. Ez a füst felszáll, elterül 200 méteres szélességben. Ahogy a füst kihűl, szép lassan leszáll és behatol mindenhová, ekkor fejti ki hatását. A kijuttatott csekély mennyiségű készítmény kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kht. ezeket javasolja a szegedieknek:

1. A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.
2. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
3. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
4. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A hatékonyságnövelése érdekében ajánlott, hogy a szegedi ingatlantulajdonosok megszüntessék, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vizeket, ugyanis a szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák.

Makrai László az irtással kapcsolatosan lapunknak úgy fogalmazott: “Az invázió előidézője nem az eső hanem maga az árhullám. A heti rendszerességű fajmeghatározó vizsgálataink szerint a szegedi ártalomban részvevő fajok túlnyomó többsége azon 3 db ártéri/árvízi faj, mely a Tisza és a Maros folyók hullámterében nevelkedik. Éjjel vonulva érik el a lakott övezetet. Élőhelyük azon lefolyástalan, a fővédvonal (töltés) építésekor ásott anyagnyerőhelyek, kubikgödrök tömege melyeket az árhullám megtölt vízzel. Annak levonulása után lassan szikkadnak ki galériaerdők többszintes lombjával való borítottság miatt.”

Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Mint azt megtudtuk a jelenlegi ártalom egyetlen kikelési hullámból származik. Újabb lárvafejlődés, bábozódás nem tapasztalható. Így ezen hullám természetes pusztulása, a rövid néhány hetes élettartam miatt várható, melyet a forróság gyorsít, a hűvös, borús- párás idő lassít.. Kezelésük, egyáltalán a megközelítésük szárazföldi, vízi, légi úton lehetetlen a kaotikus állapotok miatt. Az OKF granulátumszórásos légi biológiai kezelésükkel próbálkozik.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetőjétől azt is kiderítettük, hogy a hazai folyók hullámterének rendezése, a kubikgödrök lefolyásának megoldásával együtt országos szintű vízügyi programot és figyelmet igényel. Melyet a természetvédelem, vizes élőhely védelmi érdekével szükséges harmonizálni. Számottevő szaporulat származik ugyanis azon magánterületi mikroélőhelyekről, amelyeken a tulajdonosok termelik a szúnyogot, tudtuk nélkül. Ezek forrása házi víztartó edények, hordók vödrök, fazekak, vízzel telt fólia redők, autógumik, kaspók stb.

Erre a csatolt saját tulajdonú grafikával hívják fel hosszú évek óta a lakosság figyelmét. Korábban, ezen odafigyelést segítendően, biológia lárvairtó tablettát is adtak ingyen az ügyfélszolgálaton, de annak mára megszűnt a gyártása, most már csak totális vízi rovarirtó tabletta kapható. “Az általunk vizsgált Tiszától, Marostól független 320 lárvatenyésztő-helyről a folyamatos, március vége óta zajló biológiai lárvairtás miatt nincs számottevő szaporulat, amit a hetente befogott egyedek fajmeghatározása bizonyít. A közúti füstködös irtás hatékonysága, teljesítménye töredéke a légi irtásénak, a dimenziói miatt.” – ismertette Makrai László.

A gyérítés pótlónapjai a Napfény Városában: július 17-e és 18-a.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb