Közélet

Sűrű nap lesz a csütörtöki: letartóztathatják Joób Mártont, ítélet jöhet Szeviép-ügyben, eldől a SZIN sorsa

Egy valami biztos: ma nem fogunk unatkozni. Letartóztathatják a többszáz milliós ÁFA csalással vádolt Joób Mártont, hosszú évek után ítélet születhet Szeviép-ügyben és jön a várva várt kormányinfó, ahol Gulyás Gergely végre bejelentheti, mi lesz augusztus 15. után az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvényekkel. Az utóbbi, szegedi nyelvre fordítva: ma eldől, hogy lehet – e SZIN, Bortér, Deja Vu Fesztivál és társaik az idén…

LETARTÓZTATHATJÁK JOÓB MÁRTONT

Ma kiderül, letartóztatják-e a több százmilliós ÁFA-csalás gyanújával őrizetbe vett szegedi MSZP-s önkormányzati képviselőt, Botka László bizalmasát, egykori háromszoros kenu világbajnokot, olimpikont. A szegedi önkormányzat család- szociálpolitikai és sportért felelős tanácsnoka után már hosszabb ideje nyomozott az adóhivatal, tavaly a pénzügyőrök házkutatást is tartottak nála.

Nem hivatalos sajtóértesülések szerint a Szegedi Járásbíróság összes büntető-bírája elfogultságot jelentett be, ezért a Szegedi Ítélőtáblára küldték az ügyet, hogy jelöljék ki az eljáró bíróságot. Ha ez a forgatókönyv a valós, ma csak az utóbbiról döntenek. Egy valami biztos: amint lesz friss fejlemény, azonnal jövünk vele.

EGY VÉGTELEN TÖRTÉNET VÉGE? MA PONT KERÜLHET A SZEVIÉP ÜGY VÉGÉRE

Ma 10 órától hirdet határozatot a Pécsi Ítélőtábla a Szeviép-ügyben. Az évek óta nyúló büntetőperben az útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó Szeviép Zrt. egykori vezetői állnak majd a bíróság elé. Eredetileg július 8-án tartották volna a Pécsi Ítélőtáblán a Szeviép-ügy harmadfokú tárgyalását, azonban ítélethirdetésre akkor nem kerülhetett sort: a bírói tanács elhalasztotta a tárgyalást, mivel semmilyen hivatalos irat nem érkezett be arról, hogy a három közül az egyik elsőrendű vádlott időközben életét vesztette.

Szeged: Rendszámtáblák extrém Képen: Baranyi Sándor /SZEVIÉP/ az autójánál Fotó: Schmidt A

A bírói tanácsnak csütörtökön a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, a tényleges vagyoncsökkenés különösen jelentős mértékű csökkenésével járó csődbűncselekmény bűntettével vádolt elkövetők bűnösségéről vagy ártatlanságáról kell döntenie. 2018-ban az azóta elhunyt elsőrendű vádlottat öt év két hónap fogházra, a másodrendűt hat év börtönre, a harmadrendű vádlottat öt év két hónap börtönre ítélte a Szegedi Járásbíróság, azonban a másodfokon eljárt Szegedi Törvényszék a vádlottakat bizonyítottság hiánya miatt az ellenük emelt vád alól felmentette.

MA DŐL EL A SZIN SORSA

Na jó, egészen pontosan: ez valószínűleg már a tegnapi kormányülésen eldőlt, ma csak annyi fog történni, hogy Gulyás Gergely bejelenti, hogyan döntöttek odafent.

A jelenlegi szabályok szerint augusztus 15-ig semmilyen 500 fő feletti szabadtéri zenés és táncos rendezvény nem tartható meg, a későbbiekről elvileg szerdán dönt a kormány. A HVG.hu legutóbbi, a témával foglalkozó cikkében arról írt, hogy a kormány elé kerülő javaslatban az szerepel, hogy a zenész szakma tiltakozása ellenére sem adnak majd szabad utat a rendezvényeknek. A lap úgy tudja, hogy a beltéri kulturális rendezvények esetében 200 fős limitben gondolkodik a kormány.

A döntés tételesen az alábbi idei, még meg nem tartott (de tervezett) szegedi nagyrendezvényeket érinti majd:

A kormányinfót 11-től élőben adjuk majd, szövegben és videóban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb