GasztroSzegedi Arcok

Szeged365 gasztrotippek Dunszt Zsolttal: Elhoztuk a legtutibb ötleteket az ünnepi menühöz, így lesz a legfinomabb a húsvéti sonkád

Itt a húsvét és még mindig azon pörögsz, hogy hogyan spékeld meg az ünnepi ebédet, vagy vacsorát? Ne agyalj tovább, elhoztuk Neked a legtutibb tippeket a húsvéti menühöz, méghozzá egyenesen a világbajnok séf, Dunszt Zsolt, a Mangalard Farm első emberének tollából. Mutatjuk, hogyan lesz a sonkából igazi húsvéti csemege és mitől lesz az ünnepi menü olyan, hogy a család tagjai biztosan megnyalják majd mind a tíz ujjukat az ebéd után.

Amennyiben gasztrotippekről van szó, nem is választhattunk volna ehhez jobb séfet, mint Dunszt Zsolt, hiszen ki értene jobban a sonka csínyjához-bínjához, mint a Mangalard Farm egyedi és utánozhatatlan konyhaművésze. Zsolt készségesen állt rendelkezésünkre és elárulta, hogy bár a sonkafőzésnél általában mindenki a saját tippjeit használja, sőt, az idősebbek a generációk óta bevált receptekre esküsznek, viszont most mégis adott pár jó ötletet a hagyományos parasztsonka elkészítéséhez, amelyet már jó esetben novemberben lesóznak és ilyenkor, húsvétkor használnak fel.

„Én azt gondolom, hogy a novemberben lesózott sonkákat a legjobb ilyenkor beszerezni és megfőzni. A sonka elkészítésénél fontos tudni, hogy ahány kilós a sonka, annyi óráig kell főzni. Én előtte való éjszaka azért például be szoktam áztatni hideg vízbe, ezt másnap felteszem főni, majd az első levet leöntöm, és újra felteszem” – mesélte Dunszt Zsolt, majd hozzátette, hogy minderre azért van szükség, hogy csökkentsük a só-, illetve füsttartalmát a sonkának, de az is egy fontos része a főzési folyamatnak, hogy ebben a lében hagyjuk kihűlni a már megfőtt húsunkat és másnap kivéve, leszárítva már lehet is szépen szeletelni.

JÓ TIPP: A SONKÁT NE FORRALJUK, SZÉPEN, LASSAN FŐZZÜK

Dunszt Zsolt az alapok ismertetése után adott egy jó tippet is, mégpedig, hogy a sonkát nem szabad forralni. Helyette: szépen lassan, a megfelelő hőfokon kell „abálni”.

„A hőfokkal kapcsolatosan azt tudom elmondani, hogy bár nyilván nincs mindenkinek étel hőmérője, viszont manapság már gyorsan be lehet szerezni. Érdemes, ugyanis a sonkát nem szabad forralni, csak szépen, 80-85 fokos vízben, főzőlében abálni, vagy konfitálni” – emelte ki a séf és azt is elárulta, hogy a fűszerezés terén a legjobb választás a bors, a babérlevél és a fokhagyma.

TOJÁS, ZÖLDSÉG, KÖRET, ÉS A BOR

Természetesen a sonka mellé jár a köret is, húsvétkor pedig már dúskálunk a friss zöldségekben. Ne feledjük a tojást sem, mert nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Ezzel kapcsolatban Dunszt Zsolt kiemelte, hogy a sonkalében főzött tojás a legjobb. Ezt optimális mindössze 9 percig főzni, majd hideg vízzel lehűteni, mert így könnyen lehet megszabadulni a tojáshéjtól és a közepe is lágyan krémes marad. Mindez rendben van, de mi a helyzet akkor a körettel? – tettük fel a kérdést a séfnek, hiszen azért jól esik a sonka és tojás mellé a friss zöldség is.

„Ilyenkor már megjelenik a retek, a zöldhagyma, a medvehagyma, a tormának a különböző fajtái. Én gyakran keverem a tormát különböző gyümölcsökkel, ezzel könnyebbre veszem a torma ízét. Így határozottabb a gyümölcs és ezeket is gyakran kedvelik. A boltokban még kapható olíva bogyó, articsóka, szárított paradicsom – ezeket is bátran kínálhatunk mellé, de elmaradhatatlan a fonott kalács és a jó ropogós kenyér is” – adott pár tuti tippet Dunszt Zsolt és felhívta a figyelmet arra is, hogy ne feledkezzünk meg a borról, hiszen a három centis vörösbor elmaradhatatlan kelléke a húsvéti ünnepnek.

Még több gasztrotipp Dunszt Zsolttól, ezúttal videó formájában:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: duurzaam spelen
'Fel a tetejéhez' gomb