Szegedi Arcok

Újrakezdődik a szegedi pók-para? Ezúttal a 6-7 centisre is megnövő dajkapók hozta rá a frászt néhány szegedire

Pókember visszatér, a főszerepben ezúttal a sárga dajkapók. Nyugi, nem eszik embert és a csípése sem halálos, viszont 6-7 centisre is megnő, nem valami szép szobadísz. A nyolc lábú kiskrapekra a napokban több olvasónk is felfigyelt, illetve néhány szegedi Facebook-csoportban is gyakori vendégek.

“Újszegeden is megjelent egy veszélyes pókfajta, kertészkedés közben találkoztam vele. Lefényképeztük és beazonosítottuk: egy dajkapókról van szó, mely egy veszélyes pókfajta, csípése zsibbadást, bénulást is okozhat. Vigyázzon mindenki!” – írja az egyik felhasználó az “Újszeged, az én otthonom” nevű közösségi média csoportban, a nem túl gusztusos sárga állatkáról Kata és Áron nevű olvasóink is írtak a héten. Az utóbbi kerti grillparti közben botlott bele egy dajkapókba, mint írta, szerinte a sörére ácsingózott.

SZÉP NAGY, DE NEM ÉLETVESZÉLYES

A pókról készült szegedi fotókat IDE kattintva tudod megnézni, mi pedig elcsíptük Kardos Ádám szegedi hobbi-póktenyésztőt (szép szakma, na), aki a fotó láttán megnyugtatott: ez egy sárga dajkapók, amelynek csípése nem veszélyes. Hasonlóan néz ki rokona, a mérges dajkapók, amelynek csípése már egy fokkal kellemetlenebb téma, de mint Ádám mondta, a média ezt is szereti túlmisztifikálni.

Ami fontos, a mérges “verzió” kapcsán:

  • életmódjából kifolyólag nagyon ritka a marás, maximum ha valaki elővigyázatlanul nyit fel egy hálót, illetve ha véletlenül belenyúl,
  • a mérge erősnek mondható hazai viszonylatban, de Magyaroszágon még soha nem regisztráltak olyan esetet, ahol maradandó károsodást okozott volna, az egyetlen hazai sajtóhír sem itthoni esetről, hanem egy szlovák nőről szólt, akit 2019-ben kórházba kellett vinni a randevút követően,
  • a külföldi szakirodalom szerint a mérge émelygést, hőemelkedést, lázat okozhat, illetve helyi, a marás környékére kiterjedő pár órás zsibbadást, bénulást.

A cikkünkben szereplő, teljesen ártalmatlan sárga dajkapóktól az különbözteti meg, hogy hatalmasak a csáprágói, ezek a test 75%-át is meghaladhatják, de Ádám látott már olyat is, amelynek a csáprágói nagyobbak voltak, mint maga a póktest. A tavasz végén Szegeden viszonylag nagy számban észlelt szongáriai cselőpókhoz hasonlóan ez is egy nagyobb pókfajta, a lábaival együtt 6-7 centisre is simán megnő.

SZEGED 365 HASZNÁLATI UTASÍTÁS, A SÁRGA DAJKAPÓKHOZ: NE PISZKÁLD!

A tanácsunk ugyanaz, mint a fent említett cselőpók esetében:

  • ne piszkáld, ne fogdosd,
  • és szépen kérünk, ne is bántsd.

A megkérdezett szakértő szerint alap, hogy a pókok nem támadnak emberre, maximum akkor marnak meg, ha veszélybe érzik magukat. Éppen ezért, ha nyolc lábú vendégünk érkezik, tessékeljük bele egy befőttesüvegbe és taxizzuk ki a lakásból.

Alap, hogy a pók lakóhálóját – amelyet fűfélék kalászára, végére szövi rá, harangra emlékeztető formában – ne piszkáljuk. Te sem örülnél neki, ha valaki elkezdené bontani a házad, hidd el, a dajkapók sem lesz elragadtatva tőle. Szóval, ne utánozd a videót készítő delikvenst:

MÁJUSBAN A SZONGÁRIAI CSELŐPÓK VOLT A SLÁGER SZEGEDEN

Pár nappal azt követően, hogy a tavasz végén beszámoltunk róla, az országos sajtó is rápörgött a 10-12 centisre is megnövő szongáriai cselőpókok témájára, amelyek az olvasói beszámolóink és a különféle szegedi csoportokban megjelent posztok alapján köszönik, jól érzik magukat Szegeden. A Ripost arról írt, hogy “rettegnek a szegediek” és arról, hogy “óriáspókok lepték el a szegedi otthonokat”, a Nyugat nevű portál pedig már egyenesen arról, hogy a “kommentelők már Szeged felgyújtását követelik”. Mielőtt a megjelent (nem kicsit hatásvadász) cikkek alapján bárki a Mérges Pókok című horrorvígjátékba illő óriáspók-apokalipszist kiáltana, szólunk,

  • mind a szongáriai cselőpók,
  • mind pedig a dajkapók viszonylag ritka, főleg, a fent említett méretekben.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb