Szegedi ArcokVideo365

Szeged365 videóriport: Schvarcz Lajos ’56-os mártírra emlékeztek a szegedi sortűz évfordulóján

1956. október 26-án szólalt meg Szeged első szabad rádiója és ugyanezen a napon dördült el a Takaréktár utcában az a szörnyűséges sortűz, amely kioltotta a szegedi ’56-os mártír, Schvarcz Lajos életét. Kedd délután dupla megemlékezést tartott az Élhető Városért Civil Társaság, mindkettőre velük tartottunk:

  • 17 órakor kezdődött a megemlékezés a Széchenyi Rádió Szeged emléktáblánál (Tisza Lajos krt. 28-30., MÁV-székház),
  • fél órával később pedig Schvarcz Lajos ifjúmunkás emléktáblájánál (Takaréktár u. 1.).

AZ IFJÚMUNKÁS, AKIT 1956. OKTÓBER 26-ÁN A SZÉCHENYI TÉREN ÉRT A HALÁL: SCHVARCZ LAJOS, AVAGY AZ ELSŐ SZEGEDI ’56-OS MÁRTÍR

Szeged orosz megszállását követően 1956. október 26-án az egyetemről indulva, több ezres tömeg vonult a Széchenyi térre, hogy naggyűlést tartsanak – köztük diákok, munkások és egyetemi professzorok. A kivezényelt katonák lezárták a Széchenyi térre menő utcákat, Halász Gyula városparancsnok pedig közölte Perbíró József professzorral, a megmozdulás vezetőjével, hogy a Széchenyi térre nem vonulhatnak a tüntetők, ha pedig mégis megpróbálják, közéjük lövet.

A „figyelmeztető” sortűz egy tizenéves szegedi munkás, Schvarcz Lajos életét oltotta ki.

A golyó egyébként tényleg egy riasztó lövésből érkezett, a katonák a levegőbe lőttek, viszont a töltény gellert kapott valószínűleg egy traverzről. Ő volt az első szegedi mártír és további 17 személy is megsebesült. 

SZEGED, AVAGY A FORRADALOM BÖLCSŐJE

Ha szeretnél képbe kerülni az eseményekkel és megérteni azt, miért mondják, hogy Szeged volt a forradalom bölcsője, az alábbi cikkünk pont Neked szól. Forradalom és megtorlás, szegedi szemmel, Jancsák Csaba szociológus és ’56 szakértő segítségével, a Szeged365.hu-n:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb