Közélet

Szeged365 kisokos: így változik az életünk 2022-től

Az év végén számos változást jelentett be a kormány 2022-re vonatkozólag: béremelések, adócsökkentések, visszatérítések, 13. havi nyugdíj. Ha te is elvesztél egy kicsit időközben a sok bejelentés között, összeszedtük neked, mi az, amit érdemes tudnod a 2022-es évről.

JANUÁR ELSEJÉVEL LETELIK A VESZÉLYHELYZET MEGHOSSZABBÍTÁSÁNAK IDEJE MAGYARORSZÁGON

2020 őszén érkezett a járvány második hulláma, november 10-én az Országgyűlés megszavazta a 2020. évi CIX. törvény a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló beadványt. Először februárban, aztán májusban újra meghosszabbították a veszélyhelyzetet, utóbbi esetben a parlament őszi ülésszakának kezdete utáni 15. napig. Ezúttal a kormány a veszélyhelyzet 2022. január 1-jéig történő meghosszabbítását kezdeményezte.

MÁTÓL HATÁLYÁT VESZTI A KORMÁNYRENDELET: JÚNIUS 30-IG MEG KELL HOSSZABBÍTANI A LEJÁRT OKMÁNYOKAT

Január 1-től hatályát veszti az okmányokról és ügyintézésről szóló kormányrendelet, amely szerint a veszélyhelyzet után 60 napig érvényesek a papírok. 2022. június 30-ig mindenkinek meg kell hosszabbíttatnia a lejárt okmányait, műszaki vizsgáját – vette észre a Magyar Közlönyben a friss kormánydöntést a napi.hu.

JANUÁRTÓL A HARMADIK OLTÁSHOZ KÖTIK A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYOK ÉRVÉNYESSÉGÉT

A miniszterelnök bejelentette, hogy jövő év januárjában majd a harmadik oltáshoz kötik a védettségi igazolvány érvényességét, amely bizonyos szolgáltatásokra ma is vonatkozik.

JANUÁRBAN MÁR A HÁZIORVOSOK IS OLTANI FOGNAK SZEGEDEN

Az oltási munkacsoport januárra további oltási akciónapokat tervez, amikor a kórházi oltópontok mellett minden járási székhelyen lesz oltás és természetesen a háziorvosok is oltanak majd. Januárba is lehet tehát majd időpont nélkül kérni az oltást a meghatározott oltópontokon, de a konkrét napok egyelőre még nem ismertek.

HÁROM HELYETT ÖT SZÁZALÉKKAL EMELIK A NYUGDÍJAT JANUÁRTÓL

Orbán Viktor arra tesz javaslatot, hogy januártól ne három, hanem öt százalékkal emeljék a nyugdíjat – hangzott el az Országgyűlés ülésén. Mint kiderült, a jegybank előrejelzése alapján a vártnál magasabb lehet a 2022-es infláció, ezért teszik meg ezt a lépést.

FEBRUÁRBAN ÉRKEZIK A TELJES 13. HAVI NYUGDÍJ

“2022-ben 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszafizetjük a 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

JANUÁRTÓL JÖN A 200 EZRES MINIMÁLBÉR ÉS A 260 EZRES GARANTÁLT BÉRMINIMUM

A minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedik januártól – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Mint írták, jelentős előrehaladást ért el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma 2021. november 3-án Budapesten.

LAKOSSÁGI KAMATSTOP LÉP HATÁLYBA JANUÁR ELEJÉN

“Az infláció több területet érint, például a korábban felvett hitelek kamatait, ezért új védelmi vonalat kell megnyitnunk. Lakossági kamatstopot vezetünk be, október végi szinten rögzítjük a jelzálog alapú hitelek kamatait” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Az intézkedés január elején lép hatályba, és 2022 közepéig tart.

SZJA-MENTESSÉGET KAPNAK A 25 ÉVNÉL FIATALABBAK

Komoly kísérletek jönnek 2022-ben, olyan dolgok, amelyeket még mi sem ismerünk – magyarázta Orbán Viktor. A 25 évnél fiatalabbak nem fognak jövedelemadót fizetni, ilyen csakis Lengyelországban van a világon.

MINDEN 18 ÉV ALATTI GYERMEKET NEVELŐ CSALÁD VISSZA FOGJA KAPNI A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓJÁT

Gulyás Gergely közölte, ha 5.5 százalék felett lesz az idei növekedés, akkor a családosok visszakapják a 2021-ben befizetett SZJA-t. Mivel a Pénzügyminisztérium szerint a 2021-es növekedés akár a 7.5 százalékot is elérheti, a miniszter szerint 100%-ra lehet venni a kormány ígéretét, vagyis minden 18 év alatti vagy iskolába járó gyermeket nevelő család a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját vissza fogja kapni, az államkincstár 2022 elején rendezi mindezt.

10%-OS BÉREMELÉS MELLETT HATHAVI FEGYVERPÉNZT UTALNAK KI A RENDŐRÖKNEK ÉS A KATONÁKNAK FEBRUÁRBAN

A miniszterelnök közölte, hogy a kormány 10 százalékos béremelésről döntött a katonák és rendőrök esetében. Emellett aláírta azt a rendeletet, amely azt teszi lehetővé, hogy februárban hathavi fegyverpénzt utaljanak ki a rendőröknek, katonáknak.

100 EZER FORINTRA EMELIK A KÖZMUNKÁSOK BÉRÉT

Százezer forintra nő a közmunkások bére – közölte Orbán Viktor a Facebook-oldalán. A miniszterelnök bejelentette, hogy a minimálbér, bérminimum növekedésével párhuzamosan emelkedik a közmunkások bére is.

20%-OS BÉREMELÉST KAPNAK A KULTURÁLIS ÁGAZATBAN DOLGOZÓK

2022. január elsejétől 20 százalékos béremelést kapnak a kultúrában dolgozók, magyarán mondva, az idei év első napjától megemelik a múzeumokban, könyvtárakban, levéltárakban, művelődési házakban, magyarán a kultúrában dolgozók bérét.

10%-KAL EMELKEDIK A PEDAGÓGUSOK BÉRE

2022 januárjától 10 százalékos béremelés lesz a pedagógusoknál. A terv az, hogy 2023-ban egy nagyobb léptékű pedagógus béremelésre is sor kerülhessen Magyarországon.

JELENTŐS BÉREMELÉS JÖN AZ SZTE-N: AZ AKADÉMIAI TERÜLETEKEN OKTATÓ TANÁROK ÁTLAGOSAN 50%-KAL KAPNAK MAJD TÖBBET

Az akadémiai területek oktató, kutató, tanár munkatársainak alapbére a 2021. szeptember 01. előtti, közalkalmazotti jogviszony szerinti illetményhez képest jelentősen, átlagosan 50%-kal emelkedik. Az új bérsávok alapján meghatározott alapbér vonatkozik mindenkire, aki 2022. január 1. napján az SZTE alkalmazásában áll.

21%-KAL EMELIK AZ ÁPOLÓNŐK BÉRÉT

21 százalékkal emelkedik az ápolók fizetése januárban. Az ápolói béremelés, a 2019-ben megkezdett béremelési program utolsó lépcsőjének eredményeként valósul meg, januárban az egészségügyi dolgozók átlagban 21 százalékkal keresnek majd többet, mint idén. 

10%-KAL NŐ A FIZETÉSE A RENDVÉDELMI DOLGOZÓKNAK, 20%-KAL PEDIG A SZOCIÁLIS ÁGAZATBAN ÉS A BÖLCSŐDÉKBEN DOLGOZÓKNAK

A rendvédelmi szervek dolgozói is 10 százalékos béremelést kapnak. Orbán Viktor korábban a szociális ágazatban és a bölcsődékben dolgozók, illetve a tanárok és óvónők fizetésemelését, valamint a kulturális ágazat 20 százalékos béremelését is bejelentette közösségi oldalán. Sőt, aláírta a 13. havi nyugdíjról szóló rendeletet is.

JANUÁRTÓL ADÓCSÖKKENTÉSRE IS SZÁMÍTHATUNK

Január elsejétől 2,5 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás, 10 százalékra csökken a kisvállalati adó kulcsa, és meghosszabbítják a kis- és középvállalkozások kedvezményét is a helyi iparűzési adóban, így jövőre is maximum 1 százalék adót fognak fizetni.

FEBRUÁRTÓL MÁR ÉLELMISZERT IS VEHETÜNK SZÉP-KÁRTYÁVAL

SZÉP-kártyával eddig belföldi üdülést, meleg étkezést, különböző egészségügyi, szépségápolási, wellness- és sportszolgáltatásokat, illetve kulturális és szórakozási lehetőségeket lehetett kifizetni, februártól viszont már a szegedi boltokban élelmiszerre is el lehet költeni a kártyán lévő összeget.

JANUÁR MÁSODIK FELÉTŐL MÁR FÉLÓRÁNKÉNT JÁRHATNAK A TRAM-TRAINEK, MÁRCIUS KÖZEPÉTŐL PEDIG 20 PERCENKÉNT

2022. január második felétől már félóránként, majd március közepétől a végleges menetrend szerint utazhatunk, azaz körülbelül 20 percenként jön majd a tram-train.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb