Közélet

SZTE: 24 órában működő, szervtámogató Centrumot alakítanak ki Szegeden

7 milliárd forintból Kardiorespiratorikus Kiválósági Centrumot létesít az SZTE. A 24 órában működő, szervtámogató Centrum létrejöttét az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja, jelentette be Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter csütörtöki, szegedi látogatásán.

A CENTRUM ÚJ UTAKAT NYIT A KUTATÁS, A GYÓGYÍTÁS ÉS AZ OKTATÁS TERÜLETÉN

A Kardiorespiratorikus Kiválósági Centrumban a lehető legjobb kezekbe kerülnek az életmentő eszközök. A centrum új utakat nyit meg a kutatás, a gyógyítás és az oktatás területén, egyben a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ számára is kiváló lehetőségként szolgál, minek köszönhetően a jövőben még kiemelkedőbb ellátást nyújthatnak az egészségügyi dolgozók a betegek számára – emelte ki Prof. Dr. Rovó László.

BÁNYAI GÁBOR: AZ ECMO GÉPPEL CSODÁT LEHET TENNI

Ezt követően Kiskunhalas térségének országgyűlési képviselője osztotta meg gondolatait, akit a tavalyi évben több mint 90 napig kezeltek az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetben koronavírus-fertőzéssel. “A szegedi klinika orvosai, nővérei, ápolói és lényegében minden dolgozója bebizonyította, hogy az ECMO géppel csodát lehet tenni. Erre én vagyok a legjobb bizonyíték, akit koronavírus-fertőzöttként elsőként kapcsoltak rá az országban erre a gépre a tavalyi évben, amikor a súlyos tüneteim miatt ide kerültem. Nagyon örülök, hogy ezt követően az ITM gondolkodás nélkül vállalta, hogy támogatja az SZTE-t abban, hogy létre jöhessen ez a centrum, ahol a kutatás, a gyógyítás és az oktatás is terepet kap, hiszen a jövőt a következő generáció írja” – mondta Bányai Gábor.

Az eseményen részt vett az a Békés megyei kismama is családjával együtt, akit ugyanezzel a módszerrel mentettek meg nemrégiben:

A CENTRUM ESZKÖZEI NEM CSUPÁN A SZÍV- ÉS A LÉGZÉSTÁMOGATÁSBAN NYÚJT SEGÍTSÉGET, DE SZERETNÉNEK EGY OLYAN TECHNIKÁT IS HOZZÁTARSÍTANI, AMELY A VESE MŰKÖDÉSÉT HELYETTESÍTI

A 24 órában működő, szervtámogató centrumban egy olyan testen kívüli technikát alakítanak ki, amely azon személyek számára nyújt hosszan tartó szív- és légzéstámogatást, akiknek a szíve és a tüdeje nem képes megfelelő mennyiségű gázcserét vagy perfúziót biztosítani az élet fenntartásához. Mindehhez szeretnének hozzátársítani majd egy olyan, szintén gépesített technikát is, amely a vese működését helyettesíti – olvasható az SZTE közleményében.

Forrás: SZTE

Fotó: Bobkó Anna/SZTE

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: helpful site
'Fel a tetejéhez' gomb