Szegedi Arcok

„11 évesen szemtanúja voltam egy vonatbalesetnek” – gyermekkori élménye hatására választotta hivatását a szegedi Novkov Zorán, aki pizzafutárból lett mentős

Gyerekkori álma vált valóra a szegedi Novkov Zoránnak, amikor 2018-ban csatlakozott az Országos Mentőszolgálat bajtársaihoz. A pizzafutárból lett mentős maga mesélte el szerkesztőségünknek történetét, kitartásával és akaraterejével hogyan érte el mindezt, s azóta milyen tapasztalatokat szerzett hivatásában.

ZORÁN EGY GYERMEKKORI ÉLMÉNY HATÁSÁRA DÖNTÖTT ÚGY, HOGY MENTŐS SZERETNE LENNI

Zorán, mint elmesélte, olyan 11 éves lehetett, amikor szemtanúja volt egy vonatbalesetnek. Szatymazon történt egy gázolás, amikor épp ő is fent ült az egyik szerelvényen. Látta, ahogy megérkeznek a mentősök a baleset helyszínére és mindent megtesznek, hogy megmentsék a bajbajutott életét, s ez az élmény annyira nagy hatást gyakorolt rá, hogy eldöntötte, ha felnő, ő is mentős szeretne lenni. “Ez volt az a mérföldkő az életemben, amikor eldöntöttem, hogy ezt a hivatást szeretném csinálni” – mesélt a kezdetekről Zorán, aki ezt követően tudatosan készült a pályára, már az általános iskolában emelt szinten tanulta a biológiát, majd az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskolában folytatta tanulmányait, mert Szegeden ez az egészségügyi intézmény az alapja mindennek.

MIKÖZBEN A SZAKVIZSGÁKRA KÉSZÜLT, ZORÁN PIZZAFUTÁRKODÁSRA ADTA A FEJÉT

A szakiskolát elvégezve azonban Zoránnak még nem volt elég önbizalma a főiskola elkezdéséhez, így egy hároméves OKJ-s képzés keretében szerezte meg az általános ápolói végzettséget. Zorán közben pizzafutárkodásra adta a fejét, s miközben a szakmai vizsgáira készült, meleg étellel töltötte meg az éhes szőregiek bendőjét. A sikeres szakvizsgákat követően Zorán elérkezettnek látta az időt, hogy végre hivatásában is kipróbálja magát és mentősként is helytálljon. Így 2018. júniusában Zorán élete újabb mérföldkőhöz érkezett és ahogy gyermekként megálmodta, végre magára ölthette a mentősök piros zubbonyát, felvételt nyert az Országos Mentőszolgálathoz. “Rendkívül pozitív és új érzéssel töltött el, hogy mentősként állhattam szolgálatba, hogy itt már saját magamért és másokért is felelősséggel tartozom” – árulta el Zorán.

AZ EGYIK GYAKORI KÓRKÉP, MELLYEL MUNKÁJA SORÁN EGY MENTŐS TALÁLKOZIK, A STROKE

A mentős elmesélte, pályafutása során már nagyon sok szituációban helytállt, mint például közlekedési baleseteknél, vagy ami még sajnos gyakori, stroke-gyanús eseteknél. Kiemelte, egy-egy riasztásnál hatalmas felelősség hárul a kiérkező mentősökre, hiszen előfordulhat, egy bejelentést követően teljesen más fogadja a szakembereket a megadott címen, mint amire számítanak, hiszen, alapvetően a mentésirányító feladta a hívó kikérdezése, de sokszor még ott sem derül ki egyértelműen, hogy stroke tünetei vannak a betegnek. A megfelelő képzettség és rutin szükséges ahhoz, hogy a helyszínre érve például rögtön felismerjék a kór tüneteit. “Mi vagyunk a helyszínen először, akik szakmailag döntést kell, hogy hozzanak a beteg tünetei alapján. A stroke egyike azoknak a kórképeknek, amikor a mentős döntésén múlik a beteg további sorsa” – magyarázta Zorán, hiszen a stroke pont egy olyan betegség, amikor az időfaktor rendkívül fontos, ráadásul a mentők munkájuk során közel mindennap találkoznak stroke-os betegekkel.

ZORÁN A COVID ALATT IS NAP, MINT NAP ÉRTÜNK DOLGOZOTT

Zorán egyike volt azoknak a mentősöknek, akik a koronavírus járvány alatt nap, mint nap értünk dolgozott. Mint mondta, a legmegterhelőbb számukra az volt, hogy napi szinten sokkal több kritikus esettel találkoztak, mint a járvány előtt, ráadásul sokan közülük fiatalok voltak. A mentős arra is felhívta a figyelmet, noha kevesebb esettel találkoznak munkájuk során, de a Covid nem tűnt el, ugyanúgy köztünk van. “Ugyanúgy komolyan kell venni, nem szabad elbagatellizálni” – mondta el Zorán.

SZÁMÁRA A MENTŐS HIVATÁS LEGNEHEZEBB RÉSZE A GYÁSZ FELDOLGOZÁSA

A mentős hivatás legnehezebb része a gyász feldolgozása, az azzal való megküzdés, ami nagy lelkierőt kíván a szakembertől, mesélt tapasztalatairól Zorán, ahogy azt is elmondta, választott szakmájában emberpróbáló a folyamatos készenlét, hiszen bármikor jöhet egy riasztás. Ebben az esetben pedig az életmentő hősöknek azonnal cselekedniük kell, nappal egy percen belül, éjszaka kettő percen belül el kell hagyniuk a mentőállomást és már úton is vannak a bajbajutottért.

A MENTŐS HIVATÁS EGY-EGY MŰSZAKBAN 12 ÓRÁS KONCENTRÁLT FIGYELMET KÍVÁN

Erre az állandó felkészültségre pedig mind fizikailag, mind mentálisan fel kell készítenie magát az embernek, hiszen egy-egy műszak 12 órás koncentrált figyelmet követel a mentősöktől. Zorán elárulta, ahhoz, hogy a maximális teljesítményt tudja nyújtani, számára az vált be, hogy szolgálat előtt és után is nagyon ügyel arra, hogy teljesen kialudja magát.

A mentős azt is elárulta, minden nehézség ellenére nagyon szereti a hivatását, a sikerélmények ösztönzik, a továbbiakban pedig azon dolgozik, hogy a tudását minél jobban fejlessze, ezáltal minél több bajbajutott életét megmenthesse.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ NOVKOV ZORÁNNAL

A fotókat köszönjük Zoránnak!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: go to this website
'Fel a tetejéhez' gomb