Közélet

Magyar zászlókat szedtek le, tanárokat rúgtak ki Kárpátalján, kiakadt a magyar kormány

Magyarellenes akciók zajlanak a Munkácsi kistérségben – számolt be róla a Kárpátalja, mint írják, a magyar falvak közintézményeiről eltávolították a magyar nemzeti zászlókat. A helyi rendőrség egy rejtélyes rendeletre hivatkozik, közben több – a Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetséghez (KMKSZ) közel álló – magyar intézményvezető is kézhez kapta a felmondását.

Több magyar falu és Munkács városának közintézményeiről is eltávolították a magyar nemzeti zászlókat a napokban Kárpátalján, a helyi média beszámolói szerint volt olyan település, ahol a rendőrséget is bevetették az intézkedéshez. 

AZ UKRÁN RENDŐRSÉG IS BECSATLAKOZOTT A MAGYAR ZÁSZLÓK ELTÁVOLÍTÁSÁBA, KÖZBEN TANÁROKAT RÚGTAK KI

Az Index szerint az akcióba az ukrán rendőrség is becsatlakozott, voltak épületek, amelyekről az éj leple alatt vették le a magyar zászlókat. A Kárpátalja szerint a Munkácsi Kistérségi Tanács nem fogadott el ilyen rendeletet.

A magyar zászlók eltávolítása mellett a Munkácsi kistérségben több – a Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetséghez (KMKSZ) közel álló – magyar intézményvezető is kézhez kapta a felmondását. 

MENCZER TAMÁS: HA UKRAJNA AZ UNIÓ TAGJA AKAR LENNI, ELFOGADHATATLAN EGY KISEBBSÉG ZAKLATÁSA

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtök este reagált a történtekre, egyben arra szólította fel a munkácsi kistérség helyi vezetőit, hogy azonnal fejezzék be a magyarokkal szembeni atrocitásokat.

“Nem pontosan értjük, hogy a magyarellenes döntések és intézkedések hogyan segítik az Oroszország ellen vívott háborúban Ukrajnát” – írta posztjában. A politikus hangsúlyozta, hogy az elfogadhatatlan események eddig a Munkácsi kistérségben történtek, nem egész Kárpátalján, ezért reméli, hogy ilyen magyarellenes intézkedésekkel máshol nem kell szembesülnünk.

“Felszólítjuk Ukrajna országos vezetőit, hogy haladéktalanul tegyenek meg mindent a magyarellenes döntések visszavonásáért és a korábbi állapot helyreállításáért”

– írta, majd hozzátette, hogy elvárják az ukrán vezetőktől, hogy tegyenek meg mindet azért, hogy a háború ellenére Kárpátalján meglévő stabilitást megőrizzék. Mint kifejtette, ha Ukrajna az Európai Unió tagja akar lenni, akkor elfogadhatatlan egy nemzeti közösség folyamatos és szisztematikus zaklatása, jogfosztása.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb