Gasztro

Egy ropogós csülökkel töltött, tejfölös palacsinta jöhet? Kitört a Palacsinta-csodák hétvégéje a Garden Bistro-ban!

“Nem ember, aki nem szereti a palacsintát” – jelentette ki az egyik ismerősünk a napokban, mi a kijelentést úgy finomítanánk, hogy nem ismerünk olyan szegedit, aki ne szeretné a Római Birodalomig visszavezethető hagyományokkal rendelkező nyalánkságot. Egy valami biztos, mától vasárnapig a Damjanich utcai Garden Bistro-ban a legendás édességnek szentelik a hétvégét: kitört a Palacsinta-Csodák újratöltve című esemény.

Van egy érdekessége a palacsintáknak: míg a pizza esetében egyértelmű, hogy olasz, a sushiról mindenki tudja, hogy japán és a gyros-kebap kettős eredetén is csak három nép marakodik egymással (arabok, törökök, görögök), addig a cikkünk tárgyát számos nemzet vallja a maga specialitásának, sőt, nagyjából mindenki azt hiszi, hogy ő maga találta fel.

Az állításban annyi igazság van, hogy a palacsinta eredete a római korból származik (neve latinul placenta volt), magyarán, bárki mondhatja a magáénak, akinek az ősei a birodalom alattvalói voltak anno.

A lepényszerű tésztát kerek kövön vagy a legendárium szerint bronzpajzson sütötték. Azonban tudni kell a pajzsos sütésről, hogy a római legionáriusok pajzsa a Scutum valójában fából készült, akárcsak a Clipeus, vagyis megkérdőjelezhető ennek igazságalapja. A palacsinta nagyon fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mert hosszabb ideig eltartható volt. Ekkoriban nem édes tölteléket használtak, hanem húsfélékkel fogyasztották. A kutatások szerint a palacsinta a római légiók nyomán terjedhetett el a Duna medencéjében és tőle nyugatabbra is, német, francia, angol vidékekre. Az első feljegyzéseket – amelyekben egy recept is szerepelt – már 1439-ben lehetett olvasni. A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható. A néphagyomány szerint húshagyókeddig minden olyan elspájzolt élelmiszert el kellett fogyasztani, amit a másnapi hamvazószerdával kezdődő negyvennapos böjt alatt tilos volt enni.

A Gardenben több féle, limitált, csakis most hétvégén elérhető variációt kínálnak a finomságból, adagonként 2-2 tételt:

  • Házi szilvalekvárral és Milka csokival töltött palacsinta hideg fahéjas tejföllel 1490.-
  • Nutellával és dióval töltött palacsinta narancs-csokoládé fúzióval 1590.-
  • Rákóczi túrós palacsinta (citromos túrókrémmel és édes zabkeksszel töltve, vanília pudinggal) 1590.
  • Mascarponés- pisztácia krémmel töltött palacsinta málna öntettel 1690.-
  • Ropogós csülökkel töltött sós palacsinta, selymes paprika mártással és tejfölhabbal 1890.-

További részletek ITT várnak, a palacsinta-csodák pedig itt:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb