Közélet

Novembertől jön a mentőknél a helyszíni videóhívás, a mentésirányítóknál a vakon gépelés is alapkövetelmény lesz

Háromról ötszintűre alakítják a hívások sürgősségi besorolását, jön a videóhívás, és limitálják a sebességtúllépés mértékét a súlyos sérülttel közlekedő mentőautók esetén is – írja szerdán a Népszava, hogy milyen változtatások indulnak vagy indultak el az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) azután, hogy Pintér Sándor szeptemberben személyes látogatást tett az OMSZ mentésirányító központjában.

A fentiek mellett elemzik majd a segélyhívásokat, és a mentőirányítóknak egységes kérdezési protokoll szerint kell végezniük a munkájukat, illetve a vakon gépelés is alapkövetelmény lesz esetükben – tudta meg a lap Győrfi Páltól, a szervezet kommunikációs vezetőjétől.

OKTÓBERTŐL ÉL A SEBESSÉGLIMIT

A mentők sebességlimitje októbertől él: a főigazgatói döntés értelmében október elejétől a súlyosan sérült betegeket is csak a megengedett sebességmaximumot legfeljebb 30 kilométerrel túllépve szállíthatják a mentőegységek. Ilyen korlátozás más megkülönböztetést jelzést használóknál, így például a tűzoltóknál nincs.

VIDEÓKÖZVETÍTÉS A MENTŐKNEK

A helyszíni videóhívás novembertől segíti a mentők munkáját: a segítségre szorulók, illetve a mentésben közreműködők videóközetítést adhatnak a mentőknek. Arra a kérésre, hogy például készülhet-e eszméletlenül fekvő betegről ilyen felvétel, a lap megkeresésére azt válaszolták, hogy „az ellátás hatékonyságának növelése megfelelő jogalapot szolgáltat az ahhoz szükséges adatok kezeléséhez. Ugyanakkor ilyen helyzetben kizárólag videókapcsolatról van szó, felvétel rögzítése és tárolása az adatkezeléssel összefüggésben nem történik.”

A P1 ÉS P2 EZUTÁN IS A LEGSÜRGŐSEBB ESETEKET JELÖLI MAJD

A sürgősségi hívásokat a jövőben nem egy egytől háromig, hanem egy egytől ötig terjedő beosztás szerint priorizálják. A P1 és P2-be ezután is a legsúlyosabb eseteket sorolják, amikor megkülönböztető jelzéssel kell az autókat elindítani. A P3-nál is szirénával kell indulni, de ez egyedi mentésvezetői döntéssel ez felülírható. A P4-nél telefonos segítségnyújtás történhet, és küldhetnek autót is, az ötösnél pedig mentőautó nem is lesz riasztható – ide tartozik például az egyéb neurológiai tünet nélküli végtagfájdalom.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb