Kikapcs

Kell-e tartanunk a Terminátoroktól: Brillmann Zsolt, a mesterséges intelligencia szakértője elárulja a Délvidék Házban

Sokunk számára a mesterséges intelligencia világa egy futurisztikus és rejtélyes dolognak számít, s csak filmszerű jelenetek jutnak eszünkbe gondolatukra ébredt robotokról. Pedig a mesterséges intelligencia használata már egy jó ideje bekúszott hétköznapjainkba: elég csak az okosautókra, okosotthonokra gondolni, de a mesterséges intelligenciát széles körben használják például a cégek arra, hogy minél inkább személyre szabott hirdetéseket mutathassanak nekünk az online térben. Rohamosan fejlődő világunkban tehát nagy szerepe van annak, mennyire is ismerjük a mesterséges intelligenciát és annak felhasználási lehetőségeit.

Ezért az újszegedi Délvidék Ház március 25-én és 26-án, kétnapos előadást és képzést szervez, amely részletes betekintést nyújt az AI alapjaiba, alkalmazási lehetőségeibe és a legújabb trendekbe. Az eseményen Brillmann Zsolt, a mesterséges intelligencia (AI) területének kutatója, két alkalommal 2-2 órás előadást és képzést tart az érdeklődőknek, ahol:

  • az első napon bemutatja az AI-t és alkalmazási területeit, betekintést nyújt a kép létrehozási és -szerkesztés lehetőségeibe, és bemutatja azt is, hogy hogyan használhatjuk ezeket az eszközöket saját projektjeinkben.
  • A második napon választ kapunk arra, hogyan használható fel az AI a szövegalkotásban, legyen szó marketingtartalomról, ügyfélszolgálati válaszokról vagy akár kreatív írásmunkákról. Ismerteti a ChatGPT különböző előfizetési szintjeit, funkcióit és azokat a hatékony alkalmazási módszereket, amelyekkel maximalizálhatjuk az AI által nyújtott előnyöket vállalkozásunk vagy személyes projektjeink számára.

Mint Brillmann Zsolt beszélgetésünkkor elmondta, a kétnapos program mindenkihez szól, nem kell a témában gurunak lennünk, hogy mi is elsajátítsuk, majd akár kamatoztassuk az előadáson és képzésen szerzett tudásunkat.

BÁRMIKOR ELÉRHETJÜK A SZINGULARITÁST?

Hogy a jövőnkben, az átlag emberek életében milyen hangsúlyos szerepet fog játszani a mesteséges intelligencia, nem lehet előre megmondani. Brillmann Zsolt szerint egyre közelebb van, egyre több szakember beszél arról, hogy bármikor elérhetjük a szingularitást, azaz a mesterséges intelligencia önálló tudadra ébredését. “E téren mindenki a sötétben tapogatózik, mit jelenthez ez számunkra. Eljön az aranykor, vagy a sötét középkor? Nem tudjuk” – mondta el a szakértő. Azért megnyugtatólag hozzátette, a Terminátorok megjelenésétől még nem kell tartanunk. “Azért nem lesznek egyhamar, mert sem az energiasűrítési, sem az energiatárolási kapacitásaink nem alkalmasak arra, hogy egy Terminátor szintű gép huzamosabb ideig tudjon működni” – magyarázta el a szakértő.

A TECHNOLÓGIAI FEJLŐDÉS KÉTÉLŰ DOLOG

Hozzátette, a technológiai fejlődés minden esetben kétélű dolog. “Egy késsel lehet vajat kenni, ugyanakkor kárt is tehetünk embertársainkban. Soha nem az eszköz a hibás, nekünk, embereknek a felelősségünk, mit teszünk az eszközzel” – magyarázta Brillmann Zsolt. Másfelől viszont, mint mondta, haladnunk kell a korral: a gazdasági szereplők nagy része ugyanis egyetért abban, hogy azok a cégek, azok a szervezetek, akik nem építik be működésükbe a mesterséges intelligenciát, előbb-utóbb le kell, hogy húzzák a rolót, mert nagyon erős versenyhátrányba fognak kerülni.

BEVEZETI AZ ÉRDEKLŐDŐKET A KÉPSZERKESZTÉS, A CHATGPT VILÁGÁBA

Ezért is lehet nagyon hasznos, ha elindulunk az úton és megtanuljuk, hogyan használjuk a mesterséges intelligenciát. A kutató a program során betekintést enged ezért a tartalomgyártás, a képszerkesztés világába, megmutatja, hogy már egy ingyenesen használható alkalmazással mit érhetünk el. “Az első nap főként a képszerkesztésről fog szólni, hogyan tudunk jó minőségű tartalmakat, képeket gyártani, a második nap pedig a prompt írásról (Az AI prompt egy rövid utasítás vagy kérdés, amelyet az ember az AI rendszernek ad, hogy választ vagy kimenetet kapjon. A prompt irányítja az AI viselkedését és határozza meg a generált tartalmat – szerk.) fog szólni. Ennek segítségével például a ChatGPT-től megkaphatjuk a kérdéseinkre a megfelelő válaszokat. Így a második nap már inkább a ChatGPT-re fókuszál” – avatott be bennünket a részletekbe Brillmann Zsolt.

Azt is elárulta, a képzés végén minden résztvevőnek ajándékkal is készül: valamennyien 30 ezer ChatGPT prompttal gazdagabban térhetnek majd haza.

Az eseményről további infókat, regisztrációs lehetőséget IDE KATTINTVA találsz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb