Kikapcs

Megvan a dátum: augusztus első felében nyit a Móra Ferenc Múzeum!

Négy vadonatúj kiállítással tárja ki kapuit a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a tervek szerint augusztus elején. Az épület rekonstrukcióját még tavaly májusban kezdték el, Fogas Ottó múzeumigazgató szerint a külső rész már teljesen kész, odabent pedig már épülnek a tárlatok, még Gábor Áron rézágyúját is megnézhetjük!

“Az épület kívülről teljesen kész, odabent pedig már a finomhangolásnál tartunk” – nyilatkozta a Szeged365.hu-nak Fogas Ottó, aki szerint már az újranyitás dátumáról egyeztetnek a városvezetéssel, ha minden jól meg, az Államalapítás Ünnepén már tárt kapukkal várja a szegedieket a Móra Ferenc Múzeum.

Az 1896-ban épített, 1950 óta Móra Ferenc Múzeum néven működő patinás intézményt még tavaly májusban kezdték el felújítani, ennek keretein belül egy kilátóval is gazdagodott. “Még a Szegedi Fogadalmi Templom kilátójánál is klasszabb lett, hiszen a miénkből látszik a Szegedi Fogadalmi Templom” – mesélte nevetve az igazgató. A kilátóban egyébként egy kronoszkóp is vár majd bennünket, amely az 1870-es évek állapotában mutatja majd be a szegedi belváros nyüzsgését. A kilátóba vezető úton egy 50 négyzetméteres mini-tárlat vár majd bennünket, Szeged régi fotóival.

A múzeum négy kiállítással rajtol:

  • Természettudományos (állandó) tárlat, ez a Tisza és a Nagy-alföld élővilágát mutatja be, Máté Bence természetfotóival kiegészítve. Ahogy Fogas Ottó elmesélte, ez egy 2-in-1 kiállítás lesz, Bence 100 fotója akár egy önálló tárlatot is elvinne.
  • Móra Ferenc (állandó) kiállítás: itt egy régi adósságát törleszti az intézmény az igazgató szerint, most végre egy igazán extravagáns, trendi, de hagyományőrző tárlattal tiszteleghetnek a legendás író előtt. “A projekt kurátora nem más, mint maga Móra Ferenc dédunokája, Vészits Andrea. A Kincskereső Kisködmönre alapozó kiállítás a mai fantasy világhoz illeszkedik, álomszerű lesz, gyakorlatilag Móra lelkébe repít bennünket” – magyarázta portálunknak Fogas Ottó.
  • Két időszakos kiállítással is készülnek, az egyik Szeged helytörténetét mutatja majd be a Római kortól, Rózsa Sándortól a boszorkányokon át az 1879-es árvízig, itt még Gábor Áron eredeti rézágyúját is megtekinthetjük.
  • A díszteremben pedig Munkácsy Mihály tárlat vár majd augusztustól.

A szegedi Máté Bence fotóit is felvonultató 2-in-1 tárlatról bővebben itt írtunk, katt az előző cikkünkre:

Ha pedig már nem bírsz magaddal augusztusig, virtuálisan már most is felviszünk a kilátóba:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb