Szegedi Arcok

Szegediek a világ körül – különkiadás: Zsigmond Vilmos kollégája, aki meghódította Amerikát

Prof. Karl Bardosh Budapesten született, majd évekkel később Amerikában vált világhírű filmrendezővé, egyetemi tanárrá. 1970-ben politikai okok miatt disszidált az Egyesült Államokba úgy, hogy mindeközben idehaza, a fővárosban a Magyar Televízió munkatársaként már megvetette a lábát egy-két nagy sikerű tévéfilmmel és rövidfilmmel. A szegedi Zsigmond Vilmossal való barátsága azonban külföldön vette kezdetét. Első közös alkotásukat pedig ezúttal a IV. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál mutatja be először Magyarországon.

Prof. Karl Bardosh, azaz Bárdos Károly Budapesten született, általános iskolai és középiskolai tanulmányait itt végezte, emellett egyetemi végzettséget is a fővárosban szerzett. Ezt követően a Magyar Televízió munkatársa lett, ahol több tévéfilm és rövidfilm is kikerült a kezei alól, nagy-nagy sikernek örvendve. Abban azonban kevesen hittek, hogy a világ másik oldalán elismert és jól kereső filmkészítő lesz majd belőle. Külföldi pályafutása érkezésekor szintén rövidfilmekkel vette kezdetét. Majd ezt követően felvételt nyert a New York Egyetemre, ahol filmesztétikai doktorátusi tanulmányokat folytatott. Ezután pedig ő volt az első európai, akit felvettek az Amerikai Filmintézetbe. Szerencséje volt, ugyanis John Cassavetes támogatta őt, megnézte az utolsó idehaza elkészített tévés kisfilmjét majd azt mondta, ilyen művészi filmes gondolkodással Hollywoodban egy fillért sem lehet keresni, ezért azt tanácsolta neki, menjen vissza a keleti partra, New Yorkba. Ő pedig szót fogadott. Évekkel később azon az egyetemen vált maga is tanárra, ahol kitanulta a szakmát. Azóta immár 25 év eltelt, ő pedig mind a mai napig azon van, hogy minél több, jó filmrendező kerüljön ki a kezei alól.

Mit jelent Önnek filmgyártást tanítani és filmet gyártani?

Mind kettő létfontosságú. Ám elsősorban filmeseket gyártok, majd csak ezután, másodállásban – ha, azt a szabadidőm is engedi – készítek én magam is filmeket. A New York Egyetem, ahol egykoron magam is elsajátítottam a szakmát, a világ egyik legnagyobb filmes és televíziós tanszéke, ahol több ezer diák fordul meg évente, ez pedig azt jelenti, hogy nagyjából olyan 4000 rövidfilm és tévés produkció születik egy-egy évben. Az elmúlt 25 esztendőben körülbelül olyan harminc tantárgyat taníthattam, amelyek keretében aztán olyan 1500 mű létrejöttét követtem nyomon, az első lépéstől az utolsóig. Örömmel kijelenthetem: nagyon sok, nagy sikert elért tanuló repült ki a kezeim alól, akik között akad Oscar-díjjal rendelkező is. És többen vannak olyanok, akik különböző filmfesztiválokon illetve eseményeken részesülnek elismerésben, mint filmesek. Zárójelben itt azért had emeljem ki, hogy Nemes Jeles László, Kossuth-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, Oscar- és Golden Globe-díjas rendező is ezen az egyetemen tanult, mielőtt a Saul fia címet viselő remekművet megalkotta.

Fotó: http://kolkatakonnector.blogspot.com

Ha már filmfesztiválok és események… hogyan, mikor ismerte meg Zsigmond Vilmost?

Sok-sok évtizeddel ezelőtt, Amerikában ismertem meg. Gyorsan barátokká váltunk, hiszen rengeteg közös témánk volt. Elismerte az én tehetségemet és munkámat is, ami egy idő után közös alkotásra bátorított bennünket. Így született meg az Amerikai Filmintézetben gyártott, Vas és ló című rövidfilmünk, ahol Vilmos volt az operatőr. A film több nemzetközi díjat is nyert, ezen kívül pedig a Warner fivérek vállalta is forgalmazni kezdte. Ez az az alkotás, amit a IV. Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon mutatnak be először odahaza. Szegeden ad otthont az országos „premiernek”. Óriási szerencse és megtiszteltetés, hogy elmondhatom: nem csak, hogy ismerhettem, hanem együtt is dolgozhattam a világ egyik legnagyobb filmes zsenijével.

Jelenleg hol és mivel foglalkozik, amellett, hogy oktat?

Mint, ahogyan azt már az imént is említettem, főállásban 25 éve immár a New York Egyetem film és televíziós tanszékén oktatok, az elmúlt 10 évben azonban lehetőségem nyílt ezen belül is saját tervezésű tantárgyakat átadni a diákoknak, a kötelezőek mellett. Ilyen saját ötletből született kurzus például a telefonos filmkészítés művészetének alapismeretei is, amelyet a 2019/20-as tanév 17 leginvenciózusabb képzései közé választottak Amerikában. Ezen felül tanítok még többek között Indiában és Kínában is. A fentebb kiemelt kurzus megteremtésének margójára létrehoztam több Mobiltelefonos Filmfesztivált, amelyet nagy örömömre immár szerte a világban megrendezünk a vezetésemmel, nincs ez Magyarországon sem másként, ahol mindez idén a Telekom szervezésében zajlott hatalmas sikert aratva. Tekintettel a koronavírus-járványra ugyanis csaknem 200 magyar alkotás született, amelyek közül a szakmai zsűri 10-et kiválasztott, ezek pedig összemérhették erejüket a nemzetközi Mobiltelefonos Filmfesztiválon, amelyre Cannesban, a fesztivállal párhuzamos filmvásáron került sor.

Fotó: asbschoolofbba.blogspot.com

A beszélgetés a Zoom-nak köszönhetően jött lére, amelyen keresztül az Amerikát meghódító Karl Bardosh ismertette, hogy óriási megtiszteltetés a számára az, hogy a 2020-as, IV. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál zsűritagjai között lehet, még ha ez online is valósul meg a koronavírus-járványra való tekintettel.Emellett elmondta azt is, hogy hogyan vált Zsigmond Vilmos barátjává, aki idén éppen 90 éves lenne. Felidézte a Napfény Városához köthető legszebb emlékeit és megemlékezett barátjáról, akit egy zseninek tart még mindig.

Fotó: origo.hu/film.hu/filmfestivals-com/

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb