Szegedi Arcok

“Nem tudok ott állni minden kukaborogató mögött” – exkluzív interjú a Kárász utcai szeméthelyzetről

Megvan még az “Így szép az ünnep? Pénteki csendélet a Kárász utcán” című cikkünk? Ízlésesnek nem éppen mondható szemétkupacok fogadták a Kárász utcán sétálókat a múltkor, a cikkünk elég ütős komment-cunamit okozott a közösségi médiában. Mivel rengetegen hozták fel – a randalírozók mellett – a város köztisztaságért felelős cégének felelősségét, úgy döntöttünk, kérünk egy exkluzív interjút Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Íme a belvárosi szeméthelyzet, A-tól Z-ig, a leginkább illetékes szegedivel.

Röviden, a szóban forgó cégről. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., hozzájuk tartozik a zöldterületek fenntartása, a konténer-rendelés, a jegy – és bérletellenőrzés, az ebrendészet és a városi temetkezés, négy temető és a regionális hamvasztóüzem is. Cikkünk témáját tekintve, ők azok, akik a hét minden napján reggel és délután takarítják a Kárász utcát, kátyúznak, ültetik a virágokat, facsemetéket, levágják a füvet, nyesik a fákat.

Sz365.: Fura kérdés, de kit kell szidni, ha áll a szemét az utcán? Ki a felelős?

M.L.: Röviden, nézzük a jogszabályi környezetet. Három felelős van: egy tulaj, az SZKT és mi. Az SZKT-é a belvárosi parkolórendszer. A tulajdonoshoz tartozik az ingatlan szélességben a közterület, amihez kapcsolódik egy járda és egy zöld sáv, benne néha egy árokkal, ezt követően jön csak az útszegély. Az utóbbi vonaláig az
ingatlan tulajdonosa vagy bérlője tartozik a takarítással és a síkosságmentesítéssel – ez már egy szakállas kormányrendelet, nagyjából 40 éve így van. Ha ezt levetítjük a Kárász utcára, a faragott tölgyfapadok vonaláig az üzlettulajdonos lenne a felelős, ha ezt bárki is behajtaná rajta. Hasonlóképpen felelős a terasz bérlője, tulajdonképpen az épület vonaláig az adott vendéglátósnak kell eltakarítania a leejtett fagyit vagy az esti “bulijáratok” után a burkolatra került folyadékot. Mindez a 0-24 órás, utcára áruló éttermekre fokozatosan érvényes, Szegeden például a Kárász utcai burgeresre
és az újonnan nyílt három betűs étteremre egy sarokkal arrébb. Ő az, aki szép nagy vödrökben árulja a sült csirkét  – na ezek speciel nem férnek bele a kihelyezett hulladéktároló edényekbe, éppen ezért gyakran virítanak azok tetején.

Sz365.: Ez Szegeden már legalább annyira városképi jelentőségű, mint a Dóm ikertornyai…

M.L.: Természetesen (nevet), a logó ott is fityeg mindenütt, viszi a szél városszerte. A szóban forgó 24 órás gyorsétterem a belvárosi munkánk 70%-át megteremti, a Kárásztól a rakpartig fel lehet lelni a tőlük származó hulladékot. A vendéglátóhelyek kötelesek lennének saját hulladéktároló edényt kihelyezni maguk elé, hogy a tőlük kijövő vendégek ne a mi kukáinkat terheljék. Vicces, de gyakorlatilag egy multit szponzorálunk azzal, hogy kitettük helyettük, eléjük a saját méretes kukáinkat, sőt, az esetek többségében még mi is ürítjük, sikáljuk a főbejárat előtt a szennytől a drága klinker díszburkolatot.

Sz365.: Próbáltatok tárgyalni velük, hatni rájuk?

M.L.: Megkértük rá őket többször, hogy legalább ürítsék az általunk adott
nagyméretű kukákat, ez néha összejön, néha nem. Az utóbbi esetben a mi kollégáink
ürítik az egyenként 150 literes edényeket. Próbáljuk arra is rávenni
őket, hogy a bejárat előtti klinker térkő rész akár napi szinten, mint nyugaton felmossák, ezt néha napján, havonta egyszer megteszik, ami édes kevés.

Sz365.: Van rá lehetőség, hogy Szeged városa ilyen esetekben megbüntesse az illetőt?

M.L.: Tudomásom szerint a kormányrendelet ad lehetőséget szankcionálásra, sőt, helyi rendelet is van. A büntetés a közterület-felügyeletre tartozik, mi maximum csak jelzést adhatunk.

Sz365.: Interjún kívül említetted, hogy a szóban forgó multi más országokban komplett utcarészek takarítását is bevállalja a közösségi szellem és az öko-tudatosság jegyében.

M.L.: Ha beírjuk a keresőbe, a cég nevét és azt hogy rubbish (szemét) rögtön kiad egy egész sor fotót Londonból, Párizsból, Rómából, amiken látszik, hogy világvárosok is szenvednek, azonban ott a burgerező személyzete, saját logóval ellátott eszközökkel maga takarítja az utcát. Ausztriában fotóztam, hogy egy teljes parkolót takarítanak, nyilván azért, mert tőlük származó hulladékról van szó. Ha
így tudnánk mi is, itt, Szegeden egy hasonló kooperációt létre hozni az
adott multival, megoldást jelenthetne legalább az üzlet előtti szemét és szennyeződés problémájára.

Sz365.: Hogy álltok kapacitással, humán-erőforrással? Megoldható lenne, hogy jobban beszálljatok a szóban forgó sarok takarításába?

M.L.: Vicces, de ahhoz, hogy önerőből megoldjuk a dolgot, két embert
non-stop, 0-24 órában ott azon a sarkon kellene alkalmaznunk. Ez nyilván lehetetlen,
egyébként is mindössze 30 fővel dolgozunk, ennyi fér bele a büdzsénkbe.
Ez azt jelenti, hogy a Mátyás tértől a Mars téren át az IH-ig ennyi
ember takarítja a komplett belvárost, sőt, ők nyírják a füvet is és ültetik locsolják a virágokat. Nyilván, ez az emberszám kevés jelenleg, ha volna rá forrásunk
illetve fizikai munkára jelentkező, bővítenénk. Elfogytak a közhasznú
dolgozók is a munkaerőpiacról, illetve nem hozzánk jönnek mert itt dolgozni kell.

Sz365.: Visszatérve az eredeti témára, a padtól az üzlet felé a bérlőé, a sétálóutca felé a tiétek a felelősség. Mi van akkor, ha valaki a padon hagyja a szemetét? Kinek kell feltakarítania?

M.L.: Attól függ melyik padon. Az üzletsor felől elvileg az üzleté, a jogszabály szerint. Szomorú, hogy az üzleteknek nincs takarítási gyakorlata a közterületen, a jogszabályok nem érvényesülnek, vagyis sem bírságolás sem felszólítás nem történik. Így a mások utáni takarítás ránk hárul, vagyis közpénzből kerül nap-mint-nap eltakarításra. Ha az eset egy éjjeli órában történik, nyilván rosszul néz ki kora reggel (egy fotón is), mert a kolléga 7-kor ér ki, hogy összeszedje. Egyébként ez a két pad-pár lényegében a burgerező saját teraszaként fogható fel, mert ott mindig eszik valaki a jellegzetes zacsiból vagy dobozból. Így akár, a nyugati gyakorlat szerint örökbe is fogadhatnák.

Sz365.: Terjed a pletyka, hogy Szegeden hétvégente nincs közterületi takarítás… Mi az igazság?

M.L.: A hét minden napján – így hétvégén is – két körben takarítjuk a
belvárost, és a rakparti vigalmi negyedet, a munkaidő kezdetén és végén is visszatér a brigád, plusz napi kétszer ürítjük a kukákat is. Hajnaltól fél háromig dolgozik a
belvárosi állomány, a 30 ember dolga a takarítás mellett a virágültetés és a
fűnyírás is. Nincs állandó felügyelet, a köztes időszakban készülhetnek kellemetlen fotók – egyszerűen nem tudunk ott állni minden kukaborogató mögött, legyen szó hajléktalanról vagy a buliból hazafelé tartó, vagány “keménysrácról”. Egy belvárosi non-stop felügyelethez, vagyis három műszakhoz komoly bővítés kellene és forrás az éjszakai, hétvégi dupla műszakpótlékhoz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb