Közélet

A következő tanévtől új finanszírozási rendszert vezetnek be a felsőoktatásban

A következő tanévtől gyökeres változás köszönt be az egyetemek életében, ami nemcsak a modellváltásban érintett intézményeket érinti, hanem a teljes felsőoktatás finanszírozási rendszerét átformázza – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Ez azt jelenti, hogy míg eddig a felsőoktatási intézmények finanszírozása jórészt a hallgatói létszámtól függött, a jövőben meghatározó szempont lesz a tudományos, kutatási tevékenység is, sőt az infrastruktúra fenntartása után is külön forrást kapnak az egyetemek.

A JÖVŐBEN A KAPOTT TÁMOGATÁS SOKKAL JOBBAN FÜGG MAJD ATTÓL, KI MIT TESZ LE AZ ASZTALRA

A kormány tervei szerint azonban a következő tanévtől az egész felsőoktatásra vonatkozóan bevezetnek egy háromlábú finanszírozási rendszert, amelyben külön támogatás vonatkozik az oktatás költségeire (továbbra is hallgató arányos elosztásban), az üzemeltetés, az épületek fenntartásának fedezésére és a tudományos, kutatási tevékenység finanszírozására. Utóbbit a hírek szerint egyrészt a jelenlegi tudományos mutatók – például a minősített kutatók száma és a publikációs aktivitás –, másrészt a releváns egyetemi rangsorban elfoglalt helyezés alapján finanszírozzák.

A CÉL, HOGY A MAGYAR FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK VERSENYKÉPESEBBÉ VÁLJANAK

Az osztrák mintán alapuló megoldás célja, hogy a magyar felsőoktatási intézmények versenyképesebbé váljanak. Az intézmények számára a finanszírozás kiszámíthatóbbá válik, jobban illeszkedik az egyetem és az ellátandó feladat sajátosságaihoz. A szereplőket az objektíven mérhető és számon kérhető minőségi és mennyiségi teljesítményelvárások meghatározásával teszik érdekeltté a hatékonyság és a minőség javításában – közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

KÉT LÉPCSŐBEN EMELIK AZ OKTATÓK FIZETÉSÉT

A tervek szerint még idén, majd jövőre, megemelik az oktatók fizetését is. Stumpf István kormánybiztos a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy két lépcsőben 15-15 százalékos béremelést hajtanak végre a felsőoktatásban. A magyar felsőoktatás fejlesztéséhez uniós támogatást is igénybe vesz a kormány, Orbán Viktor kormányfő a 2021 és 2026 közötti időszakra legalább 1500 milliárd forintot ígért erre a célra.

Forrás: magyarnemzet.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb