Blog

A nagy Szeged365 kérdés, hétfő estére: mikor lesz már végre nyitás? Szerintünk így és ekkor…

Nyitunk-zárunk-nyitunk-zárunk-nyitunk-zárunk-nyitunk-zárunk-nyitunk-zárunk… Te is nehezen tudod már követni a non-stop bejelentéseket? Kíváncsi vagy, mikor és hogyan lehet (némi) nyitás? Segítünk kibogarászni az elmúlt napok nyilatkozat-cunamiját!

Elöljáróban: ha Te is elkavarodtál, ne szégyelld magad, ember legyen a talpán, aki el tud igazodni ebben az egészben. Hozzáteszem, a döntéseket (jól vagy épp rosszul) meghozó szakiknak sem lehet egyszerű dolga, de valahogy inkább magunkat, egyszerű szegedi, földi halandókat sajnálom. Szóval, essünk neki a szálak kibogozásának!

A BŰVÖS KÉT ÉS FÉLMILLIÓS LIMIT

Kereken 10 napja a Kossuth Rádióban azt nyilatkozta Orbán Viktor, ha meglesz a két és félmillió beoltott magyar, megkezdik az újranyitást. A harmadik hullám nevű para-cunami kitörése óta ez volt az első, kézzel fogható konkrétum az újranyitási procedúra megkezdésére.

A bejelentésen felbuzdulva egy visszaszámlálást is elkezdtünk a közösségi média oldalunkon, bízva abban, hogy az olvasóink (szóval többek között Te, aki most ezt olvasod) egy fokkal könnyebben viselik el ezt az egészségügyi-gazdasági-mentális idegbajt, ha megmutatjuk a fényt az alagút végén.

A miniszterelnöki kijelentést azóta egy tucatnyi nyilatkozat torpedózta meg, többek között két szegedi szakemberé:

  • Duda Ernő szerint 3,5 millió oltott ember kellene a biztonságos nyitáshoz,
  • Boldogkői Zsolt pedig egyenesen azt mondta, gyakorlatilag mindenkit (!!) be kellene oltani ahhoz, hogy végre szabadok lehessünk.

GULYÁS GERGELY ÉS AZ ISKOLÁK NYITÁSA

A következő fontos bejelentés most csütörtökön érkezett, amikor is Gulyás Gergely azt mondta, április 12-én vagy 19-én kinyithatnak az iskolák. A miniszterelnökséget vezető miniszter akkor még úgy fogalmazott, a fenti két dátum a leghamarabbi opció, azonban a szombati Magyar Közlönyben már rendelet formájában jelent meg az április 19.

Egy tétel tehát pipa.

ORBÁN VIKTOR PÉNTEKI BEJELENTÉSE: JÖN A BOLTOK NÉGYZETMÉTER ALAPÚ NYITÁSA

Here Comes the boom: a miniszterelnök – bár kijelentette, hogy az azonnali újranyitás felejtős – a Kossuth Rádióban a boltok négyzetméter alapú nyitását jelentette be, egy kicsit a mesebeli okos lány módjára: hozott is valamit meg nem is. Bejelentette a létszám-limittel spékelt boltnyitást és a kijárási tilalom kitolását, de rögtön hozzátette, fix dátum még nincs, délután az oepratív törzs dönt a részletekről.

EGY VÖDÖR HIDEG VÍZ, PÉNTEK DÉLUTÁNRA

Pont a Szeged365 első születésnapját ünnepeltük a Kárász utcai szerkesztőségünkben, amikor befutott Gulyás Gergely random sajtótájékoztatója: húsvétig biztosan maradnak a jelenlegi korlátozások, egyelőre szó sincs a péntek reggeli tervezet azonnali életbe lépéséről.

…ERRE SZOMBATON MÉGIS BEFUTOTT A JÓHÍR-VONAT

Szombaton kisütött a nap, jött egy pozitív Gyulyás-kijelentés, aztán pedig egy kis bíztató konkrétum, kormányrendelet formájában. A miniszter szerint áprilisban már mindenképpen ebédelhetünk egy étterem teraszán – hangzott el az ATV egyik műsorában:

A nap fénypontja azonban a Magyar Közlöny délutáni megjelenése volt, amely gyakorlatilag rendeletbe foglalta, mi fog történni a sokat emlegetett két és félmillió beoltott után:

  • este 10-től kezdődik majd a kijárási tilalom,
  • kitárhatják kapuikat a boltok és a szolgáltatók, szigorú szabályok és létszámkorlát szerint,
  • az iskolák és az óvodák pedig április 19-én nyitnak. 

Az összes tétel, brutál részletesen, egyetlen cikkbe zsúfolva:

MÁR MEGINT EZ A FRÁNYA HÉTFŐ

Ha szombaton sütött a nap, hétfőre ismét beborult az ég – a reggeli, tradicionálisan pocsék járványadatok mellé egy halom negatív hangvételű nyilatkozat futott be (egy részüket még vasárnap tették, viszont reggelre durrantak a médiában) itt-ott elég rendesen ellentmondva a hétvégi történéseknek.

Csak röviden:

  • Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a közmédiának azt mondta: még mindig a koronavírus-járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, a következő napok, hetek is nehezek lesznek, és továbbra is fontos az emberek fegyelmezett viselkedése, a korlátozások betartása.
  • Müller Cecília országos tiszti főorvos arról tájékoztatott, hogy a járványügyi adatok továbbra is rendkívül kedvezőtlenek, és húsvétkor is maradjunk szűk családi körben.
  • A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) szerint korai még nyitásról beszélni, inkább szigorítani kellene, és a meglévő szabályokat is sokkal fegyelmezettebben betartani. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a napokban közölte, hogy az oltásokon múlik, lesz-e negyedik hullám.
  • Az igazi sikítófrász viszont akkor tört rám, amikor Kásler Miklós Bayer Zsolt műsorában azt találta mondani, hogy szerinte csak május végén vagy június elején lehet nyitni. Most akkor, hogy is van ez?

TUDTÁL KÖVETNI?

Ha igen, a korlátozások feloldását követően vendégem vagy egy sörre (gyanítom, nem fog rámenni a gatyám a könnyelmű kijelentésemre). Ha nem, akkor megnyugtatlak: ember nincs, aki átlátja ezt az egészet. 100%-ban természetesen én sem, viszont ha fogadnom kellene (szeretek fogadni), figyelembe véve a Magyar Közlönyben megjelenteket, összegyúrva az utóbbi napok nyilatkozatait és azt a tényt, hogy a jelenlévő gazdasági-társadalmi feszültséggel egyszerűen kezdeni kell valamit, a következőkre tippelek:

  • Két és félmillió beoltottnál elkezdik a beígért négyzetméter alapú boltnyitást (ha minden jól megy, április 9-én, rögtön Húsvét után) és az iskolák kinyitását (április 19-én). Ha csak nem történik valamiféle járványügyi apokalipszis, ezt nagyjából biztosra veszem. Egyrészt, egy ennyire masszív ígéretet egy ennyire bizalomhiányos közéleti időszakban nagy blama lenne megszegni, ráadásul tényleg rezeg a léc a KKV szektorban, Szegeden is, rengeteg vállalkozóról tudok aki már mocsok nagy bajban van. Nyitni kell egy kicsit, különben gáz lesz.
  • Ezt követően úgy fest, jön egy nagyon lassú, nagyon óvatos, néha “kettőt előre – egyet hátra” jellegű nyitási procedúra, aminek valamikor a nyáron lesz vége.

A miniszterelnök ma azt nyilatkozta, estére meglehet a kétmillió beoltott (azóta még nem hozták le, hogy megvan, de még csak este 10-nél járunk), ráadásul a nem éppen kormányközeli Telex is úgy számolt, hogy akár még Húsvét előtt meglehet a wannabe két és félmillió első szuris magyar. Hopp, már majdnem rányomtam az Enter-t a cikkemre, amikor mit látok az Indexen? Merkely Béla szerint másfél hónapunk van ebből a járványból. Úgy legyen.

Egy valamiben biztos vagyok: kimászunk ebből a fekáliával teli gödörből (költői volt, ugye?) és megcsináljuk, mi, szegediek. Személy szerint elhatároztam, hogy egy kicsit jegelem a non-stop vészmadárkodó ismerőseimet és arra fókuszálok, hogy hamarosan már teljes gőzzel lehet tolni a rock ‘n roll-t. Úgy lesz, addig meg kihúzzuk, csak vigyázzatok magatokra.

Kisházi Sándor

főszerkesztő

Szeged 365 – szegedi, független, igazi!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb