Közélet

Kemény büntetésre számíthat az, aki beenged oltatlan személyt is a nyitás után… Mutatjuk az összegeket!

Négymillió oltott személynél jön az újranyitás következő fázisa Magyarországon, ám a legtöbb könnyítés már szinte csak a védettséggel rendelkezőknek jár. A közösségi médiában és más fórumokon is terjed az a fajta hozzáállás a vendéglátóhelyek, szálláshelyek és más üzemeltetők körében, hogy nyíltan felvállalják: beengedik a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyeket is, viszont nem biztos, hogy megéri, mivel 100 ezer forinttól egymillió forintos bírságra, vagy bezárásra számíthatnak a szabályszegők.

De kezdjük az elején: hétfő reggel a kormány ismertette a koronavírus elleni védekező intézkedések fokozatos lazításának újabb lépcsőfokát, amit a 4 milliós oltotti számhoz köt. Délután meg is jelent a rendelet a részletszabályokról. Ennek értelmében a következő napokban megnyílhatnak Magyarországon az éttermek belső terei, a szállodák, a színházak és mozik, az uszodák, az edző- és fitnesztermek, de csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint a felügyeletük alatt lévő 18 év alattiak számára. A kulturális vagy sportrendezvénynek nem számító rendezvények továbbra is csak 10 főig rendezhetők meg, zenés, táncos eseményeket nem lehet tartani, és a maszkviselés a köztereken, a boltokban és a tömegközlekedésben is kötelező marad.

A BÍRSÁG 100 EZER FORINTTÓL 1 MILLIÓ FORINTIG TERJEDHET

A fenti szolgáltatások igénybevételéhez szükség van a védettségi igazolvány bemutatására. Az üzemeltető és szervező köteles azoknak a vendégeknek és nézőknek a beléptetését megtagadni, vagy távozásra felszólítani, akik a koronavírus elleni védettségüket, vagy az életkorukat nem igazolják – mondja ki a rendelet. A szabály úgy szól, hogy amennyiben az üzemeltető az ellenőrzésnek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is súlytható.

A RENDŐRSÉG ELLENŐRIZ

A jogkövetkezményeket a tavaly novemberi szigorításokról megjelent eredeti rendelet szabályozza. A védelmi intézkedéseket betartását a rendőrség ellenőrzi. Ha szabálytalanságot tapasztal, akkor az intézményt pénzbírsággal sújtja és/vagy legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja. A rendelet azt is kimondja, hogy “a védettségi igazolvány közokirat, a hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi védettségi igazolvány felhasználására a hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi közokirat felhasználására vonatkozó jogkövetkezmények irányadóak.”

AZ ÜZEMELTETŐ FELADATA AZ OKMÁNY ELLENŐRZÉSE

A részletszabályok értelmezése miatt kérdéseikkel a Portfolio megkereste a Kormányzati Tájékoztatási Központot, akik közölték: “a kormany.hu-n is olvasható koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható. A szabályokat be nem tartó személy pedig szabálysértést követ el, és 5 ezer Forinttól 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, ismételt szabálysértésnél pedig akár 200 ezer forintig terjedhet. A kormányrendelet értelmében a védelmi intézkedések betartását a rendőrség a Magyar Honvédség bevonásával ellenőrzi.”

SOK A TISZTÁZATLAN KÉRDÉS, MI ESZ PÉLDÁUL A VERSENYSPORTOLÓKKAL?

Gyakorlatilag ezentúl versenyzői igazolás ide vagy oda, ha a sportoló nincs beoltva, nem mehet majd le edzeni a sportlétesítménybe. A dologra Tamás nevű olvasónk hívta fel a figyelmünket, akinek 20 éves, cselgáncsozó fia a a jogszabályok hatályba lépését követően nem készülhet majd a versenyekre, mert még nem kapta meg a vakcinát.

Forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: official statement
'Fel a tetejéhez' gomb