Szegedi Arcok

Szeged365 restart: májusban a Vármúzeum nyitásával startol a Móra Ferenc Múzeum, de csak védettségi igazolvánnyal lesz látogatható

Újranyitással kapcsolatos szegedi körképünk következő állomásaként ezennel a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferensét, Hegedűs Anitát faggattuk arról, hogyan készülnek a nyitásra, mely a jogszabályok szerint hamarosan, négymillió beoltottnál már lehetséges lesz, és ennek megfelelően, mikor tárja ki a múzeum a kapuit a közönség előtt.

A SZEGEDI VÁR KIÁLLÍTÁSAIVAL INDUL BE ÚJRA A MÚZEUMI ÉLET SZEGEDEN

“Nagyon izgatottan készülünk a nyitásra, hiszen nagyon hiányoztak már a látogatók az elmúlt hónapokban, még akkor is, ha szerencsére az online térben tudtuk tartani a kapcsolatot, de ez természetesen nem pótolja a múzeumi kiállítások személyes élményét, az mindig más” – mondta el Hegedűs Anita, majd azt is elárulta, jelenleg egy technikai felkészítés zajlik a Vármúzeumban, hiszen a Vár Szeged történetét bemutató, interaktív kiállításával indul be újra a múzeumi élet a városban.

MÁJUSBAN NYITHAT A VÁRMÚZEUM

Tulajdonképpen kettő tényező a döntő abban, hogy újra kinyithasson a múzeum: az egyik a négymillió fős beoltottság elérése, másrészt az, hogy a technikai munkálatok szépen befejeződjenek, és tényleg teljes pompájában fogadhassa az épület a látogatókat. A Vármúzeum esetében ez a pillanat várhatóan valamikor május folyamán jöhet el.

A MÚZEUM FŐÉPÜLETÉBEN ÉS A FEKETE HÁZBAN JAVÁBAN ZAJLIK A KIÁLLÍTÁSOK ELŐKÉSZÍTÉSE, DE EZEK CSAK KÉSŐBB LESZNEK LÁTOGATHATÓAK

A Móra Ferenc Múzeum főépületében és a Fekete Házban időszaki kiállításokkal készülnek a szervezők az újranyitásra, ezeknek a szervezése már jó ideje zajlik, de azt tudni kell, hogy egy-egy kiállítás felépítéséhez, ahhoz, hogy a látogatói igényeknek minden megfeleljen, több időre van szükség. Tehát ezeken a helyszíneken jelenleg is zajlanak a kiállítások kialakításának munkálatai, így ezeken a helyszíneken a nyitás várhatóan még később lesz. Arról, hogy milyen látnivalókra számíthat a nyitást követően a kultúrakedvelő közönség Hegedűs Anita még nagyon titokzatosan válaszolt: “Annyit árulhatok el, hogy nagyon jó kiállításokkal készülünk, szerintem sokakat érdekelni fognak”.

A JOGSZABÁLYOKNAK MEGFELELŐEN A MÚZEUMBAN IS SZÜKSÉGES LESZ A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY

A múzeum sajtóreferensétől azt is megtudtuk, a hatályos jogszabályokkal összhangban a múzeum látogatásához is szükséges lesz a védettségi igazolvány, természetesen addig, amíg a kormány ezt szükségesnek látja. “Mindent aszerint fogunk működtetni, amit a kormányrendelet előír”, árulta el Hegedűs Anita.

DE MI A HELYZET A VADASPARKKAL, A FÜVÉSZKERTTEL, A BELVÁROSI MOZIVAL ÉS A SZÍNHÁZZAL?

Tehát leghamarabb a Vármúzeumban találkozhatunk a Móra Ferenc Múzeum kiállításával, de addig is, ha összejön a négymillió beoltott lehet, már a hétvégén vadasparkozhatunk:

Várhatóan május 8 – án, jövő hét szombaton a szegedi Füvészkert is kinyitja kapuit a szegedi közönség előtt, és a botanikus kert gyönyörű növényei között tölthetjük a szabadidőnket, ráadásul, itt még a védettségi igazolvány is csak a Lepkekert megtekintéséhez szükséges:

A filmek szerelmeseinek jó hír, hogy a Belvárosi mozi is hamarosan fogadja vendégeit, az intézmény egy május eleji nyitást célzott meg, és az már biztos, hogy néhány remek Oscar-díjas filmmel meglepnek bennünket:

A Szegedi Nemzeti Színházban egyelőre nem lesz élőközönséges nyitás, jelenleg a Szabadtéri Játékokra készülnek a szervezők, Barnák László, igazgató tájékoztatása szerint várhatóan ősztől ülhetünk be egy – egy színdarabra:

Holnap este viszont hosszú idő után végre egy mini – koncertben lehet részünk Szegeden. Csütörtökön este 7 órától elstartol a Hági Udvarban Docpiano Band koncertje, melyen díjmentesen tudsz részt venni, sőt még védettségi igazolvány sem kell!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb