Szegedi ArcokVideo365

Ötmillió forinttal támogatja az Avon a mellrák elleni küzdelmet – Dr. Ormándi Katalin (SZTE) szerint a nők többsége félelemből nem vesz részt a szűréseken

Ötmillió forintos adományt nyújtott át csütörtök délelőtt az AVON a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinikájának, melyből egy nagyon előremutató, innovatív projekt valósulhat meg: egy mesterséges intelligencia alapú ellenőrző rendszert hoznak létre, ami a mammográfiás eredmények ellenőrzésében, a diagnosztikában fog fontos szerepet játszani.

AZ AVON MÁR RÉGÓTA LETETTE A VOKSÁT A MELLRÁK ELLENI KÜZDELEM MELLETT

Az SZTE Radiológiai Klinikán tartott ünnepélyes átadón Kovács-Varga Anikó, az AVON területi menedzsere elmondta, a cég már régóta támogatja a mellrák elleni küzdelmet. “Számunkra ez nagyon fontos, hiszen az AVON-nál is rengeteg nő dolgozik, de nemcsak számukra, hanem minden nő részére szeretnénk felhívni a figyelmet a szűrések fontosságára. A mellrák maga nem megelőzhető betegség, viszont fontos idejében kiszűrni, hiszen akkor még nagyon jól lehet kezelni” – mondta el Kovács-Varga Anikó.

A BEHÍVOTT NŐK FELE SEM JELENIK MEG A SZŰRŐVIZSGÁLATOKON

Dr. Ormándi Katalin, az SZTE SZAKK Radiológiai Klinika Női Diagnosztikai Osztály osztályvezetője elmondta, minden 45 és 65 év közötti nő kétévente kap ingyenes mammográfiás szűrésre behívót, azonban még mindig nagyon kevesen mennek el a vizsgálatokra, a behívottak 50%-át nem éri el a megjelentek száma.

ELSŐSORBAN A DAGANATOS MEGBETEGEDÉS BEIGAZOLÓDÁSÁTÓL TARTANAK A NŐK

“Elsősorban a nők félnek a daganatos megbetegedés beigazolódásától, másodsorban téves eszmék terjengenek például az interneten, hogy ez borzasztó fájdalmas, hogy mennyire veszélyes. Sajnos a nem megfelelő tudás vezet oda, hogy a nők egy része nem akar eljönni a szűrésekre” – mondta el Dr. Ormándi Katalin, aki azt is hozzátette, nagy pszichés terhelést jelenthet egy nőnek, ha a szűrést követően visszahívják, azonban az még nem egyenlő az emlőrákkal. Körülbelül tíz esetből egy alkalommal találnak ténylegesen mellrákot, a többi, ami elég gyakori, azok egyéb jóindulatú elváltozások, – ciszták, adenómák – amelyek eltávolítását követően megoldódhat a probléma.

Operatőr: Magyar Andor

Fotó: Szűcs Péter

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb