Közélet

A megyében Szegeden a legjobb az életminőség, országosan is az élmezőnyben a Napfény városa!

A HÉTFA Kutatóintézet szakértői vizsgálták a 2012-2018-as időszak életminőségi mutatóit. Az 50 kritérium alapján összeállított tanulmány rávilágít a járásszékhelyek erősségeire és gyengeségeire is. A kutatásból kiderült: Szegeden a legmagasabb az életminőség Csongrád megyében, országosan pedig a 21. legjobb mutatókkal bír a megyeszékhely Magyarország 174 városa közül.

Nyolc főbb témában összesen 50 mutatót vizsgált a HÉTFA Kutatóintézet. Összegezték például az ezer főre jutó oda- és elvándorlók számát, egy főre jutó iparűzési adót, a személygépkocsik, civil szervezetek arányát, továbbá az oktatási, sport és egészségügyi intézmények számát és minőségét. Az így összeállított Járásszékhely Monitor 2020 kimutatásban jól teljesített Szeged.

A LEGMAGASABB ÉLETMINŐSÉGŰ VÁROS A MEGYÉBEN

A tanulmányból kiderült: Csongrád-Csanád megye legmagasabb életminőségű városa – a legtöbb megyéhez hasonlóan – a megyeszékhely, Szeged, mely az Elérhető szolgáltatások mellett a Fiatalok kompetenciái dimenziókban ért el kiemelkedő értékeket. A 160 ezer fős város a Dél-Alföld központjának és 2012-ben a legmagasabb életminőségű városának számított, azonban 2018-ra Kecskemét értéke megelőzte Szegedét.

A megye többi járásszékhelye jó vagy közepes életminőségű. Szegedhez hasonlóan Szentes, Makó és Hódmezővásárhely is az Elérhető szolgáltatások és a Fiatalok kompetenciái terén ért el kiemelkedő vagy nagyon jó értékeket. Ugyanakkor a megye járásszékhelyei egységesen az Egyéni jómód dimenziója kapcsán teljesítenek a legrosszabbul: döntően csak közepes értéket érnek el.

JÓL TELJESÍTETTEK A DUNÁNTÚLI VÁROSOK

Országosan a dobogón sorrendben Székesfehérvár, Szentendre és Győr teljesített a legjobban, Szeged a 21. legjobb értékkel rendelkezik a 174 várost felvonultató rangsorban, míg a megyei jogú városok között a 8. legjobb mutatóval bír. Általánosan megfigyelhető, hogy a dunántúli és a budapesti agglomerációhoz tartozó, továbbá a Balaton környéki városok szerepelnek az élmezőnyben.

A HÉTFA Városi Életminőség Index értékei szerint szinte minden járásszékhely életminősége javult 2012 és 2018 között, a kutatóintézet konklúziója alapján a 2010-es évek a gyarapodás, az előrelépés évtizedeként vonulnak be a magyarországi városok történetébe. Mint rávilágítanak: leginkább a Szociális biztonság terén sikerült előrébb lépni, de az Erős gazdaság és az Egyéni jómód dimenziók is sokat javultak. Ezzel szemben a demográfiai mutatók terén részleges visszaesés volt megfigyelhető, míg a Fiatalok kompetenciái országos szinten stagnáltak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb