Szegedi Arcok

Nem megoldás a határzár a szegedi járványügyi matematikus, Röst Gergely szerint

A Portfoliónak adott interjút a szegedi járványügyi matematikus, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskolába járással jelentősen megugorhat majd a koronavírus reprodukciós rátája, így a járvány belső terjedésével is foglalkozni kell, nem elég csak a behurcolást kiküszöbölni.

Röst Gergely csapata már tavasszal is hasznos matematikai modelleket állított fel, és azóta is rendszeres kapcsolatban állnak az ITM-mel. A vírus elfojtásához akkor azt javasolták, hogy legalább 60 százalékkal csökkenteni kell a kontaktszámot, ez meg is valósult, és véget lehetett vetni a kijárási korlátozásoknak. Ez nagyon hatékony eszköznek bizonyult, de az is kiderült, hogy társadalmilag kifejezetten költséges, ami miatt hosszú távon nem fenntartható.

“Már áprilisban is hangsúlyoztuk és ez azóta sem változott, hogy kombinált stratégiára van szükség. Nincs egyetlen eszköz, ami önmagában elég lenne. Valamennyi távolságtartást fenn kell tartani, de emellett kell a higiénia, a maszkhasználat bizonyos helyeken, illetve a tesztelés, kontaktuskövetés hatékonyságát is sürgősen javítani kell.” – fejtette ki a portfolio.hu-nak adott interjújában Röst Gergely.

Világszerte többet tesztelnek, emiatt a mostani esetszámokat nem lehet összehasonlítani a tavasziakkal a matematikus szerint, de nemcsak ez a mutató, hanem a gyorsaság is számít, mivel már a tünetek megjelenése előtti napokban is fertőző egy beteg, épp emiatt hatékonyabb tesztelés és kontaktuskutatás lehet a jó védekezési stratégia kulcsa.

MEGUGROTT A REPRODUKCIÓS SZÁM, VESZÉLYBEN A FIATALOK

Egy vírus reprodukciós száma azt mutatja meg, hogy egy fertőzött átlagosan hány másik embernek adja át a fertőzést, így megmutatja azt is, milyen gyorsan terjed a járvány. Az új koronavírusnak védekezés nélkül 2,5-3 között van a reprodukciós száma, Magyarországon júniusban kedvező volt a helyzet, de most megugrott a mutató, és 2-2,5 közöttire becsülhető.

Röst Gergely arról is beszélt, hogy a külföldi behurcolás tényleg meghatározó volt július elején, azóta viszont csökkent az aránya, amivel párhuzamosan a saját esetszám is nőtt.

“Jelenleg már a 10%-ot sem igen éri el a behurcolt és azzal összefüggő esetek aránya.” – szögezte le a matematikus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a járvány terjedését most a fiatal generáció tagjai között látjuk.

“Az esetek medián életkora áprilisban még 69 év volt, ez most 31 év, vagyis az esetek fele 31 év alatti.” – tette hozzá Röst Gergely.

AZ ISKOLANYITÁS JELENTŐSEN NÖVELI A KONTAKTUSOKAT

Az iskolába járás egészen biztosan növelni fogja a kontaktusokat és így a reprodukciós számokat is. A gyerekek vagy tünetmentesen vagy enyhébb tünetekkel vészelik át a fertőzést, de többen találkoznak egy helyen és a tömegközlekedést is sűrűbben használják, így biztosan nőni fog a reprodukciós ráta Röst Gergely szerint.

A kedvezőtlen hatásokat nem lehet csak a határzárral kompenzálni.

“Az esetszámok már jó pár hete emelkedtek, ezt egy ideig be lehetett tudni a behurcolásoknak. Amikor a reprodukciós szám becsléséhez ezektől a külföldhöz köthető esetektől megtisztítottuk az adatokat, akkor is 1 fölötti értéket kaptunk augusztusban. Ideje lenne tehát most a belföldi terjedésre fókuszálni.” – mutatott rá Röst Gergely.

A matematikus több intézkedést is hatékonynak tartanak: működhet szerinte a rendezvények létszámkorlátjának a további csökkentése, a maszkhasználat szigorítása és az is, hogy megvédjük meg a magas kockázatú személyeket.

fotó: Magyar Nemzet, Teknős Miklós

Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a mostani hullám abban is különbözik a tavaszitól, jelenleg a közösségi terjedés dominál. Ezért akármilyen intézkedések is születnek, az egyéni védekezésnek, tudatosságnak, fegyelmezettségnek óriási szerepe lesz az ősszel.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb