BlogKikapcs

Szeged365 Kisokos: ilyen lesz az életünk szombattól, Szegeden! Konditerem, mozi, vadaspark, Pick meccs, védettségi igazolvánnyal

El sem hisszük, de (!!) egy kicsit visszakapjuk a régi életünket. Vagy éppen nagyon, a dolog azon múlik, van-e védettségi igazolványunk. Szombattól újranyithatnak a mozik, színházak, állatkertek, edzőtermek, mi pedig összegyűjtöttük, mit jelent ez a gyakorlatban, természetesen szegedi szemmel.

KIJÁRÁSI TILALOM, EZENTÚL ÉJFÉLIG

A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul, a vége ugyanúgy reggel 5, mint eddig. Ha benézed és éjfél után még a kocsma tövében talál a yard, a büntetési tételek az eddig megszokottak lesznek: a helyszíni bírság összege 5000 forinttól 150 ezer forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén 200 ezer forintig terjed. Ha pizzafutárként, mentősként, taxisként dolgozol, a helyzet más, ha a munkádat végzed (és erről papírod is van), éjfél és reggel 5 között is az utcán lehetsz. Az üzletekben, éttermekben, pub-okban este 11 óráig lehet tartózkodni.

ÉTTERMEK, KOCSMÁK, SZÁLLODÁK, LET’S GO!

A teraszok már egy hete nyitva lehetnek, azonban védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
A védettségi igazolvánnyal rendelkezők innentől kezdve szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.

Az éttermek kapcsán egy fontos szabály, a maszk tekintetében:

  • a személyzetnek bent és a teraszon is maszkban kell lennie,
  • a vendégeknek a teraszon nem kell maszk,
  • a belső térben pedig akkor nem kell, ha az asztalnál ültök, de ha felálltok és elmentek pl. mosdóba vagy nyomni egy instant kocsma-darts bajnokságot, már fent kell, hogy legyen az arcotokon.

NYITHATNAK AZ ÁLLATKERTEK, MOZIK, MÚZEUMOK

A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.

A héten a Szeged 365 Restart cikksorozatunkban elcsíptük az összes szegedi érintettet, a Szegedi Vadaspark valószínűleg már szombaton kinyit (a bejelentést még mi is várjuk, amint megjön az infó, jövünk vele):

Az SZTE Füvészkert egy bő hét múlva tér vissza, náluk speciel csakis a Lepkeházban kell majd a védettségi papír, tehát a placc 90%-át akkor is tudod látogatni, ha nincs még oltásod:


A Belvárosi Mozi május 3 és 6. közé tervezi a reboot-ot:

A Móra Ferenc Múzeum kötelékébe tartozó intézmények közül elsőként a Vármúzeum tér majd vissza, május 8-án, a Fekete Ház és a Sisi-kiállítással durrantó Móra Ferenc Múzeum egy kicsivel később jön majd:

GYÚRUNK? VÉGRE LEHET, MÁRMINT, HA…

…versenysportoló vagy védett vagy. Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportolók mehetnek. Ebből a rendeletből egyébként fincsi kis kavarodás volt a héten, büszkék vagyunk rá, hogy az országban elsőként mi fedeztük fel a kalamajkát (egészen pontosan Tamás nevű olvasónk, akinek cselgáncsozó fia nem tudott volna tovább edzeni, ha a hétfő reggel megjelent rendelet lép hatályba).

MEHETÜNK PICK MECCSRE!

A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják, sőt, nekik maszkot sem kell viselniük
a sport- és kulturális rendezvényeken. Tehát, ha van kártyád, ezentúl mehetsz MOL-Pick Szeged vagy Szeged-Csanád GA meccsre is.

DRÁGA LEHET, HA BEENGEDNEK VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY NÉLKÜL

A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható az illető.

ÚJRA LÁTOGATHATÓAK A SZEGEDI IDŐSOTTHONOK

Müller Cecília csütörtökön feloldotta a látogatási tilalmat az idősotthonokban, tehát újra meglátogathatjuk a nagymamánkat, feltéve, ha van védettségi igazolványunk.

AMI MÉG ODÉBB VAN: KÜLFÖLDI NYARALÁS, FESZTIVÁLOK, LAKODALMAK

Ötmillió beoltottnál, május második felében jöhetnek majd a lakodalmak – hangzott el a csütörtöki Kormányinfón.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a családi és magán rendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt egyelőre, esküvőkön pedig – a házasulókon kívül – az egyházi, illetve polgári szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a házasulók szülei, nagyszülei, testvérei valamint gyermekei lehetnek ott. 

Szóval, ha még húznád egy kicsit az időt a nagy (és gyakran végzetes) igen előtt, itt a remek alibi:

A szombattól életbe lépő rendeletek értelmében továbbra sem lehet rendezvényeket, fesztiválokat tartani. Kiskapuk vannak, az ideiglenes piacként bejelentett kézműves vásárok továbbra is mehetnek, így most hétvégén megtarthatják a Bárka Kézművesmajálist a Felső-Tisza parton, jövő hétvégén pedig a Szent István Téri Kézműves vásárt.

A nagy, külföldi nyaralások időszaka is odébb van még, bár bíztató jel, hogy a beoltottak mától (április 30., péntek) szabadon utazhatnak Magyarország és Szerbia, illetve Magyarország és Montenegró között.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ข่าวบอล
'Fel a tetejéhez' gomb