BlogKikapcs

Szeged365 Cinema: komcsik, besúgók és egy kis Aranyélet-utóérzet – megnéztük az HBO Max-féle Besúgó első két részét

Megnéztük az HBO Max első 100%-ban magyar gyártású, viszont 61 országba exportált sorozatát, a Besúgót. Filmajánló a legvidámabb barakk legsötétebb oldaláról, némi NER-áthallással és az utánozhatatlanul, imádnivalóan proli Thuróczy Szabolccsal.

Sosem néztem sorozatokat, egyszerűen se türelmem, se időm nem volt hozzájuk, nem beszélve arról, hogy egy jó pörgős Hollywood-i film intenzitásához képest egy sorozat történetfolyama nekem valahogy mindig laposnak, unalmasnak tűnt. Aztán jött a Stranger Things, ami annyira zseniálisan keverte a 80-as évek imádni való hangulatát a fenyegető atmoszférával, hogy átszakadt bennem a gát, ha ne adj’ Isten van időm, néha sorozatokat nézek. A fenti után nagyot ütött nálam a dán Sötétség, a Love, Death and Robots, a Sigourney Weaver-t a sci-fi horror világába 45 percre visszarántó Oats Studios, a könnyedebb vonalból pedig a Cobra Kai (never dies, ugye) és az HBO-féle Aranyélet. Az utóbbiról azóta is meggyőződésem, hogy magyar ember ekkorát, ebben a műfajban még nem durrantott, a szegedi származású Anger Zsolt és a másik két ász, Ónodi Eszter és Thuróczy Szabolcs játéka akkorát szólt, hogy kisebb fajta dühroham fogott el, amikor Janka kicsinálta … – t (csak azért sem fogok spoilerezni, ha valaki még nem látta, nem fogom tönkretenni az élményt egy filmes blogposzt kedvéért). Szóval, a magyar vonalon eddig nálam az Aranyélet volt az etalon, a tökéj, szerintem én már életem végéig Endre bá’ rajongó leszek. Erre mit látok? Új HBO sorozat reklámja üvölt rám a létező összes felületről, a Rádió 1 – ben Thuróczy Szabolcs semmi máshoz sem hasonlítható seftes proli hangján. Adtam neki egy esélyt, hátha egy kicsit meg tudja közelíteni Mátyássy Áron és Dyga Zsombor fent említett, általam magasztalt magyar gengsztersztoriját.

Az első két részen vagyok túl, jelentem, meg tudta.

Sőt.

Wow.

MI EZ?

100%-ban magyar készítésű, egyszerre 61 (!!) országban bemutatott HBO sorozat, a legvidámabb barakk legsötétebb oldaláról.

KINEK AJÁNLOTT?

Posztkomcsi “régen minden jobb volt, kisfiam” nosztalgiahuszároknak, “utálom a komcsikat” jobbosoknak, történelem iránt érdeklődő embereknek és a választási vereségük után O1G-be kapaszkodó liberálisoknak, főleg, ha szeretnének egy olyan sorozatot, amelybe itt-ott rendesen bele lehet magyarázni a NER rendszerét. Vagy úgy általában, politizálás nélkül, azoknak, akik szeretik, ha egy sorozatban egy IQ-val több van, mint a Mi kis falunkban.

MIRŐL SZÓL?

1985-öt írunk, a kádári Magyarország a politikai változások küszöbén áll. A húszéves Gergő szíve tele van izgalommal és várakozással; Budapestre költözik, hogy a Gazdaságtudományi Egyetemen tanuljon. Kollégiumi élete első napján csatlakozik egy csapat demokratikus ellenzéki fiatalhoz, akik tüntetéseket szerveznek a kommunista rendszer ellen. A csoportot Száva Zsolt, a karizmatikus, de ordas nagy bunkó diák vezeti, aki hamarosan Gergő legjobb barátja lesz. A vidéki srác élete egy pillanat alatt megváltozik a gyönyörű lányok, bulik és politikai viták hatására.

Gergő azonban súlyos titkot őriz. Az Állambiztonság besúgója, akinek nincs választása: ha életben akarja tartani súlyosan beteg öccsét, akkor szüksége van az állam által biztosított gyógyszerre…

Miközben Száva azt kutatja, ki a besúgó a csoportban, Gergő minden nap kihívással küzd: hogyan cselezze ki az Állambiztonságot és annak tartótisztjét, a Thuróczy Szabolcs alakította név nélküli komcsit (az első két részben egyszer sem mondják ki a nevét) és tartsa meg új barátait? Az idő szorít, a végső összecsapás előtt döntenie kell, hogy kinek az oldalára áll.

AMI MIATT TETSZETT

Minden országnak, amely megpróbál filmet vagy sorozatot exportálni, nem árt, ha megvan a maga íze, sajátossága, marketing nyelven USP-je. Nyilván, csillogásban, sztárokban, látványvilágban nem lehet lehajrázni az amerikai filmgyárakat, viszont ha más a feelingje, jól eladható lehet egy skandináv, egy dél-amerikai vagy egy magyar produkció is. Az előbbinek maradnak a hűvös, havas tájakon forgatott szorongós-borongós thrillerek, az utóbbinak a bugyuta, de piacképes szappanoperák, nekünk pedig úgy tűnik, hogy az első külföldi piacra szánt produkciónk esetében a kommunizmus. Hogy mennyire fogja érdekelni a Kádár-korszak fináléja egy brit vagy norvég nézőt, nehéz megsaccolni, de próbálkozásnak első blikkre ígéretes.

A hangulat nagyon rendben van, üvölt az EDDA-művek, stimmel a helyszín és az atmoszféra, viszont a szereplők ruházat és frizurája itt-ott inkább mai retro, mint korhű 80-as évek.

Az egyetemista főhőst, Demeter Geri (Váradi Gergely) nagyon ügyesen hozza a félnénk, szorongós 18 évest, aki néma megaláztatással tűri, hogy a kisportolt vadidegen lepofozza a szabadstrandon és szinte érezzük az izzadtságszagát, amikor elfogja a rettegés, hogy lebukik, mint spicli. Ha a sztorit itt-ott áthallásosnak érzed, nem véletlen, a főszereplőt alakító színész a FreeSZFE mozgalom egyik arca volt tavaly. Kellemes meglepetés volt a szintén jól sikerült Tanár című sorozatból importált Szőke Abigél és Lengyel Benjámin játéka, a Száva Zsoltot alakító Patkós Márton viszont nekem valahogy erőltetett volt, egész egyszerűen túltolta a “még álmomban is mogorva arcot vágok” keményfiú-lázadó karaktert. Mondanom sem kell, telitalálat a Geri tartótisztjét alakító Thuróczy Szabolcs, aki egyszerűen megunhatatlan a felfelé nyaló, lefelé taposó suttyó, komcsi tartótiszt szerepében. Már csak azért sem, mert az övéhez hasonló, jellegzetesen mélyproli karaktere, orgánuma talán csak Mucsi Zoltánnak van a magyar színészvilágban, telitalálat volt az Aranyélet főszereplője a Besúgó negatív “hősének” megformálására.

AMI AZÉRT SÁNTÍT ITT-OTT

A történelemben jártas és 50 év feletti, a rendszerváltás előtti időkre kristálytisztán emlékező Szeged365 olvasók azért itt-ott fel fognak szisszenni a sorozat hibáin. A besúgó írója, Szentgyörgyi Bálint őszintén le is nyilatkozta, hogy nem történelmi sorozatot akart csinálni, hanem olyat, amihez az is tud kapcsolódni, aki nem is élt még abban a korszakban. Ez valahol rendben van, viszont szükségszerűen a történeti hűség rovására megy a dolog.

Összességében nálam 9/10 az első két rész alapján, a következő három most került fel az HBO Maxra, drukkolok, hogy tovább tudja hozni a megkezdett színvonalat. Ha már úgyis pocsék az idő Szegeden, meg rá is érsz, tégy vele egy szombat esti próbát, hátha Neked is bejön…

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb