Szegedi Arcok

Szegedi kutatók is az élmezőnyben! Úgy tűnik az alga nem csak salátának jó

Az algák által termelt speciális bioaktív molekulák alkalmazásának lehetőségeit vizsgálja a krónikus bélgyulladás kezelésében egy nemzetközi projekt keretében Ughy Bettina, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa kollégáival.

11 ország 21 kutatóintézete és vállalata műküdik együtt.

Az emésztőrendszer krónikus gyulladása nagyon összetett betegség, melyre nem áll rendelkezésre általánosan alkalmazható kezelés. Az Algae4IBD projektben 11 ország 21 kutatóintézete és vállalata fogott össze, hogy különböző szakterületeken szerzett tudásukat ötvözve segítséget nyújtsanak a krónikus bélgyulladásban (inflammatory bowel disease – IBD) szenvedő betegeknek.

AZ ALGÁK ÍGÉRETES FORRÁSNAK BIZONYULNAK

Mivel az algák speciális bioaktív molekulák termelésére képesek, így ígéretes forrást jelentenek az új gyógyászati szerek keresése során. Az Európai Unió Horizont 2020 programjának támogatásával a konzorcium négy éven keresztül vizsgálja az ismert vagy újonnan izolált algákat fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, prebiotikus vagy antibiotikus hatású vegyületeket keresve.

UGHY BETTINA SZÁMÁRA MÁR ISMERŐS A TERÜLET

Csoportja hazai, természetes vizekből gyűjtött mikroalgakultúra-gyűjteménnyel rendelkezik. Korábban egy szintén uniós támogatással megvalósult projekt keretében halgazdaságok számára kerestek olyan algákat, melyek táplálékkiegészítőként adva növelik az állatok ellenálló-képességét.

Köszönjük a munkájukat, hiszen óriási szükség van új hatóanyagokra is, amelyek megoldást kínálhatnak a krónikus betegségek kezelésére.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb