Szegedi ArcokVideo365

13 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak ma Franciaországban az eldurvuló tüntetések miatt – exkluzív videós bejelentkezésben mutatjuk, mi a helyzet Nizzában, Szeged testvérvárosában

Tizedik alkalommal hirdettek általános sztrájkot a francia szakszervezetek a parlament kihagyásával kihirdetett nyugdíjreform ellen. Az utóbbi hetekben számos tüntetésen vonultak fel az emberek, ami kedden is folytatódik országszerte. Kiss Balázs kollégánk éppen Nizzában, Szeged testvérvárosában tartózkodik és exkluzív bejelentkezéssel készült a tüntetésről Nektek.

A legnagyobb szakszervezeti tömörülés, a CGT (Confédération Générale du travail) hirdetett tizedik alkalommal keddre általános sztrájkot a nyugdíjkorhatárt 62-ről 64 évre emelő reform ellen Franciaországban. Ennek keretében munkabeszüntetéssel tiltakoznak a közlekedési vállalatok dolgozói, négy franciaországi repülőtér légi irányítói, de sztrájkolnak a pedagógus szakszervezetek is, valamint az atomerőművek és gáztárolók dolgozói és a kikötők alkalmazottai is, többen pedig utcára os vonulnak. Nem maradt ki a tüntetésből Szeged testvérvárosa, Nizza sem, Kiss Balázs helyszíni tudósítása szerint már délelőtt megindultak a demonstrálók az utcákon, a fővároshoz képest szolidabb, 100-150-es létszámmal:

@szeged365

13 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak ma Franciaországban az eldurvuló tüntetések miatt – exkluzív videós bejelentkezésben mutatjuk, mi a helyzet Nizzában, Szeged testvérvárosában!

♬ eredeti hang – Szeged365 – Szeged365

SZAVAZÁS NÉLKÜL FOGADTÁK EL AZ ÚJ TÖRVÉNYT – EZ VERTE KI A BIZTOSÍTÉKOT

Emmanuel Macron francia elnök az alkotmány 49.3-as pontja alapján, a parlament alsóházának szavazása nélkül hirdette ki a nagy vihart kavart nyugdíjreformot. Ez egyébként már régóta egy reformsorozat része, aminek egy újabb eleme volt a 2023-as tervezet, amit szavazás nélkül fogadtak el. Ez háborította fel leginkább a franciákat az utolsó pillanatban. Tehát nem csupán az, hogy 62-ről 64 évre növekszik a korhatár, hanem az is, hogy ennek elfogadása bizonyos fokig a parlament kikerülésével történt meg. Miután a parlamentet megkerülve léptette hatályba a nyugdíjrendszert módosító törvényt Emmanuel Macron francia elnök, politikai tekintélye kárt szenvedett, bár ő teljesen törvényesen járt el. A döntés mögött a miniszterelnök áll, aki vállalta azt is, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be ellene. Végül néhány képviselő híján nem kellett lemondania miniszterelnöknek.

13 EZER RENDŐRREL KÉSZÜLNEK A MAI NAPRA

A tüntetésekről azt írják, hogy a feldühödött tömeg a bordeaux-i városházát is felgyújtotta. A zavargások egyértelműen általánosabb kormányellenességbe fordulnak. A helyzetet a rendőrséggel próbálja meg csillapítani a kormány, de ők sem tudják a zavargásokat megfékezni, főleg, hogy ők maguk is a támadások célpontjaivá váltak. Emellett sok fiatal csoport vesz részt a megmozdulásokban, akik inkább anarchista szemszögből figyelik ezt a helyzetet és a pusztítás a fő céljuk.

A mára meghirdetett tüntetésekre Franciaországban 13 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak és több mint ezer radikális tiltakozóra számítanak, akik egy része külföldről érkezik. A legutóbbi tiltakozónapon, múlt csütörtökön a rendőrség szerint több mint egymillióan, a szakszervezetek szerint 3,5 millióan vonultak utcára, 441 rendőr és csendőr sérült meg a demonstrálókkal kialakult összetűzések során. Országszerte 457 tüntetőt őrizetbe is vettek a hatóságok.

Forrás: HVG, Infostart, Blikk

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb